to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:35 | 24.01.2020

Πολιτική

Π. Σκουρολιάκος: Μητσοτάκης-Μενδώνη θέλουν ξανά την ελληνική μουσική σε ιδιώτες (ηχητικό)

«Όλοι και πρώτοι από όλους οι δημιουργοί ξέρουν τι ρόλο έπαιζε, πώς τους αντιμετώπιζε, πόσο σκληρά τους εκμεταλλευόταν η ιδιωτική ΑΕΠΙ», τόνισε ο τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ


Και για τους δημιουργούς η εκμετάλλευση είναι το μόνο που ξέρει η ΝΔ, ο K. Μητσοτάκης έλεγε ότι θα στηρίξει τον εισπρακτικό φορέα τους αλλά επτά μήνες αυτός και η Λ. Μενδώνη σφυρίζουν αδιάφορα και δεν βάζουν μία υπογραφή την ώρα που ετοιμάζουν νέες ΑΕΠΙ, λόγια χωρίς αντίκρυσμα και μεθοδεύσεις, τα ίδια με το Ελληνικό, το προσφυγικό, τα ΑΕΙ, αυτή είναι η ιδεολογία τους, είπε ο τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρολιάκος Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο.

Μπορεί με μία πρώτη ματιά η κωλυσιεργία του υπουργείου Πολιτισμού για το θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών να φαίνεται απλώς περίεργη, αλλά είναι «απόλυτα κατανοητή για αυτόν που ξέρει την πολιτική άποψη αυτής της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας», είπε ο κ. Σκουρολιάκος.

«Όλοι και πρώτοι από όλους οι δημιουργοί ξέρουν τι ρόλο έπαιζε, πώς τους αντιμετώπιζε, πόσο σκληρά τους εκμεταλλευόταν η ιδιωτική ΑΕΠΙ. Μία ιδιωτική εταιρεία μονοπωλιακή που με νόμους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ -και με την ανοχή τους- είχε γιγαντωθεί και ήταν κράτος εν κράτει στα πνευματικά δικαιώματα, ταλαιπωρώντας τους δημιουργούς και μην αποδίδοντας τα δικαιώματα που έπρεπε να αποδώσει. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έσπασε αυτό το απόστημα της εταιρείας που εκμεταλλευόταν τους δημιουργούς», θύμισε ο ίδιος.

Προκειμένου να μην μείνουν έκθετοι κυρίως οι παλαιότεροι δημιουργοί (καθώς οι νεότεροι μπορούν να κερδίσουν τα προς το ζην με την δουλειά τους) και όσοι εξαρτώνται από αυτούς, φτιάχτηκε άμεσα μία ενδιάμεση εταιρεία μέχρι οι δημιουργοί να φτιάξουν τον δικό τους φορέα που θα διαχειρίζεται την περιουσία τους, συνέχισε ο κ. Σκουρολιάκος. Αυτή η ενδιάμεση εταιρεία πρόλαβε να κάνει διανομές και συγκέντρωσε κάποια έσοδα και «έχει μία προίκα από χρήματα, που περιμένουν να μεταβιβαστούν στην εταιρεία των δημιουργών, την ΕΔΕΜ».

«Περιμένουν οι δημιουργοί, σύμφωνα με τις έγγραφες δεσμεύσεις του Κ. Μητσοτάκη ότι θα στηρίξει τον εισπρακτικό φορέα τους, να βάλει μία υπογραφή, από τις 7 Ιουλίου, ή αυτός ή η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Αλλά η υπουργός Πολιτισμού… σφυράει αδιάφορα», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκουρολιάκος, με αιτιάσεις περί κατάθεσης πλάνου βιωσιμότητας.

