to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:21 | 25.01.2020

πηγή: Αυγή

Κοινωνία

Με απόφαση Χατζηδάκη: Εκκαθάριση εν λειτουργία και πώληση της περιουσίας της ΛΑΡΚΟ

Συλλαλητήριο των εργαζομένων το πρωί στην Αθήνα, με πορεία από την Ομόνοια προς τη Βουλή - Β. Αποστόλου: Η προστασία των εργαζομένων είναι μονόδρομος για την επιβίωση της κρατικής βιομηχανίας


Εντός των ημερών κρίνεται η τύχη της ΛΑΡΚΟ και των εκατοντάδων εργαζομένων της κρατικής βιομηχανίας σιδηρονικελίου, με την κυβέρνηση να αναγγέλλει διαδικασία εκκαθάρισης εν λειτουργία, αλλά και αναβίωση του σχεδίου της από το 2014, που προβλέπει κατάτμηση και ξεπούλημα των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας.

-Διαβάστε για την κινητοποίηση το πρωί του Σαββάτου: Στο Σύνταγμα το συλλαλητήριο των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ

Όσο δε για τις θέσεις εργασίας, ο αρμόδιος υπουργός ΠΕΝ Κ. Χατζηδάκης εκτίμησε χθες ότι “η μεγάλη πλειονότητα θα βρει δουλειά στον επόμενο επενδυτή” και πρόσθεσε ότι “θα τους προσλάβουν με όρους αγοράς”.

Ο ίδιος αναφέρθηκε “σε μια απόφαση” του 2014 της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν που “δίνει μια διέξοδο να προχωρήσει η επιχείρηση καθαρή βαρών”. Για την αντιμετώπιση του θέματος της καταδίκης της εταιρείας για κρατικές ενισχύσεις ύψους 136 εκατ. ευρώ, που πρέπει να ανακτηθούν, ανέφερε ότι δεν μπορούν να επιστραφούν και η βιομηχανία θα τεθεί σε διαδικασία εκκαθάρισης εν λειτουργία, και “θα δούμε αυτές τις μέρες με ποιο νόμο”.

Στη συνέχεια, πρόσθεσε, “θα προχωρήσουμε σε πώληση στοιχείων ενεργητικού σε δύο πακέτα: το εργοστάσιο και το ορυχείο” και “θα γίνει την ίδια μέρα διαγωνισμός με δυνατότητα κάποιος επενδυτής να αγοράσει και τα μεν και τα δε”. Σημείωσε ότι η διαδικασία θα εκκινήσει τις αμέσως επόμενες μέρες, αλλά ακριβές χρονοδιάγραμμα θα υπάρχει όταν τοποθετηθούν οι εκκαθαριστές.

Πάντως, παρά τη ζοφερή εικόνα που παρουσιάζει το ΥΠΕΝ τους τελευταίους δύο μήνες περίπου, και το ενδεχόμενο οι σχεδιασμοί που αναγγέλλει να μην είναι καν ρεαλιστικοί, λόγω του σύνθετου χαρακτήρα των προβλημάτων της επιχείρησης, θεωρεί ότι θα υπάρξει επενδυτής.

Β. Αποστόλου: Κρατήσαμε όρθια την επιχείρηση


Στη διαχρονική αξία της βιομηχανίας για την ελληνική οικονομία (3% επί των εθνικών εξαγωγών, ήτοι ένα εκατ. δολάρια ημερησίως) και κοινωνία και τη σημασία του να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης παραμένοντας κρατική, αντί του ξεπουλήματος, αναφέρθηκε ο βουλευτής Εύβοιας, πρώην υπουργός, Β. Αποστόλου, στο πλαίσιο έκτακτης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Διρφύων - Μεσσαπίων στα Ψαχνά Ευβοίας.

Όπως τόνισε, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κράτησε όρθια την επιχείρηση σε δύσκολες συνθήκες λόγω των μνημονιακών υποχρεώσεων και των δημοσιονομικών δυσκολιών που υπήρχαν και μετά την έξοδο από τα Μνημόνια άρχισε να μας απασχολεί και η επόμενη μέρα, με βασική παράμετρο την προστασία των εργαζομένων. Θύμισε, τέλος, τους χειρισμούς στην επιχείρηση Σκαλιστήρη στη Β. Εύβοια, από τους οποίους “δεν συνήλθαμε ποτέ”...

Α.Ζ.

tags: ΛΑΡΚΟ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)