to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:00 | 24.01.2020

Πολιτική

Χαρίτσης στη Βουλή: Η τομή της απλής αναλογικής από τον ΣΥΡΙΖΑ αφορούσε ευρύτερες θεσμικές δημοκρατικές μεταβολές (βίντεο)

Ο Αλ. Χαρίτσης πρόσθεσε πως “η απλή αναλογική είναι ένα από τα πλέον δημοφιλή εκλογικά συστήματα παγκοσμίως, ο τρόπος ανάδειξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και εξασφαλίζει την -κατά το δυνατόν– ακριβέστερη αντιστοίχιση της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης προς την πραγματική εκλογική δύναμη των πολιτικών σχηματισμών”. Δείτε-διαβάστε όλη την σχετική τοποθέτηση.


Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, κατά την ομιλία του στη Βουλή επί του σχεδίου νόμου για το εκλογικό σύστημα, επικρίνοντάς την ότι “επιχειρεί να καταργήσει μία κατάκτηση που αφορά τη βαθύτερη ουσία της δημοκρατίας μας, την ισότητα της ψήφου των πολιτών”, με “βασική της επιδίωξη την επιστροφή στις μέρες του παλιού πολιτικού συστήματος, την παλινόρθωση λογικών και πρακτικών που οδήγησαν τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και την πολιτική ζωή στα όρια της απαξίωσης”.

“Εδώ και έξι μήνες, η κυβέρνηση επιχειρεί συστηματικά να αναιρέσει τομές και κατακτήσεις της περιόδου 2015-2019”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αλ. Χαρίτσης, αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, στην απαξίωση του ΣΕΠΕ και του ΣΔΟΕ, στην κατάργηση του αναπτυξιακού σχεδίου και  στις τελευταίες αντιμεταρρυθμίσεις στην Παιδεία.

Δυστυχώς για τη ΝΔ το μόνο που έχει σημασία είναι η υπέρμετρη πριμοδότηση του πρώτου κόμματος και τελικά ο ολοκληρωτικός έλεγχος του κράτους από τα κομματικά φέουδα, η αυτοδύναμη αλαζονεία της εξουσίας”, επισήμανε, υπογραμμίζοντας: “Οι μονοκομματικές κυβερνήσεις κοινωνικής μειοψηφίας  οδήγησαν τη χώρα στα πρόθυρα του γκρεμού. Και σήμερα μια μονοκομματική κυβέρνηση κοινωνικής μειοψηφίας κατεδαφίζει το κοινωνικό κράτος, ναρκοθετεί τη δυνατότητα της ανάπτυξης, αδυνατεί να παρέμβει ενεργητικά στα σύνθετα εθνικά ζητήματα, σιωπά αμήχανα στις μεγάλες προκλήσεις του 21ου αιώνα.  Οι μονοκομματικές κυβερνήσεις κοινωνικής μειοψηφίας ανήκουν στο παρελθόν. Και σε αυτό το παρελθόν δεν μπορούμε να γυρίσουμε”.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι “ήταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που συνέδεσε τον εκλογικό νόμο με τρεις σημαντικές θεσμικές μεταβολές”. “Πρόκειται για τη διεύρυνση του εκλογικού σώματος με τη συμπερίληψη των δεκαεπτάχρονων, την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών, την κατάθεση επιστημονικού πορίσματος -του πρώτου- για τη ρύθμιση του ζητήματος της ψήφου των εκτός επικρατείας εκλογέων, που άνοιξε το δρόμο για την πρόσφατη απόφαση του κοινοβουλίου”, ανέφερε χαρακτηριστικά, χαρακτηρίζοντας τη θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής  από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ως “τομή ουσίας και δημοκρατίας, τομή στην κατεύθυνση της ισότητας και της εμπέδωσης της λαϊκής κυριαρχίας”.

Ο Αλ. Χαρίτσης διεμήνυσε πως “η απλή αναλογική είναι ένα από τα πλέον δημοφιλή εκλογικά συστήματα παγκοσμίως, ο τρόπος ανάδειξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και εξασφαλίζει την -κατά το δυνατόν– ακριβέστερη αντιστοίχιση της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης προς την πραγματική εκλογική δύναμη των πολιτικών σχηματισμών”, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι “έχει επιδοθεί στη συστηματική απαξίωση της ίδιας της ιδέας της απλής αναλογικής” και ότι φοβάται “την ενεργή συμμετοχή των πολιτών και τον πολιτικό πλουραλισμό, την αναζήτηση συναινέσεων, την ανάδυση ενός δυναμικού πεδίου προγραμματικών συγκλίσεων και πολιτικών διεργασιών”. “Για αυτό επιστρατεύει το φάντασμα της «ακυβερνησίας», αντί να συζητήσει την ουσία -πώς, δηλαδή, μπορεί το πολιτικό σύστημα να κάνει ένα βήμα προς την συγκρότηση κυβερνήσεων συνεργασίας βάσει αρχών. Προς την πολυφωνία εντός του κοινοβουλίου ως συστατικό στοιχείο της δημοκρατίας”, προσέθεσε.

Δείτε εδώ το σχετικό βίντεο:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)