to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:51 | 29.05.2013

Διεθνή

Κινητικότητα στον ΟΗΕ για το Συριακό, «παγωμάρα» για τους S-300

H Δύση εξανίσταται που η Ρωσία προμηθεύει με αντιαεροπορικά όπλα τη Συρία, λίγες ημέρες μετά την άρση του εμπάργκο στην πώληση όπλων από την Ε.Ε. στην ισλαμιστική αντιπολίτευση


Το Συμβούλιο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ θα συνεδριάσει εκτάκτως για την κατάσταση στο Κουσέιρ της Συρίας και κυρίως για τη συμμετοχή «ξένων μαχητών» -δηλαδή την παρουσία ενόπλων της Χεζμπολάχ του Λιβάνου στο πλευρό του συριακού καθεστωτικού στρατού για την πλήρη ανακατάληψη της πόλης από τους αντάρτες. To ζήτημα φτάνει και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, με προσχέδιο ψηφίσματος που καταδικάζει την επέμβαση ξένων μαχητών.

Τα μέλη του Συμβούλιου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη θα εξετάσουν ψήφισμα που καταδικάζει την εμπλοκή ενόπλων από το εξωτερικό στη μάχη του Κουσέιρ, η οποία ξεκίνησε πριν από μία περίπου εβδομάδα με την επιχείρηση των καθεστωτικών δυνάμεων.

Διχόνοια στον συνασπισμό της Αντιπολίτευσης

Σφοδρή κριτική στον συνασπισμό της συριακής αντιπολίτευσης εξαπέλυσαν, με ανακοίνωσή τους, οι αντάρτες του Επαναστατικού Κινήματος στη Συρία, υποστηρίζοντας ότι απέτυχε να εκπροσωπήσει τη συριακή επανάσταση λόγω της «συνεχούς διχόνοιας».

Η συνοδος στην Κωνσταντινούπολη του Εθνικού Συνασπισμού των Δυνάμεων της Επανάστασης και της Αντιπολίτευσης έχει φέρει στην επιφάνεια τις βαθιές διαφορές στους κόλπους της συριακής αντιπολίτευσης, με τα μέλη της να αδυνατούν να συμφωνήσουν ποιος θα τους εκπροσωπήσει στη διεθνή ειρηνευτική διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί για τη Συρία τον Ιούνιο, μετά από πρωτοβουλία των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

«Αυτή η αρνητικότητα έχει οδηγήσει στην κατάφωρη ανάμειξη διεθνών και περιφερειακών δυνάμεων χωρίς σεβασμό στην εθνική βούληση», προσθέτει η ανακοίνωση των ανταρτών.

Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στη σύνοδο και τους παρατηρητές, ο πόλεμος στον οποίο επιδίδονται η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ για τον έλεγχο της συριακής αντιπολίτευσης είναι η βασική αιτία της εμπλοκής αυτής.

Ο σύρος ιστορικός διαφωνών Μισέλ Κίλο, μαρξιστής και μη θρησκευόμενος, ο οποίος εξελέγη για να ενταχθεί στον Συνασπισμό, κατήγγειλε και αυτός την ανικανότητα της αντιπολίτευσης στη λήψη αποφάσεων. «Το πραγματικό πρόβλημα βρίσκεται στις τάξεις του συνασπισμού», δήλωσε χθες ο κ. Κίλο στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Αραμπίγια, διαψεύδοντας οποιαδήποτε ανάμιξη της Σαουδικής Αραβίας υπέρ του συνασπισμού. «Ουδέποτε εξαρτηθήκαμε από πρεσβευτές, κράτη και πολιτικό χρήμα».

Παράλληλα, σήμερα πραγματοποιείται στη Γενεύη έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ προκειμένου να συζητηθεί ψήφισμα που καταδικάζει την ύπαρξη «ξένων μαχητών» στο Κουσέιρ, όπου συνεχίζονται οι σφοδρές μάχες.

«Ενιχύσεις» στο Κουσέιρ

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οργάνωση Χεζμπολάχ και η συριακή Ρεπουμπλικανική Φρουρά, οι επίλεκτες στρατιωτικές μονάδες του Μπασάρ αλ Ασαντ, έστειλαν ενισχύσεις στο Κουσέιρ για την κατάληψη και του τελευταίου θύλακα της πόλης, όπου αντιστέκονται οι αντάρτες.

«Οι προετοιμασίες δείχνουν ότι ετοιμάζουν μία επιχείρηση μεγάλης κλίμακας», δήλωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου.

Πηγή της Χεζμπολάχ δήλωσε το Σάββατο ότι το Κουσέιρ βρίσκεται κατά 80% υπό τον έλεγχο των καθεστωτικών δυνάμεων και των μαχητών της Χεζμπολάχ.

