to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:02 | 23.01.2020

Πολιτισμός

Το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ στο πλευρό των δημιουργών

«Το τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τους έλληνες δημιουργούς και το δίκαιο αίτημά τους, στηρίζει το ελληνικό τραγούδι και την ελληνική μουσική, σημαντικότατο κομμάτι του σύγχρονου πολιτισμού μας, στηρίζει τη διαφάνεια στη διαχείριση του πνευματικού δικαιώματος σε μια εποχή που για πολλούς δημιουργούς αποτελεί μοναδική πηγή εσόδων»


Το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει σε ανακοίνωσή του:

Η χτεσινή συνέντευξη Τύπου των τεσσάρων σωματείων των δικαιούχων πνευματικών δικαιωμάτων στο χώρο της μουσικής αποκάλυψε τις ολιγωρίες και τις αδιαφανείς προθέσεις της κυβέρνησης και της ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού όσον αφορά το μέλλον της συλλογικής διαχείρισης του πνευματικού δικαιώματος στη χώρας μας.

Τον περασμένο Ιούλιο η κυβέρνηση παρέλαβε ένα αρκετά καθαρό τοπίο, αποτέλεσμα μιας σειράς ενεργειών της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που θα οδηγούσε ομαλά στην ίδρυση επιτέλους ενός συνεταιριστικού οργανισμού συλλογικής διαχείρισης υπό τον έλεγχο των ίδιων των δημιουργών.

Μια δύσκολη διαδρομή που υποστηρίχθηκε από όλους τους υπουργούς Πολιτισμού και την κυβέρνηση εν γένει, με τολμηρές αποφάσεις και σταθμούς τη διενέργεια ελέγχου στην ΑΕΠΙ, κάτι που καμία κυβέρνηση δεν είχε τολμήσει στο παρελθόν, το διορισμό επιτρόπου, την οριστική ανάκληση της άδειας της ΑΕΠΙ και, εντέλει τη δημιουργία της ΕΥΕΔ, μιας εταιρείας ειδικού σκοπού και περιορισμένης διάρκειας προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση στον οργανισμό των δημιουργών. Μέχρι τις εκλογές, η ΕΥΕΔ είχε κάνει ήδη δύο διανομές μέσα σε εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες, η ΕΔΕΜ, ο φορέας των δημιουργών είχε ιδρυθεί, οι δημιουργοί και οι δικαιούχοι είχαν ξεπεράσει τις μεταξύ τους διαφωνίες και διαμάχες, και είχαν ενωθεί στον κοινό στόχο, τη δημιουργία του δικού τους οργανισμού.

Σε συνάντηση που είχε μαζί τους ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και σήμερα πρωθυπουργός τούς είχε διαβεβαιώσει ότι στηρίζει αυτό το σχέδιο, ασχέτως αν χρησιμοποίησε άκομψα τη συνάντηση μαζί τους για μικροπολιτικά οφέλη.

Και αίφνης, στο κάδρο εισέρχεται η κυρία Λ. Μενδώνη. Από τη θέση της υπουργού Πολιτισμού επί έξι και πλέον μήνες με πράξεις και παραλείψεις θέτει σε κίνδυνο ό,τι έχει επιτευχθεί, και καθυστερεί διαρκώς τη λύση που θα εξασφάλιζε στη χώρα μας συνθήκες διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων αντίστοιχες με τις διεθνώς ισχύουσες και στους δημιουργούς την ασφάλεια ότι δεν θα έπεφταν ξανά θύματα ιδιοτελών και άπληστων ιδιωτών. Η άδεια της ΕΔΕΜ καθυστερεί, με πρόσχημα την εκπόνηση ενός businessplan, το οποίο ο νόμος δεν απαιτεί. Αλλαγές τόσο στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΠΙ, όσο και στην ΕΥΕΔ, μιας και εξωθήθηκε σε παραίτηση η διορισμένη επίτροπος, προκαλούν καθυστερήσεις, διογκώνουν τις εκκρεμότητες, ενώ στο μεταξύ στο προσκήνιο εμφανίζονται δύο νέες ιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες αδειοδοτούνται (νομίμως, είναι αλήθεια) από το ΥΠΠΟΑ.

Οι δημιουργοί ανησυχούν και ευλόγως ξεκινούν αποφασισμένοι να φτάσουν μέχρι τέλους τον αγώνα τους προκειμένου να τους δοθεί η πολυπόθητη άδεια και να ολοκληρωθεί μια διαδικασία που τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια έλυσε ουκ ολίγα προβλήματα και ξεπέρασε πολλά εμπόδια. Συγκεντρωμένοι έξω από το υπουργείο σκάρωσαν χτες ευφάνταστα συνθήματα σε βάρος της υπουργού, προαναγγέλλοντας μάλιστα και τη… σιωπή τους.

Το τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τους έλληνες δημιουργούς και το δίκαιο αίτημά τους, στηρίζει το ελληνικό τραγούδι και την ελληνική μουσική, σημαντικότατο κομμάτι του σύγχρονου πολιτισμού μας, στηρίζει τη διαφάνεια στη διαχείριση του πνευματικού δικαιώματος σε μια εποχή που για πολλούς δημιουργούς αποτελεί μοναδική πηγή εσόδων. Περιμένουμε από την υπουργό την άμεση αδειοδότηση της ΕΔΕΜ και κάθε άλλη ενέργεια που θα εξασφαλίσει στους δημιουργούς τη δυνατότητα να ζουν από το προϊόν του πνευματικού τους μόχθου, που θα αποτρέψει κάθε ενδεχόμενο να βρεθούν πάλι  θύματα ιδιοτελών και άπληστων ιδιωτών.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)