to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Οι καλοθελητές

Η κριτική ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν υπερβολικά αριστερός αφορά τα δικαιωματικά, είναι δηλαδή η γραμμή των καναλιών και της Ν.Δ., σερβιρισμένη ως "η κοινή λογική", η οποία, με τη σειρά της με ένα λογικό άλμα συνιστά θέση του πολιτικού Κέντρου και με ένα ακόμα πιο εντυπωσιακό άλμα ταυτίζεται με τη μεσαία τάξη


Υπάρχει από αρκετές πλευρές συστηματική προσπάθεια να πεισθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως ο πρόεδρός του ότι η βασιλική οδός για την επάνοδο στην κυβέρνηση είναι η μετατροπή σε ένα "κεντρώο" ή "κεντροαριστερό" κόμμα. Η λογική αυτή δεν υποστηρίζεται από τα κυβερνητικά πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ, από την κριτική που οι ψηφοφόροι κάνουν στον ΣΥΡΙΖΑ ή έστω από κάποια μέτρηση της κοινής γνώμης.

Η πιο σκληρή και πιο κατεδαφιστική κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ από τους ψηφοφόρους του, νυν και πρώην, και όχι από τους ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων, είναι ότι στην κυβερνητική του θητεία, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν αρκετά αριστερός και ριζοσπαστικός, δεν έσπασε αυγά, και όχι ότι το παράκανε στα αριστερά.

Υπάρχει και η κριτική ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν υπερβολικά αριστερός, αυτή η κριτική όμως αφορά τα δικαιωματικά, είναι δηλαδή η γραμμή των δεξιών ΜΜΕ και της Ν.Δ., σερβιρισμένη ως κοινή λογική, η οποία, με τη σειρά της, με ένα λογικό άλμα συνιστά θέση του πολιτικού Κέντρου και μάλιστα όχι του φιλελεύθερου Κέντρου και με ένα ακόμα πιο εντυπωσιακό άλμα ταυτίζεται με τη μεσαία τάξη.

Οι φορείς αυτής της κριτικής μάλιστα έχουν την τάση να υποτιμούν το ποσοστό των αριστερών τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κατορθώσει να συσπειρώσει και ταυτόχρονα να υπερτιμούν τους κεντρώους, παρότι οι τελευταίοι είναι λιγότεροι ως αριθμός και πολύ λιγότερο σημαντικοί με βάση τα δημογραφικά στοιχεία.

Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. φερ' ειπείν συγκέντρωσε στην κάλπη του 8% με ρητορική αντι-ΣΥΡΙΖΑ και με γραμμή για στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και συνεργασία με τη Ν.Δ. Αυτό εν συντομία είναι μόλις συγκεκαλυμμένη Κεντροδεξιά με συνειδητούς ψηφοφόρους - λίγους αλλά μπετοναρισμένους μέσα από τη συνεργασία με τη Ν.Δ. Οι κεντροαριστεροί έχουν ήδη προ πολλού επιλέξει τον ΣΥΡΙΖΑ. Η συντριπτική τους πλειονότητα από το 2012 και το 2015 και οι υπόλοιποι την περίοδο των Πρεσπών.

Οι διάφοροι καλοθελητές ή και ειλικρινείς φορείς αυτών των απόψεων περί κεντροαριστερού ΣΥΡΙΖΑ, ενδεχομένως να ζουν σε μια αιώνια δεκαετία του 1980 και του Ανδρέα Παπανδρέου -όλοι νοσταλγούμε τα νεανικά μας χρόνια-, ενδεχομένως να πουλάνε τεχνογνωσία ή να αναζητούν ρόλο.

Το σίγουρο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει παρά μόνο να χάσει αν ακολουθήσει τις παραινέσεις τους και μετατραπεί σε κάτι που θα θυμίζει τα παραδοσιακά κόμματα, αυτά που φαλίρισαν τη χώρα και φαλίρισαν και τα ίδια.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)