to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:36 | 22.01.2020

Κοινωνία

Κώστας Παπαδάκης: Αρχίζει να διαμορφώνεται παράσταση νίκης στη δίκη της Χ.Α.

"Σ’ αυτό το δικαστήριο, σήμερα, γράφεται ιστορία κι εγώ όταν αγορεύω νιώθω ότι ο Χανς Λίττεν (ο Γερμανός δικηγόρος που το 1931 έφερε τον Χίτλερ ως μάρτυρα σε δίκη των ταγμάτων εφόδου) κάθεται δίπλα μου…." είπε ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χ.Α. Κώστας Παπαδάκης σε συνέντευξη του Στο Κόκκινο.


«Σ’ αυτό το δικαστήριο, σήμερα, γράφεται ιστορία κι εγώ όταν αγορεύω νιώθω ότι ο Χανς Λίττεν (ο Γερμανός δικηγόρος που το 1931 έφερε τον Χίτλερ ως μάρτυρα σε δίκη των ταγμάτων εφόδου) κάθεται δίπλα μου…. Είχα βάλει καθήκον στον εαυτό μου να μην αφήσω αναπάντητο ούτε ένα επιχείρημα, ούτε ένα σημείο της πρότασης της εισαγγελέως Αδ. Οικονόμου…. Το να συρθεί σε δευτερολογία θα είναι μια νίκη».

Ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χ.Α. Κώστας Παπαδάκης, μίλησε στην Τζούλυ Τσίγκα και τον Γιάννη Ανδρουλιδάκη στο Κόκκινο, μία ημέρα μετά την εξαιρετική αγόρευσή του.

Σχεδόν 5 χρόνια ο αγώνας μας στην Πολιτική Αγωγή έχει και έναν συγκλίνοντα τρόπο. Όπως συνέβη και με την αγόρευση του Χάρη Στρατή συνηγόρου των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ – ο οποίος αν και νεότερος συνάδελφος κατάφερε να αναδείξει πτυχές της υπόθεσης που οι υπόλοιποι δεν είχαμε αναδείξει. Έκανε κάποιες τομές, κατάφερε να απομυθοποιήσει το ψέμα των χρυσαυγιτών ότι έχουν αποκηρύξει τη ναζιστική ιδεολογία. Ανέδειξε πτυχές υποθέσεων που έχουν συνεξεταστεί όπως η δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν.

Νομίζω πως έχει πλέον αρχίσει να διαμορφώνεται μια παράσταση νίκης, αν και δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για πράγματα που εξαρτώνται από άλλους. Οι αγορεύσεις μας στην Πολιτική Αγωγή έχουν μια διαλεκτική σχέση, μια διαλεκτική ενότητα. Έτσι κι εγώ θέλησα να μετουσιώσω την φόρτιση των συναδέλφων μου που προηγήθηκαν (Χρύσα Παπαδοπούλου, Κώστας Σκαρμέας, Θανάσης Καμπαγιάννης) σε απαίτηση.

Για την αγόρευσή μου είχα βάλει καθήκον στον εαυτό μου να μην αφήσω αναπάντητο ούτε ένα επιχείρημα, ούτε ένα σημείο της πρότασης της εισαγγελέως Αδαμαντίας Οικονόμου. Θέλησα να αναδείξω και τα «δύο μέτρα και δύο σταθμά» με τα οποία έχει λειτουργήσει σε διαφορετικές υποθέσεις (Βλ. υπόθεση Τάσου Θεοφίλου).

Η πρόκληση της εισαγγελέως σε δευτερολογία αποσκοπεί στην εμπέδωση της παράστασης νίκης στην δίκη. Είναι νόμιμο να πει «έκανα λάθος, ανακαλώ την αρχική αγόρευσή μου». Δεν είναι σύνηθες, όμως έχει συμβεί, το έχουμε δει σε άλλες δικαστικές αίθουσες. Την ώρα της αγόρευσής μου δεν την έβλεπα, όμως έμαθα ότι σημείωνε συνεχώς, ενώ συνήθως κρύβεται πίσω από τα μαλλιά και το παλτό της. Και μόνο το να αναγκαστεί να δευτερολογήσει θα είναι επιτυχία.