«Ροκανίζει το χρόνο και μαθαίνουμε ότι αδειοδοτεί μία καινούργια ιδιωτική εταιρεία. Αυτή είναι η άποψή τους, αυτή είναι η ιδεολογία τους. Όλα στους ιδιώτες κι ας εκμεταλλεύονται εργαζόμενους, κοινό, δημιουργούς, τους πάντες», συνέχισε, την ώρα που μεθοδεύει «αστείες καθυστερήσεις όπως η έκθεση βιωσιμότητας που δεν απαιτείται εκ του νόμου … είναι όλοι οι Έλληνες δημιουργοί, από τον μεγαλύτερο ως τον μικρότερο, με όλο αυτόν τον όγκο ρεπερτορίου. Δεν έχει βιωσιμότητα η εταιρεία που θα εκπροσωπεί όλο το ελληνικό τραγούδι και όλη την ελληνική μουσική και θα την έχει μία ιδιωτική εταιρεία που δεν εκπροσωπεί κανέναν; Ποιο είναι το ρεπερτόριο αυτής της νέας ιδιωτικής εταιρείας; Δεν μας έχει ειπωθεί. Δεν υπάρχει…».

Και την ίδια ώρα, εμφανίζεται «ο ιδιώτης που σύστησε αυτή την εταιρεία, ότι ζήτησε “συνεργασία δημιουργών και υπουργείου”, έρχεται πάνω από τους δημιουργούς και πάνω από το υπουργείο», όπως είπε χαρακτηριστικά. «Και βγαίνουν κι άλλες εταιρείες…».

Θύμισε επίσης την εκμετάλλευση των δημιουργών από την Νέα Δημοκρατία και τον Κ. Μητσοτάκη, με πληρωμένο προεκλογικό τηλεοπτικό σποτ που δημιουργήθηκε με πλάνα από την συνάντηση που είχε προηγηθεί, «ότι φροντίζει τους δημιουργούς. Ελάτε λοιπόν. Γιατί δεν υπογράφετε κύριοι της κυβέρνησης, για την εταιρεία των δημιουργών, τον εισπρακτικό φορέα των δημιουργών;», αναρωτήθηκε. Σημείωσε μάλιστα ότι δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο, καθώς «έχουμε εμείς οι ηθοποιοί τον δικό μας εισπρακτικό φορέα, τον Διόνυσο, δεν περιμένουμε κανέναν ιδιώτη να εισπράξει τα χρήματά μας από τα κανάλια, δεξιά κι αριστερά».

«Η υπογραφή για την τύχη του εισπρακτικού φορέα των δημιουργών δεν θέλω, φοβάμαι κι απεύχομαι, ότι θα έχει την τύχη του Ελληνικού, που σε μία εβδομάδα θα έμπαιναν οι μπουλντόζες. Του προσφυγικού που την πρώτη εβδομάδα θα έκλειναν τα σύνορα και θα ξεκαθάριζε το τοπίο. Από τον πολιτισμό μέχρι το προσφυγικό μέχρι τις επενδύσεις μέχρι τα ΑΕΙ … παντού είναι το ίδιο. Δεν είναι ξεχωριστή η ιστορία με τους δημιουργούς … είναι καρμπόν, στην ίδια πολιτική, να ανατρέψουν το κοινωνικό κράτος, να τσακίσουν τον κόσμο, να ανατρέψουν ό,τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ. Γαία πυρί μιχθήτω, ενδιαφέρει η κονόμα όποιων είναι μαζί και προχωρούν σε οποιαδήποτε εκμετάλλευση, τίποτε άλλο», υπογράμμισε ο κ. Σκουρολιάκος.

Είναι χαρακτηριστική, όπως ανέφερε, η αντίστοιχη κατάσταση στον κλάδο των ηθοποιών το 2013, όταν η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ κατάργησε τις συλλογικές συμβάσεις. «Ξέρετε τι έκανε το σωματείο των εργοδοτών για να μην μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει σε συλλογική σύμβαση; Αυτοδιαλύθηκε! … Έχουν κάνει τέρατα και στο παρελθόν και σήμερα, η ιστορία με τους δημιουργούς είναι μία ακόμα όπως τόσες άλλες, στην ίδια κατεύθυνση, δεν είναι κάτι ξεχωριστό που θα μας εκπλήξει. Ακολουθούν την πεπατημένη, αυτό που ξέρουν πάρα πολύ καλά να κάνουν».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)