Σήμερα το πρωί η πόλη έγινε στόχος αεροπορικών βομβαρδισμών, «κυρίως το βόρειο και το δυτικό τμήμα της πόλης, όπου είναι οχυρωμένες οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις», είπε.

«Παρά τη μεγάλη δύναμη πυρός, οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις προβάλλουν λυσσώδη αντίσταση», είπε προσθέτοντας ότι «σουνίτες μαχητές από τον Λίβανο λαμβάνουν μέρος στις συγκρούσεις στο πλευρό των ανταρτών».

Οι συγκρούσεις «παίρνουν όλο και περισσότερο θρησκευτικό χαρακτήρα», φέροντας αντιμέτωπους τους σουνίτες με τους σιίτες, πρόσθεσε.

Ο έλεγχος της πόλης Κουσέιρ είναι κρίσιμης σημασίας για τους αντάρτες, αφού βρίσκεται στο κύριο πέρασμα όπλων και μαχητών από και προς τον Λίβανο. Κατέχει επίσης νευραλγική θέση στον άξονα που συνδέει τη Δαμασμό με την αλαουιτική παραλιακή ζώνη που αποτελεί την καρδιά του συριακού καθεστώτος.

Εάν το Κουσέιρ πέσει στα χέρια του καθεστώτος, αυτό θα αποτελέσει ισχυρό πλήγμα για τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις, διότι θα κλείσουν οι δρόμοι τροφοδοσίας τους από τον Λίβανο, ενώ παράλληλα θα πληγεί το ηθικό των ανταρτικών δυνάμεων, εκτιμά ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου.

Αντίθετος με το σχέδιο ψηφίσματος για τη Συρία ο Λαβρόφ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ επέκρινε με δριμύτητα το σχέδιο απόφασης το οποίο θα συζητηθεί κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ και το οποίο καταδικάζει τη συριακή κυβέρνηση, με το επιχείρημα ότι πλήττει τις προσπάθειες για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου.

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών επέκρινε ιδιαίτερα τις ΗΠΑ για την ενεργητική προώθηση αυτής της «εξαιρετικά επιζήμιας πρωτοβουλίας» και προειδοποίησε ότι κινδυνεύει να υπονομεύσει τις κοινές προσπάθειες του ιδίου και του αμερικανού ομολόγου του Τζον Κέρι για τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για τη συριακή κρίση.

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ θα συζητήσει σήμερα σχέδιο απόφασης η οποία θα καταδικάζει «την επέμβαση ξένων μαχητών» στο Κουσέιρ της δυτικής Συρίας, όπου σημειώνονται σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα στη συμμαχία των δυνάμεων της Δαμασκού με τους μαχητές της λιβανικής σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ και τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις.

Από την πλευρά της η Μόσχα επιμένει στην αποστολή πυραύλων στη Συρία, παρά την αντίθεση του Ισραήλ, ενώ το συριακό καθεστώς , όπως και η Ρωσία, καταδίκασε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την άρση του εμπάργκο όπλων προς τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις της Συρίας, με τον ισχυρισμό ότι θα αποτελέσει πρόσκομμα για τις ειρηνευτικές προσπάθειες.

Το σχέδιο απόφασης, το οποίο κατατέθηκε από τις ΗΠΑ, την Τουρκία και το Κατάρ, αφορά την οργάνωση Χεζμπολάχ, χωρίς να την κατονομάζει. Θα παρουσιασθεί στη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι αποφάσεις του οποίου δεν έχουν ωστόσο δεσμευτικό χαρακτήρα.

Εuronews:Προκαλεί η Μόσχα με τη αποστολή αντιαεροπορικού συστήματος στη Συρία

Πολιτική αναταραχή προκαλεί η αποστολή υπερσύγχρονου ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος στην Συρία, την ώρα που η ΕΕ αποφάσισε να άρει το εμπάργκο όπλων στην συριακή αντιπολίτευση.

Ο Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, καταδίκασε την κίνηση της Μόσχας, για να πάρει ως απάντηση από το Κρεμλίνο, ότι δεν σκοπεύει να ακυρώσει τα σχέδια του.

Ο εκπρόσωπος τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Πάτρικ Βεντρέλ, δήλωσε την στήριξη του στην απόφαση της ΕΕ, να συνδράμει την συριακή αντιπολίτευση κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ. “Έχουμε πει κατ επανάληψη ότι διαφωνούμε και καταδικάζουμε την συνεχιζόμενη παροχή Ρωσικών όπλων στο καθεστώς. και αυτό περιλαμβάνει όλων των τύπων τα όπλα. Είμαστε ξεκάθαροι και ευθείς με την ρωσική κυβέρνηση.”

Η Μόσχα από την πλευρά της υποστηρίζει ότι η άρση του εμπάργκο όπλων στη συριακή αντιπολίτευση θα περιπλέξει τις ειρηνευτικές συνομιλίες της Γενεύης.