Τα ίδια ακριβώς δικαιώματα με την εισαγγελέα έχει και ο αναπληρωτής εισαγγελέας Στέλιος Κωσταρέλος. Μπορεί να αγορεύσει και να διαφοροποιηθεί από την κ. Οικονόμου. Ο αναπληρωτής εισαγγελέας δεν έχει δικαίωμα να μην πάρει θέση, να… ψηφίσει λευκό. Η μη αγόρευσή του, το «δεν έχω να πω τίποτα» σημαίνει «συμφωνώ με τη προλαλήσασα».

Από την αρχή, η δίωξη της Χ.Α. ήταν σκανδαλωδώς υπέρ της. Όταν είχα διαβάσει την πρόταση Ντογιάκου που αποτέλεσε και τον βασικό σκελετό της δίωξης τραβούσα τα μαλλιά μου. Τους ρίχνει στα μαλακά. Δεν τους πάει με το άρθρο 187Α του Ποινικού Κώδικα για τρομοκρατικές πράξεις ούτε με εκείνο περί Ηθικής Αυτουργίας. Τώρα, μετά από τόσα χρόνια ακροαματικής διαδικασίας, βρήκα κι άλλα στοιχεία υπέρ της Χ.Α. στην δίωξη. Ας πούμε, στην υπόθεση των Αιγύπτιων αλιεργατών, πάνε 20 άτομα οπλισμένα με λοστούς μέσα στη νύχτα, σπάνε την πόρτα και ρίχνουν μέσα έναν πυροσβεστήρα (που ως γνωστόν για να σβήσει μια φωτιά μειώνει το οξυγόνο) με στόχο να βγάλουν τα θύματά τους έξω. Γιατί πάνε; Για να πιουν τσάι; Για να σκοτώσουν πάνε.

Αφιέρωσα όλη την αγόρευσή μου στη μνήμη του Χανς Λίττεν και όλων των αγωνιστών δικηγόρων που σε ολόκληρο τον κόσμο υπερασπίζονται δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες. Υπάρχουν πολλοί σ’ όλο τον κόσμο. Τις προηγούμενες ημέρες μια μεγάλη αντιπροσωπεία συναδέλφων από πολλές χώρες ήρθε στο δικαστήριο.

Την ιστορία του Χανς Λίττεν την διάβασα στο – δυστυχώς αμετάφραστο στα ελληνικά – βιβλίο του Benjamin Carter “Crossing Hitler: The Man Who Put the Nazis on the Witness Stand”. Είναι πραγματικά πολύ κρίμα να μην έχει κυκλοφορήσει το συγκεκριμένο βιβλίο στα ελληνικά.

Ο Λίττεν ήταν ο δικηγόρος που κατόρθωσε να καλέσει τον Χίτλερ ως μάρτυρα το 1931 στην δίκη των ταγμάτων εφόδου που είχαν επιτεθεί σε κομμουνιστές συνδικαλιστές. Το δικαστήριο, λοιπόν, τότε είχε τσιμπήσει στα ψέματα του Χίτλερ, σαν τα ψέματα που είπε τώρα στη δίκη της Χ.Α. ο Μιχαλολιάκος. Σ’ αυτό το δικαστήριο, σήμερα, γράφεται ιστορία κι εγώ όταν αγορεύω νιώθω ότι ο Λίττεν κάθεται δίπλα μου. Σ’ αυτό το δικαστήριο, σήμερα, γράφεται ιστορία κι εγώ όταν αγορεύω νιώθω ότι ο Λίττεν κάθεται δίπλα μου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)