to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:40 | 24.01.2020

Πολιτική

Μ. Κάτσης: Κυβερνητική λύση από τις προοδευτικές δυνάμεις με πρώτο τον ΣΥΡΙΖΑ (βίντεο)

«Οι προοδευτικές δυνάμεις, με τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα, θα πρέπει να δώσουν κυβερνητική λύση και να μη συνταχθούν με μια οπισθοδρομική δεξιά»


Ο τομεάρχης Ψηφιακής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Θεσπρωτίας Μάριος Κάτσης στην ομιλία του στον εκλογικό νόμο, τοποθετήθηκε για τη στάση και τις σκοπιμότητες των κομμάτων σε σχέση με τον εκλογικό νόμο.  Ανέφερε ότι η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο διεξάγεται παραδοσιακά σε 2 πεδία , το ιδεολογικό αλλά και το μικροπολιτικό με βάση τους πρόσκαιρους σχεδιασμούς του κάθε κόμματος.

Αναφέρθηκε στην Νέα Δημοκρατία που παραδοσιακά έχει μια συγκεντρωτική αντίληψη τον κοινοβουλευτισμό σαν να δυσφορεί με τις ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες βάσης και συναίνεσης. Ο βουλευτής στην ομιλία του αναφέρθηκε στην άστοχη δήλωση του κ. Γεραπετρίτη που κατηγόρησε την απλή αναλογική για την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία, αναφέρθηκε στο δημοψήφισμα του 2015. Ενώ στηλίτευσε την θολή στάση του ΚΙΝΑΛ στον εκλογικό νόμο τα τελευταία χρόνια ενώ κατηγόρησε την Ελληνική Λύση ως ακροδεξιό δορυφόρο της ΝΔ.

Ο Μάριος Κάτσης κατέληξε ότι οι επόμενες εκλογές όποτε και να γίνουν, θα γίνουν με απλή αναλογική και ότι οι προοδευτικές δυνάμεις με το ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα θα πρέπει να συνεργαστούν και να δώσουν κυβερνητική λύση, και δεν θα πάρουν το πολιτικό κόστος να  συνταχθούν με μια οπισθοδρομική δεξιά.

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Συζητάμε σήμερα τον εκλογικό νόμο, τον τρόπο δηλαδή που θα εκλέγονται οι βουλευτές του αντιπροσωπευτικού δημοκρατικού μας συστήματος. Η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις διεξάγεται παραδοσιακά στο έδαφος 2 διαφορετικών πεδίων,

1ον) Το ιδεολογικό, δηλαδή την άποψη για τη δημοκρατία που έχει το κάθε κόμμα με βάσει τις αρχές και τις αξίες του,

2ον) Το μικροπολιτικό, δηλαδή τον πρόσκαιρο τακτικό σχεδιασμό των κομμάτων για τις επόμενες 2 τουλάχιστον εκλογικές αναμετρήσεις ώστε το εκλογικό σύστημα να τους ευνοεί με βάση τις προβλέψεις τους.

Πρακτικά τι έχουμε σήμερα;

Η Νέα Δημοκρατία συνεπικουρούμενη από τον ακροδεξιό-δορυφόρο της  την Ελληνική Λύση, καταργούν την απλή αναλογική που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ οι ΑΝΕΛ και η Εν. Κεντρώων  σε ουδέτερο πολιτικά χρόνο το 2016, και επαναφέρουν το bonus των 50 εδρών, με έναν κλιμακωτό τρόπο. ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΜΕΡΑ25, ΚΚΕ καταψηφίζουν με βάση τις τοποθετήσεις τους.  

Με βάση τα 2 παραπάνω κριτήρια, το ιδεολογικό πρόσημο και το μικροκομματικό όφελος, βλέπουμε πως τοποθετούνται όλα τα κόμματα:

Η Νέα Δημοκρατία και παραδοσιακά η Δεξιά, έχει μια συγκεντρωτική αντίληψη τον κοινοβουλευτισμό σαν να δυσφορεί με τις ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες βάσης και συναίνεσης. Αντιμετωπίζει τους πολίτες ως πελάτες ανταλλάσοντας ρουσφέτια έναντι ψήφων, αλώνει το κράτος εγκαθιδρύοντας το κομματικό κράτος, ελέγχει τις ανεξάρτητες αρχές διορίζοντας πρόσωπα με σύγκρουση συμφέροντος και με κομματικό πρόσημο, διαπνέεται γενικά από μια αριστοκρατική άποψη ότι η εξουσία δεν μοιράζεται, είναι για τους αρίστους. Τα είδαμε πρόσφατα στους διοικητές των νοσοκομείων, στους μετακλητούς χωρίς πτυχίο αλλά με αυξημένο μισθό κλπ. Πρόσφατα με πρόσχημα το επιτελικό κράτος, επιβάλει ένα ακραία πρωθυπουργικό μοντέλο διακυβέρνησης που δεν σέβεται ούτε την εσωκομματική δημοκρατία και συλλογική λειτουργία. Όλα διοικούνται από το Μαξίμου, οι υπουργοί είναι διακοσμητικοί και τα κρίσιμα χαρτοφυλάκια ανήκουν σε μη εκλεγμένους εκλεκτούς του ΠΘ χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση.

Ενός ανδρός αρχή λοιπόν. Είναι λογικό λοιπόν, να θέλει ένα εκλογικό σύστημα που ο πρώτος τα παίρνει όλα, να κλέβει 50 έδρες από τα μικρότερα κόμματα, να επιβάλλει μονοκομματικές κυβερνήσεις απόλυτης ασυδοσίας. Όσο για τις συναινέσεις εξαντλούνται επικοινωνιακά στο θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας και ως εκεί.

Άκουσα χθες τον κ. Γεραπετρίτη, ο οποίος αφού αθώωσε αυτούς που πραγματικά έφεραν τον Χίτλερ στην εξουσία, επικαλούμενος το παράδειγμα για την απλή αναλογική την περίοδο της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης, ξέχασε να πεις ότι, η ΝΔ δεν αρνείται την απλή αναλογική για αντιφασιστικούς λόγους. Την αρνείται όμως γιατί το να κυβερνάς μόνος σου σού επιτρέπει να μη λογοδοτείς για αυτά που κάνεις. Ξεχνάτε όμως κ.κ της ΝΔ ότι αυτό το μοντέλο διακυβέρνησης χρεοκόπησε τη χώρα και θα το ξανακάνει αν δεν ανακοπεί;

Μικροκομματικά τώρα η ΝΔ αλλάζει τον εκλογικό νόμο γιατί πιστεύει ότι αφού κέρδισε τις εκλογές με το αντι-Συριζα μέτωπο που σύμπτυξε με τα ψέματα στο Μακεδονικό, στο προσφυγικό αλλά και με τη διαπλοκή που ένιωθε ότι απειλείται , νομίζει ότι θα κερδίζει ξανά και ξανά. Δεν υπολογίζετε σωστά οι της κυβέρνησης, οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική και θα είστε μόνοι , όπως σήμερα και με 50 βουλευτές λιγότερους τουλάχιστον.

Πάει και η ισοτιμία της ψήφου που μας λέγατε στην ψήφο των ομογενών αφού σήμερα την παραβιάζετε κατάφορα.

Όσο για την κυβερνησιμότητα που επικαλείστε έχω να σας πω το εξής:

Κάνετε ένα λογικό σφάλμα εσκεμμένα, όταν αναλύεται παλιότερα αποτελέσματα εκλογών, όπως ο κ. Λιβάνιος, και λέτε , πως δεν θα γινόταν κυβέρνηση με την απλή αναλογική. Η λογική λέει ότι οι πολίτες αλλά και τα κόμματα ψηφίζουν έχοντας τον εκλογικό νόμο στο μυαλό τους.

Με απλή αναλογική θα κατέβαιναν περισσότερα κόμματα στις εκλογές και ο πολίτης θα αποφάσιζε με περισσότερη ελευθερία κ όχι εκβιαζόμενος από τη λογική της χρήσιμης ψήφου. Π.χ. στην αυτοδιοίκηση όταν εφαρμόστηκε το σύστημα της απλής αναλογικής βλέπαμε 9 κ 10 παρατάξεις να κατεβαίνουν για να μπορέσουν να συνεργαστούν ενώ με την ενισχυμένη κατεβαίνουν λίγοι και μεγάλοι σχηματισμοί.

Άρα μη κάνετε άκυρες συγκρίσεις για να στηρίξετε το έωλο επιχείρημα της κυβερνησιμότητας.

Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ, σταθεροί στις αξίες της δημοκρατίας και της λαϊκής συμμετοχής που πρεσβεύει η αριστερά και η προοδευτική παράταξη κάναμε πράξη το 2016 την πάγια θέση μας περί απλής αναλογικής με το όριο εισόδου 3% που επιβάλλεται για εθνικούς λόγους. Είμαστε υπέρ των δημοψηφισμάτων, της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας για αυτό και φέραμε σχετικές προτάσεις στην αναθεώρηση του Συντάγματος.

ΠΑΡΕΝΘΕΣΗ

Για να σας προλάβω γιατί, σας ακούω να λέτε από διάφορες πτέρυγες «είδαμε πόσο σέβεστε τα δημοψηφίσματα το 2015» θα πω τούτο γιατί χρωστάμε επιτέλους μια απάντηση στην προπαγάνδα:

Την Τετάρτη του δημοψηφίσματος ο Αλ. Τσίπρας έκανε διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό (δείτε το βίντεο) και είπε ξεκάθαρα: Θέλουμε το όχι στη συμφωνία για να ενισχύσουμε τη διαπραγματευτική μας θέση και να φέρουμε μια καλύτερη και το όχι δεν είναι εντολή για ρήξη. Και αυτό ακριβώς κάναμε. Αν λέγαμε άλλα ίσως ήταν και άλλο το αποτέλεσμα και ας πάψει πλέον η σπέκουλα.

Και μη μας λέτε γιατί δεν ψηφίσαμε την απλή αναλογική το πρώτο 6μηνο. Τότε πασχίζαμε να ανταπεξέλθουμε από την παγίδα της αριστερής παρένθεσης που μας στήσατε εντός και εκτός της χώρας. Έπρεπε δηλαδή να είχαμε προβλέψει τις εκλογές του Σεπτέμβρη για να αλλάξουμε τον εκλογικό νόμο πιο πριν; Και θα έπαιρνε 200 έδρες για να ισχύσει από την επόμενη; Αστεία επιχειρήματα.

ΚΛΕΙΝΕΙ Η ΠΑΡΕΝΘΕΣΗ.

Εμείς πιστεύουμε στις προγραμματικές συμφωνίες, στις πολυκομματικές κυβερνήσεις σε προγραμματική βάση και για αυτό είμαστε υπέρ του εκλογικού συστήματος που φέραμε.

Κλείνοντας θα ήθελα να κάνω μια αναφορά στα μικρότερα κόμματα.

Το ΚΙΝΑΛ μας έχει μπερδέψει καθώς δεν έχει ούτε ξεκάθαρο ιδεολογικό στίγμα ούτε σαφή στρατηγική και αποτυπώνεται και εδώ. Έφερε το 2015 πρόταση νόμου για απλή αναλογική, το 2016 που φέραμε τον ίδιο νόμο σε μια πράξη πολιτικού αλτρουισμού καταψήφισε και χάρισε έδρες του στη ΝΔ, ενώ σήμερα που καταργείται η απλή αναλογική και επιστρέφουμε πίσω καταψηφίζει ξανά. Ας αποφασίσουν.

Όσο αναφορά την Ελληνική Λύση σήμερα έπεσαν οι μάσκες. Αφού υπερψήφισαν τον αναπτυξιακό που ήταν γεμάτο από ρουσφέτια στον παρασιτισμό και διέλυε τα εργασιακά, υπερψήφισε το ταξικά μεροληπτικό φορολογικό, τώρα επιστρέφει στην δεξιά πολυκατοικία. Με το σημερινό «ναι» ο κ. Βελόπουλος χαρίζει έδρες του κόμματός του στη ΝΔ, αφού με απλή αναλογική θα έβγαζε περισσότερες έδρες. Το αντάλλαγμα θα φανεί στο μέλλον. Ας απολογηθεί στους βουλευτές του.

Εν κατακλείδι, εμείς καταψηφίζουμε γνωρίζοντας ότι οι επόμενες εκλογές όποτε και να γίνουν, θα γίνουν με απλή αναλογική και πιστεύω ότι οι προοδευτικές δυνάμεις με το ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα θα πρέπει να συνεργαστούν και να δώσουν κυβερνητική λύση, και δεν θα πάρουν το πολιτικό κόστος να  συνταχθούν με μια οπισθοδρομική δεξιά. Αυτό φοβάται η ΝΔ. Θα φροντίσουμε να την επιβεβαιώσουμε.

Σας ευχαριστώ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)