Την ώρα που ο διπλωματικός πυρετός είναι σε εξέλιξη, οι μάχες μαίνονται σε όλη την χώρα με αμείωτη ένταση.

Οι διεθνείς εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι στις μάχες αυτές, οι αντάρτες πολεμούν χωρίς καν να έχουν στην διάθεση τους βασικό εξοπλισμό και κράνη.

ΟΗΕ: « Όχι όπλα στη Συρία»

Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι έκανε έκκληση σήμερα στις μεγάλες δυνάμεις να μην προμηθεύσουν όπλα στη Συρία και να πιέσουν και τις δύο πλευρές που εμπλέκονται στον εμφύλιο πόλεμο ώστε να βρεθεί μια πολιτική λύση στην κρίση και να σταματήσουν οι σφαγές στη χώρα αυτή.

«Εάν η παρούσα κατάσταση συνεχιστεί ή αν επιδεινωθεί περαιτέρω, δεν υπάρχει απλώς κίνδυνος αλλά είναι βέβαιο ότι θα αυξηθούν οι σφαγές», είπε η Πιλάι μιλώντας στο Συμβούλιο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ που συνεδρίασε εκτάκτως στη Γενεύη.

«Το μήνυμα από όλους μας θα πρέπει να είναι το ίδιο: δεν θα στηρίξουμε αυτή τη σύγκρουση με όπλα, πυρομαχικά, με την πολιτική ή τη θρησκεία», πρόσθεσε.

Οι δηλώσεις αυτές της Πιλάι έγιναν μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να άρει το εμπάργκο πώλησης όπλων στη Συρία και την ανακοίνωση της Ρωσίας ότι θα παραδώσει στη Δαμασκό προηγμένα αντιπυραυλικά συστήματα S-300 παρά τις αντιρρήσεις που προβάλουν οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και η Γαλλία.

Η Γαλλία και η Βρετανία, οι δύο χώρες της ΕΕ που προωθούσαν την άρση του εμπάργκο, έχουν πει ότι ακόμη δεν έχουν αποφασίσει αν θα εξοπλίσουν τους Σύρους αντάρτες, αλλά ότι η ενέργεια αυτή είχε ως στόχο να πιεστεί ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ προκειμένου να διαπραγματευτεί με την αντιπολίτευση.

Κατόπιν αιτήματος του Κατάρ, της Τουρκίας και των ΗΠΑ, το Συμβούλιο στη συνεδρίασή του εξέτασε την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Συρία και ιδίως την επίθεση που έχουν εξαπολύσει οι δυνάμεις του καθεστώτος στην πόλη Κουσέιρ που ελέγχεται από τους αντάρτες.

Από την πλευρά του ο πρεσβευτής της Συρίας Φάισαλ Χάμπαζ Χαμούι κατηγόρησε την Τουρκία και το Κατάρ ότι ευθύνονται για την αιματοχυσία στη χώρα του καθώς βοηθούν «στη στρατολόγηση τζιχαντιστών εξτρεμιστών» από περισσότερες από 40 χώρες. Όσο για το ψήφισμα, το χαρακτήρισε «πολιτικώς υποκινούμενο και προκατειλημμένο».

Η παραγωγή πετρελαίου μειώθηκε κατά 95% λόγω των συγκρούσεων

Η Συρία παράγει πλέον μόλις 20.000 βαρέλια αργού ημερησίως, από 380.000 βαρέλια που ήταν η παραγωγή της πριν ξεσπάσει η εξέγερση εναντίον του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, τον Μάρτιο του 2011. Η παραγωγή δηλαδή έχει μειωθεί κατά 95%, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Πετρελαίου και Μεταλλευμάτων Σουλεϊμάν Αμπάς.

"Η τρομοκρατία των ενόπλων οργανώσεων καθώς και το άδικο εμπάργκο που επιβλήθηκε (από τις δυτικές χώρες στη Συρία) προκάλεσαν την πτώση της πετρελαϊκής παραγωγής", δήλωσε ο Αμπάς στο Κοινοβούλιο, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας αλ Μπάαθ.

Ταυτόχρονα, την ίδια περίοδο μειώθηκε στο μισό και η παραγωγή φυσικού αερίου, από τα 30 στα 15 εκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Συρίας προοριζόταν κυρίως για την κάλυψη των εγχώριων αναγκών.

Ο υπουργός δήλωσε ακόμη ότι υπό τις συνθήκες αυτές η Συρία αναγκάζεται να εισάγει πετρέλαιο και παράγωγα πετρελαίου κάτι που συνεπάγεται ότι δαπανά σε μηνιαία βάση 500 εκατομμύρια δολάρια.

Πηγή:thepressproject.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)