to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:49 | 24.01.2020

Πολιτική

Χ. Καφαντάρη: Η επίθεση στην απλή αναλογική είναι επίθεση στη δημοκρατία

«Παρακολουθούμε μια συντονισμένη επίθεση στην απλή αναλογική από την κυβέρνηση, τη Νέα Δημοκρατία, από τα φιλικά προς την κυβέρνηση ΜΜΕ. Δεν είναι τίποτα άλλο παρά επίθεση στη δημοκρατία, επίθεση στην ισοτιμία της ψήφου του λαού, επίθεση στη γνώμη κάθε πολίτη» τόνισε μεταξύ άλλων η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στην Ολομέλεια για τον προς ψήφιση εκλογικό νόμο


Αναλυτικά η τοποθέτηση της Χαράς Καφαντάρη, βουλευτή ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας, Αντιπροέδρου της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος και Αν. Τομεάρχη Περιβάλλοντος της Κ.Ο. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., στην Ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη 23/1:

«Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, εδώ και κάποιους μήνες συντονισμένα παρακολουθεί ο ελληνικός λαός μια επίθεση, η οποία γίνεται από την Κυβέρνηση, τη Νέα Δημοκρατία, από τα φιλικά προς την Κυβέρνηση Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας.Μια συντονισμένη επίθεση στην απλή αναλογική, που ουσιαστικά αυτή η επίθεση δεν είναι τίποτα άλλο παρά επίθεση στη δημοκρατία, επίθεση στην ισοτιμία της ψήφου του ελληνικού λαού, επίθεση στη γνώμη του κάθε Έλληνα και Ελληνίδας πολίτη.

Ακούμε ακόμα και σήμερα εδώ μέσα στο ναό της Δημοκρατίας, όπως είναι η Βουλή, δυστυχώς και ακραίες απόψεις, οι οποίες φτάσανε από Υπουργό να πει ότι στην απλή αναλογική οφείλονται ακόμα και οι πόλεμοι. Όλα αυτά τα πράγματα νομίζω πρέπει να καταδικαστούν.

Η καινούργια χρονιά ξεκίνησε με πολλές προσδοκίες για τον ελληνικό λαό, με πολλές προσδοκίες γιατί η χώρα μας πια δεν είναι σε μνημόνια, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια όπου οι σταθερές κυβερνήσεις δεκαετιών με τις πολιτικές τους την είχαν βάλει και τώρα πια περιμένει να αντιμετωπίσει το μέλλον.Αλλά ένα μέλλον που είναι μακριά από αυτά «τα θα» και τις υποσχέσεις της Νέας Δημοκρατίας που ευαγγελίζεται την επιστροφή στην κανονικότητα.

Δυστυχώς, όμως η επιστροφή στην κανονικότητα παραπέμπει περισσότερο σε μια επιστροφή στη συντήρηση. Σίγουρα οι συνταγματικές αναθεωρήσεις αποτελούν σημαντικούς σταθμούς για την Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, γεγονός όμως που δεν συνέβη στην πρόσφατη Αναθεώρηση, όπου ο χαρακτήρας της αποτυπώνει την πλειοψηφική ιδεοληψία της Νέας Δημοκρατίας για τη Δημοκρατία, ναρκοθετώντας την όλη διαδικασία και καθιστώντας την άγονη.

