to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

«Ιστορία χωρίς Όνομα» στη σκηνή του Ιδρύματος Κακογιάννη

Στιγμές του χθες με τη ματιά του σήμερα


Ένα παλιό ανέκδοτο ανέφερε ως λόγο διαζυγίου το ότι η σύζυγος, η οποία διάβαζε πρώτη το αστυνομικό μυθιστόρημα, έγραφε στη πρώτη σελίδα το όνομα του δολοφόνου.

Μία από τις δυσκολίες, την οποία πρέπει να διαχειριστούν οι δημιουργοί ενός θεατρικού έργου βασισμένου σε γνωστή ιστορία, είναι και το φινάλε.
Η «Ιστορία χωρίς Όνομα» αναφέρεται στον μεγάλο έρωτα του Ίωνα Δραγούμη και της Πηνελόπης Δέλτα. Διαχρονικό αφήγημα, πολυδημοσιευμένο, πολυσυζητημένο, με εξαγνισμένους στην κολυμπήθρα του χρόνου τους πρωταγωνιστές, με εξαγνισμένη την παράνομη σχέση που, όταν συμβαίνει δίπλα μας, συνήθως αποδοκιμάζουμε.
Το ότι η συγκεκριμένη θεατρική παράσταση καταφέρνει να κρατά σε εγρήγορση τον θεατή, να τον ξαφνιάζει κάθε στιγμή και να τον συγκινεί στο τέλος του έργου με την έντονη μεταφυσική αντιπαράθεση των δύο ηρώων, οφείλεται στην εμπνευσμένη θεατρική μεταφορά του ομώνυμου βραβευμένου βιβλίου του Στέφανου Δάνδολου από την Ανθή Φουντά και τον Κώστα Γάκη και στην αριστοτεχνική σκηνοθεσία του τελευταίου.
Η υπόθεση εκτυλίσσεται παράλληλα στη Βιέννη του 1908 και στην Κηφισιά του 1941.
Στην αυστριακή πρωτεύουσα κυριαρχεί ο θυελλώδης έρωτας, το ασίγαστο πάθος, το όνειρο δύο χαρισματικών ανθρώπων να ζήσουν μαζί. Αλλά και οι αναστολές, η αίσθηση του καθήκοντος, ο ρόλος της συζύγου, η στοργή της μάνας. Εκεί που η κίσσα αποφασίζει να μένει στη φωλιά της αντί να πετάξει, κάτι που χρειάζεται μεγαλύτερη γενναιότητα.
Κλίμα θλίψης και απογοήτευσης στην Ελλάδα, παραμονές της εισόδου των Γερμανών κατακτητών, με την  Πηνελόπη Δέλτα, λίγο πριν οδηγηθεί στην αυτοκτονία, να ξαναφέρνει στη μνήμη όσα έγιναν και να θρηνεί για όσα δεν έγιναν. Τον πόνο από τον ανεκπλήρωτο έρωτα που δεν καταλαγιάζει με το χρόνο, την καταπιεσμένη ζωή, τις δικές της ευθύνες, τα τόσα «γιατί;».


Ο θεατής απολαμβάνει μια πολύ καλή παράσταση χάρη και στις υποδειγματικές ερμηνείες όλων των ηθοποιών: με εναλλαγές αβρότητας και τραχύτητας ο Τάσος Νούσιας ως Ίων Δραγούμης, τρυφερή και σπαρακτική η Μπέτυ Λιβανού ως ηλικιωμένη Πηνελόπη Δέλτα, με χαρούμενες και οδυνηρές εξάρσεις η Μαρία Παπαφωτίου ως νεαρή Πηνελόπη Δέλτα, παρηγορητικός και ανθρώπινος ο Αργύρης Γκαγκάνης ως γιατρός Φρίντμαν, με απρόβλεπτες στροφές από τη φροντίδα στη σκληρότητα ο Στάθης Μαντζώρος ως Στέφανος Δέλτα, κωμικός και συγκινητικός ο Στέλιος Γιαννακός ως γραμματέας του γιατρού και με έκδηλη την αγάπη, την αφοσίωση και τη δίψα για βοήθεια και προσφορά η Ανθή Φουντά ως υπηρέτρια Μαριάνθη.
Ευχάριστη έκπληξη με την πρώτη ματιά και λειτουργική μέχρι το τέλος η εικαστική εγκατάσταση του Κωνσταντίνου Ζαμάνη, δημιουργικές εικόνες από τους φωτισμούς του Λευτέρη Παυλόπουλου και ουσιαστική η συμβολή στη διαμόρφωση κλίματος  η μουσική εκτέλεση από τον Μιχάλη Κωτσόγιαννη.
Την ομάδα των αφανών δημιουργών συγκροτούν η Νατάσα – Φαίη Κοσμίδου (βοηθός σκηνοθέτη), ο Γιώργος Γεωργόπουλος (Promo Video), η Κατερίνα Διακουμοπούλου (διεύθυνση Παραγωγής), η Ίρια Κατσαντώνη (προβολή και επικοινωνία) και ο φωτογράφος Σταύρος Χαμπάκης.
Η θεατρική παράσταση «Ιστορία χωρίς όνομα» παρουσιάζεται στο Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη (Πειραιώς 206, Ταύρος, https://mcf.gr/), κάθε Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή ώρα 20.30 και κάθε Σάββατο, Κυριακή στις 18.00 (από 22.2 θα υπάρχουν και βραδινές παραστάσεις τα Σαββατοκύριακα, με ώρα έναρξης 21.00).
Τιμές εισιτηρίων από 25€ μέχρι 17€ (μειωμένο στα πλαϊνά τμήματα). Προπώληση στα ταμεία του Ιδρύματος Μ. Κακογιάννη (τηλ. 2103418550, E-mail: [email protected]), στο TICKET SERVICES, Πανεπιστημίου 39, (2107234567, www.ticketservices.gr) και σε όλα τα καταστήματα PUBLIC (tickets.public.gr).

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)