to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Τ. Παναγιωτόπουλος: Ο νέος ιός, τα χαρακτηριστικά του και γιατί ξεκινά από την Κίνα (ηχητικό)

Ο επιδημιολόγος και καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας Τάκης Παναγιωτόπουλος μίλησε για τον κοροναϊό


Οφείλουμε να παίρνουμε μέτρα ασχέτως εάν αποδειχθούν υπερβολικά, ο νέος ιός πιθανότατα προήλθε από το ζωϊκό βασίλειο και αφού μεταλλάχθηκε μπορεί να μεταδοθεί στους ανθρώπους ξεκινώντας για μία ακόμη φορά από την Κίνα λόγω συγκεκριμένων χαρακτηριστικών της οικονομίας της χώρας, εξήγησε ο επιδημιολόγος και καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας Τάκης Παναγιωτόπουλος μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Δημήτρη Κουκλουμπέρη.

Ο 2019-nCoV όπως έχει τυποποιηθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι ένας νέος ιός που εμφανίστηκε πρόσφατα στην Κίνα και ανήκει στην οικογένεια των κοροναϊών (ένας από τους πιο γνωστούς κοροναϊούς είναι αυτός του SARS (οξύ αναπνευστικό σύνδρομο) που είχε εμφανιστεί το 2003. Σημειώνεται ότι φαίνεται το γονιδίωμά του να είναι τουλάχιστον κατά 70% ίδιο με αυτό του SARS.

Η νόσος από τον ιό εκδηλώνεται σαν λοίμωξη του αναπνευστικού, όπως τα κρυολογήματα και η γρίπη, με τυπικά συμπτώματα τον πυρετό, τον βήχα και σε βαρύτερες περιπτώσεις δύσπνοια. Αυτό μπερδεύει τα πράγματα ειδικά σε περιοχές όπου υπάρχει εποχική έξαρση της γρίπης όπως στο βόρειο ημισφαίριο (και στη χώρα μας) αυτή την περίοδο. Φυσικά, κάθε κρυολόγημα, βήχας, πυρετός, δύσπνοια, δεν σημαίνει ότι οφείλονται σε αυτόν τον κοροναϊό, όπως ξεκαθάρισε.

Η μετάδοσή του έχει επιβεβαιωθεί ότι μπορεί να γίνει από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά δεν είναι ακόμη σαφής ο βαθμός της μεταδοτικότητας.

Η σοβαρότητα της νόσου επίσης δεν είναι σαφές τι ποσοστά των νοσούντων αφορά, όπως και η θνητότητα. «Για την ώρα, φαίνεται ότι 20%-25% των περιστατικών είναι σοβαρά και 1%-2% οδηγούνται στον θάνατο, αλλά πρόκειται για προσωρινά δεδομένα με βάση τα περιστατικά που ξέρουμε τώρα στην αρχή».

Γεωγραφικά, προς το παρόν όλα τα περιστατικά συνδέονται με άμεσο ή έμμεσο τρόπο με την μητρόπολη των 11 εκατ. κατοίκων Γουχάν στην κεντρική Κίνα, όπου εντοπίστηκε η πρώτη επιβεβαιωμένη περίπτωση. Ο κίνδυνος για την χώρα μας είναι χαμηλός, καθώς από αυτή την περιοχή δεν υπάρχει απευθείας αεροπορική σύνδεση.

Η εμφάνιση ενός νέου ιού συνοδεύεται από πολλές αβεβαιότητες, «είναι αρκετά που δεν ξέρουμε, γι` αυτό οφείλουμε να είμαστε επιφυλακτικοί στις εκτιμήσεις και να παίρνουμε τα μέτρα που χρειάζεται ασχέτως εάν αποδειχθούν υπερβολικά. «Κάλλιο γαϊδουρόδενε παρά γαϊδουρογύρευε»», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Στην παρούσα φάση δεν συντρέχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας, όπως είπε, με τις χρηστικές συμβουλές να αφορούν αυτούς που θα ταξιδέψουν στην Κίνα:

- αποφυγή επαφής με ζώα

- αποφυγή παρουσίας σε αγορές με ζώα

- αποφυγή επαφής με ανθρώπους που είναι εμφανώς ασθενής

- σε περίπτωση που κάποιος είναι άρρωστος, αποφυγή των μέσων μαζικής μεταφοράς

Ο κ. Παναγιωτόπουλος εξήγησε ότι η εμφάνιση ιών πρώτα στην Κίνα, όπως και με την περίπτωση του SARS και της «γρίπης των πτηνών», δεν είναι τελείως συμπτωματική. «Η ιδιομορφία της Κίνας, εκτός του ότι είναι πολυπληθής, είναι ότι σε σχέση με άλλες περιοχές του κόσμου υπάρχει πολύ μεγάλη συνάφεια του ανθρώπινου πληθυσμού με τον πληθυσμό των ζώων», όπως τόνισε, σημειώνοντας ότι και σε αυτή την περίπτωση εικάζεται (με βάση την παλαιότερη εμπειρία) ότι πρόκειται για ιό που προέρχεται από το ζωϊκό βασίλειο, μετά από μετάλλαξη, δηλαδή μία μικρή αλλαγή στο γενετικό κώδικα του ιού που του προσέδωσε πλέον την ιδιότητα να μπορεί να προσβάλλει και τον άνθρωπο, ιδιότητα που στο παρελθόν πιθανώς δεν είχε.

«Αυτός είναι ο λόγος που στην Κίνα έχουμε ανάδυση αρκετών νέων νοσημάτων και μικροοργανισμών, η συνάφεια, η κοντινή σχέση ανθρώπων και ζώων», επανέλαβε, αναφέροντας χαρακτηριστικά τις αγορές όπου πωλούνται ζωντανά πουλερικά, σε συνθήκες πολύ έντονου συγχρωτισμού και των ζώων μεταξύ τους και των ζώων με τον άνθρωπο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)