Στην οργάνωση ενός δημοκρατικού κράτους τη μέγιστη σημασία έχει το εκλογικό σύστημα, ως κύριος τρόπος οργάνωσης και άσκησης της πολιτικής εξουσίας. Στα σαράντα πέντε χρόνια της Μεταπολίτευσης εφαρμόστηκαν επτά διαφορετικά εκλογικά συστήματα και τα έξι πρώτα από αυτά είχαν σαν βάση τους τη δομή της ενισχυμένης αναλογικής του 1958. Φυσικά, όλοι αυτοί οι νόμοι δεν μεριμνούσαν για την ενίσχυση της αναλογικότητας, αλλά για την ενδυνάμωση του εκάστοτε πρώτου κόμματος, βάζοντας συνήθως εμπόδια στα υπόλοιπα. Συνεπώς, στη χώρα μας το εκλογικό σύστημα μέχρι σήμερα υπήρξε άδικο και η ανισότητα ήταν κατάφωρη για τα μικρότερα κόμματα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε την απλή αναλογική, η οποία πλέον είναι νόμος. Εσείς, όμως, έρχεστε τώρα και θέλετε να την αλλάξετε. Γιατί; Διότι, ακολουθώντας, όπως όλες οι συντηρητικές κυβερνήσεις προσπάθησαν, άλλες με ωμό τρόπο, άλλες πιο διακριτικά, να ελέγξουν τον εκλογικό νόμο για ευνόητους λόγους, έτσι κάνετε και εσείς.

Σε μια εποχή που σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ζούμε σε κυβερνήσεις πολυκομματικές, μιας και τα προβλήματα υπερβαίνουν τα στενά κομματικά πλαίσια, εσείς συνεχίζετε την παραδοσιακή δεξιά συνταγή που αναβιώνει τα πρώτα μεταπολιτευτικά χρόνια, με ένα καλπονοθευτικό σύστημα που προτείνετε, υφαρπάζοντας ψήφους και έδρες για να παρατείνετε την εύθραυστη και νομοτελειακά πεπερασμένη εξουσία σας.

Ακούσαμε πολλά σήμερα στο Κοινοβούλιο και πρόσφατα και πολιτική γεωγραφία από Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας για την Ισπανία, για την Πορτογαλία. Σας ενοχλούν αυτά τα παραδείγματα, αλλά πρέπει να το πάρετε απόφαση ότι το μέλλον εκεί οδηγεί.

Με το σχέδιο νόμου που φέρνετε για το εκλογικό σύστημα ακόμα και ρύθμιση εισάγετε στο νομοσχέδιο αυτό σχετικά με τα μπόνους που δεν ισχύουν για τους συνασπισμούς κομμάτων. Όλα αυτά γιατί; Απλώς γιατί φοβάστε. Φοβάστε, γιατί με τις συνεχείς αντιλαϊκές πολιτικές τις οποίες εφαρμόζετε ουσιαστικά θα συρρικνωθείτε και θα είστε μακριά από τον κόσμο.

Η απλή αναλογική, αντίθετα, που προτείναμε και, όπως είπα πριν, είναι και νόμος του κράτους και οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με αυτό το σύστημα, είναι ένα εκλογικό σύστημα ηθικό, νόμιμο, που σκοπό έχει τη δημιουργία μιας προοδευτικής κυβέρνησης, με προγραμματικές συμφωνίες και με συγκλίσεις.

Η πάγια θέση μας, λοιπόν, για την απλή αναλογική, πέρα από μικροοικονομικά και μικροκομματικά συμφέροντα πάντα, θα οδηγήσει στις επόμενες εκλογές τη Νέα Δημοκρατία εκεί που πραγματικά της αξίζει, στην Αντιπολίτευση.

Το πολιτικό μας σύστημα σε συνθήκες απλής αναλογικής, κυρίες και κύριοι Βουλευτές και ειδικά της Νέας Δημοκρατίας, όπου απευθύνομαι, απαιτεί και ένα πλεόνασμα και πολιτισμικής και πολιτικής ωριμότητας. Περιορίζει τη ρητορική των μικρών κομμάτων, των πιο μικρών, αλλά και των μεγαλύτερων. Και το ερώτημα είναι: Θα αποδειχθείτε στην πράξη ώριμοι και αντάξιοι των περιστάσεων σε αυτήν την καινούργια εποχή ή θα αντιμετωπίζετε τα πάντα, όπως έχετε πάθει χρόνια, δεκαετίες, ευκαιριακά, με τον μικροκομματισμό, ο οποίος σταθερά σας χαρακτηρίζει;»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)