to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:25 | 24.01.2020

Πολιτική

Δημ. Χαρίτος: Θέλετε μονοκομματικές κυβερνήσεις για να μας γυρίσετε στο αμαρτωλό σας παρελθόν

«Θέλετε να απενοχοποιήσετε τα εκλογικά συστήματα της ενισχυμένης αναλογικής με τα οποία κυβερνήσατε τη χώρα για δεκαετίες. Εκλογικά συστήματα που είναι ταυτισμένα στη συνείδηση της κοινωνίας με το καθεστώς των αντιλαϊκών πολιτικών, του πελατειακού κράτους, της διαφθοράς και της διαπλοκής», τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Χαρίτος για τον προς ψήφιση εκλογικό νόμο που έφερ η κυβέρνηση της ΝΔ


Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου μιλώντας την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση του νέου εκλογικού νόμου, απεύθυνε το ερώτημα «ξέρετε κύριοι της Νέας Δημοκρατίας ποιος είναι ο βαθύτερος λόγος για τον οποίο δυσφημείτε και υπονομεύετε την απλή αναλογική, όπως το κάνατε όταν την υπερψήφιζε η προηγούμενη Βουλή και σήμερα εσείς την καταργείτε; Θέλετε να απενοχοποιήσετε τα εκλογικά συστήματα της ενισχυμένης αναλογικής με τα οποία κυβερνήσατε τη χώρα για δεκαετίες. Εκλογικά συστήματα που είναι ταυτισμένα στη συνείδηση της κοινωνίας με το καθεστώς των αντιλαϊκών πολιτικών, του πελατειακού κράτους, της διαφθοράς και της διαπλοκής. Είναι ταυτισμένα με το κράτος της Δεξιάς, το οποίο αναβιώνετε και σήμερα γιατί βρίσκεται  στο DNA σας».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ανέφερε: «Όσο και αν επιχειρεί ο σημερινός πρωθυπουργός να εμφανίσει ένα συναινετικό προφίλ- όπως έγινε αυτές τις ημέρες κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία με την ψήφιση της προέδρου της Δημοκρατίας - δυστυχώς επιστρέφει ξανά στα γνώριμα λημέρια της έντασης και της πόλωσης στην πολιτική ζωή. Γιατί τι άλλο είναι η επιστροφή στα καλπονοθευτικά εκλογικά συστήματα. Είναι η μήτρα, κύριοι, που για να γονιμοποιηθεί και να βγάλει νόθες αυτοδύναμες πλειοψηφίες χρειάζεται να τροφοδοτηθεί με διχαστικά και εκβιαστικά ψευτοδιλήμματα».

Μιλώντας για το ίδιο το εκλογικό σύστημα είπε: «Εσείς κύριοι δεν εμπιστεύεστε τους πολίτες, φοβάστε την κρίση τους και θέλετε να φαλκιδεύσετε τη θέλησή τους.  Αρνείστε το δικαίωμα με την ψήφο τους να επιλέγουν με ποιο πρόγραμμα, πως θέλουν και από ποιους να κυβερνηθούν. Αρνείστε την ισοτιμία της ψήφου των πολιτών, την ισοδυναμία της στη διαμόρφωση των πολιτικών εξελίξεων. Αρνείστε στην ίδια την κοινωνία το δικαίωμα ανάληψης της ευθύνης των επιλογών διακυβέρνησής της από ένα γνήσιο αντιπροσωπευτικό σύστημα, όπως είναι η απλή αναλογική».

Ο βουλευτής Ροδόπης έκλεισε την ομιλία του ως εξής: «Όπως όλα δείχνουν οι ερχόμενες εκλογές θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής. Να την απενεργοποιήσετε τώρα τη βόμβα, όπως εσείς αποκαλείται την απλή αναλογική, δεν μπορείτε πια. Ίσως χάσατε την ευκαιρία τότε με την αναθεώρηση του Συντάγματος τροποποιώντας το άρθρο 54. Βλέπετε τότε στο προφίλ του πρωθυπουργού δεν ταίριαζε ο ρόλος του πυροτεχνουργού, αλλά ο ρόλος του υπευθύνου πολιτικού. Τώρα ακούμε, διαβάζουμε να τον εμφανίζουν σε άλλους ρόλους, αυτόν του «μπουρλοτιέρη». Να κάψει λένε την απλή αναλογική οδηγώντας την χώρα σε διπλές εκλογές και μάλιστα ακούμε γρήγορα. Ένα πράγμα ξέρω κύριοι της κυβέρνησης ότι με τη φωτιά δεν παίζει κανείς όταν μάλιστα αρχίζει να φυσάει ο αέρας και με τις πολιτικές που εσείς εφαρμόζετε και καθημερινά διαψεύδουν τις προσδοκίες, μάλλον θα έχουμε πολλά μποφόρ. Γι’ αυτό προσέξτε μην βρεθείτε προ εκπλήξεων κυκλωμένοι από τη φωτιά που εσείς θα βάλετε.

Να υπενθυμίσω ότι η προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης της χώρας είναι ήδη πάνω στο τραπέζι και διαρκώς βρίσκει περισσότερα ευήκοα ώτα.  Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ από πλευράς μας θα εργασθούμε γι’ αυτήν και βεβαίως όλοι μας θα κριθούμε, και μάλιστα αυστηρά κύριοι του ΚΙΝΑΛ, για τη στάση που θα κρατήσει ο καθένας από τον ελληνικό λαό».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)