to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:22 | 24.01.2020

Οικονομία

Πιέσεις Παπαδημούλη προς την Επίτροπο για τη Συνοχή για άρση των περικοπών στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό (βίντεο)

Διάλογος του Δημ. Παπαδημούλη με την αρμόδια Επίτροπο, Ε. Φερέιρα, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης (REGI) του Ευρωκοινοβουλίου


Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, έλαβε τον λόγο στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης και στο πλαίσιο της συζήτησης με θέμα «Ανταλλαγή απόψεων με την Elisa Ferreira, Επίτροπο αρμόδια για τη συνοχή και τις μεταρρυθμίσεις».

Απευθυνόμενος προς την Επίτροπο Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ελίζα Φερέιρα, ο Δημήτρης Παπαδημούλης είπε τα εξής:
«Ευχαριστώ κε Πρόεδρε.

Καλωσορίζω την παλαιά συνάδελφο και φίλη, Ελίζα Φερέιρα, στην Επιτροπή μας. Αγαπητή κα Φερέιρα, θυμάμαι μια φράση σας κατά τη διαδικασία ακρόασής σας στην Επιτροπή μας: ‘’Επιβεβαιώνω ότι θα παλέψω στο κολέγιο των Επιτρόπων για τον υψηλότερο δυνατό προϋπολογισμό’’. Εδώ είμαστε τώρα! Διότι η πρόταση της Κομισιόν είναι αδύνατο να χρηματοδοτήσει τους στόχους που η ίδια η Κομισιόν έθεσε.

«Θα παλέψετε για τον υψηλότερο δυνατό ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, όπως είχατε υποσχεθεί;»

Απέχει πολύ από αυτά που ζητά με μια ευρύτατη πλειοψηφία το Ευρωκοινοβούλιο. Και ακόμη χειρότερα, το Συμβούλιο ζητά δραστική περικοπή και αυτών που προτείνει η Κομισιόν και που κατά τη γνώμη μας είναι ισχνά και ανεπαρκή για να υπηρετήσουν την κοινωνική και περιφερειακή συνοχή.

Επειδή ο δρόμος προς τη κόλαση είναι στρωμένος με καλές προθέσεις, αλλά οι αριθμοί στο τέλος μετρούν, θα ήθελα να αναφέρω τα εξής: Η πρόταση της Κομισιόν για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο περιλαμβάνει μειώσεις:11% για την περιφερειακή ανάπτυξη και συνοχή, 45% για το ταμείο συνοχής και 7% για το ευρωπαϊκό κοινωνικό ταμείο. Με βάση αυτές τις μειώσεις, σας ρωτώ πώς θα υλοποιηθούν οι στόχοι που εσείς θέσατε με αυτά τα χρήματα; Τι θα κάνουμε για να αγωνιστούμε μαζί, όπως έχετε πει, για να ανέβουν αυτά τα κονδύλια; Διότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων, οι περιφερειακές και κοινωνικές ανισότητες αυξήθηκαν.

«Τα 7,5 δισ. για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης είναι φρέσκο χρήμα ή προέρχεται από τις περικοπές 30 δισ. στις πολιτικές συνοχής, όπως προτείνει η Κομισιόν στο νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο;»

Και δύο πιο συγκεκριμένες ερωτήσεις: Όταν παρουσιάσατε το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, μας είπατε ότι τα 7,5 δισ. είναι φρέσκο χρήμα. Επειδή, όμως, οι μειώσεις που προτείνει η Κομισιόν για τις πολιτικές συνοχής είναι πάνω από 30 δις, μήπως δεν είναι φρέσκο χρήμα; Αλλά εκεί πηγαίνει το 25% από τις περικοπές των πολιτικών συνοχής;

«Γιατί δεν προστίθεται το κριτήριο της ανεργίας στην κατανομή των κονδυλίων του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης;».

Και η δεύτερη ερώτηση αφορά τα κριτήρια που έχετε θέσει για τις περιοχές δίκαιης μετάβασης. Θα βλέπατε να προστεθούν και κάποια επιπλέον κοινωνικά κριτήρια ζωτικής σημασίας, όπως είναι ο δείκτης της ανεργίας στη χώρα και στη περιφέρεια ή η ηλικία αυτών που απειλούνται από την ανεργία, ούτως ώστε να είναι πιο δίκαιη κοινωνικά η μετάβαση; Για παράδειγμα, στη Δυτική Μακεδονία τα ποσοστά ανεργίας είναι πάρα πολύ υψηλά.

Σας ευχαριστώ».

Αναφερόμενη στις επισημάνσεις του Δημήτρη Παπαδημούλη και άλλων ευρωβουλευτών, η κα Φερέιρα είπε τα εξής:
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε την πρότασή της. Τώρα είναι η στιγμή να ασκήσουμε πιέσεις στα κράτη μέλη, προκειμένου να προσεγγίσουν τις προτάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Εγώ, προσωπικά, αυτό που υποσχέθηκα είναι να αγωνιστώ για το πιο υψηλό δυνατό ποσό. Γι’ αυτό αγωνίζομαι, λοιπόν, και νομίζω ότι είναι σαφές στον προτεινόμενο κανονισμό ότι όλα αυτά είναι επιπλέον χρήματα. Αλλά, όπως σας είπα το μπαλάκι, πλέον, είναι στο γήπεδο των συνομοθετών. Εγώ θεωρώ ότι τήρησα την υπόσχεσή μου».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)