to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:25 | 22.01.2020

Κοινωνία

#GDtrial - Χάρης Στρατής: Τα εγκλήματα της ΧΑ έγιναν κατ' εντολή της ηγεσίας της οργάνωσης

Με την αγόρευση του δικηγόρου των μελών του ΠΑΜΕ, Χάρη Στρατή, συνεχίστηκε σήμερα η δίκη της Χρυσής Αυγής.


Ο δικηγόρος του ΠΑΜΕ τόνισε πως τα εγκλήματα που έχουν εξεταστεί από το συγκεκριμένο δικαστήριο δεν αποτελούν μεμονωμένα περιστατικά, αλλά οι δράστες έδρασαν ως "οργανωμένα μέλη της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης της ΧΑ". 

Με την έναρξη της αγόρευσης του, ο Χ. Στρατής επεσήμανε τα τρία παρακάτω σημεία: 1. "Κατόπιν μιας διαδικασίας που διήρκεσε 5 σχεδόν έτη, την εξέταση 200 και πλέον μαρτύρων και την ανάγνωση χιλιάδων εγγράφων, που επιλέχθηκαν από μια πολύ μεγαλύτερη δικογραφία και τις απολογίες των κατηγορουμένων τα ζητήματα που κατά τη γνώμη μας αποδείχθηκαν είναι: ότι πράγματι τελέστηκαν τα εξεταζόμενα στην παρούσα δίκη αδικήματα – κακουργήματα, όπως αναφέρονται στο κατηγορητήρια, δηλαδή α) η ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα, β) η απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά των συνδικαλιστών κομμουνιστών του ΠΑΜΕ και γ) η απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά του Αμπουζίτ Εμπάρακ στο πλαίσιο της επίθεσης κατά των Αιγυπτίων αλλιεργατών".
 
2. "Οι πράξεις αυτές, υπογράμμισε ο Χ. Στρατής, "εκτελέστηκαν ακριβώς από τους κατηγορούμενους ως φυσικούς αυτουργούς και συνεργούς, συμπεριλαμβανομένων όλων των κατηγορουμένων για την υπόθεση της ανθρωποκτονίας του Παύλου Φύσσα".
 
3. "Οι ως άνω φυσικοί αυτουργοί", τόνισε ο δικηγόρος, "δεν έδρασαν αυτόνομα ή αυτόβουλα αλλά οργανωμένα ως μέλη της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης της ΧΑ, ενεργώντας στο πλαίσιο των εντολών της ηγεσίας της και της απαρέγκλιτης ιεραρχίας και πειθαρχίας της οργάνωσης, με βάση το σχήμα πυρηνάρχης – περιφερειάρχης βουλευτής – αρχηγός.

Οι εχθροί της ΧΑ πρέπει να τσακιστούν

"Το κίνητρο των εγκληματικών τους πράξεων", σημείωσε ο δικηγόρος, "δεν ήταν άλλο παρά η αποκρουστική ναζιστική ιδεολογία, που στοχοποιεί ως εχθρούς τους κομμουνιστές, τους ταξικούς συνδικαλιστές, τους αντιφασίστες τους προοδευτικούς ανθρώπους και τους μετανάστες".
 
"Με άλλα λόγια", συμπλήρωσε, "οι συγκεκριμένοι δράστες των ανθρωποκτόνων επιθέσεων φυσικοί αυτουργοί, όπως και των λοιπών επιθέσεων που εξετάστηκαν παρεμπιπτόντως δεν ωθήθηκαν στις εγκληματικές πράξεις τους από κάποια ατομική αντικοινωνική συμπεριφορά ή ατομική ροπή προς εγκληματική δράση αλλά ως μέλη μιας εγκληματικής οργάνωσης ως ρομπότ,όπως χαρακτηρίστηκαν είπαν οι μάρτυρες, ως στρατιώτες αυτής όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε από τους μάρτυρες κατηγορίας και αποδείχτηκε από τα έγγραφα, υπακούοντας τυφλά στα κελεύσματα αυτής, τα οποία έχουν σαφή αναφορά στη ναζιστική ιδεολογία της οργάνωσης αυτής.
 
Με βάση την τελευταία, τη ναζιστική δηλαδή ιδεολογίας όλοι οι παραπάνω, οι «αντίθετοι» από τη ΧΑ, ήτοι οι κομμουνιστές, το μαχητικό συνδικαλιστικό κίνημα, οι μετανάστες και οι αντιφασίστες είναι εχθροί της ΧΑ που πρέπει να ηττηθούν όχι βέβαια στα πλαίσια ιδεολογικής αντιπαράθεσης αλλά να τσακιστούν".
 

Κεντρική πολιτική επιλογή της ΧΑ η επίθεση στο ΠΑΜΕ

Περιγράφοντας την επίθεση που δέχτηκε το ΠΑΜΕ από τη Χρυσή Αυγή στο Πέραμα, ο δικηγόρος σημείωσε ότι "2 ομάδες από 20-25 άτομα η κάθε μία κατέβηκαν από δύο στενά και απέκλεισαν την ομάδα των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, κρατώντας πέτρες, στειλιάρια και ρόπαλα, πολλά από τα οποία είχαν μεταλλικές απολήξεις (καρφιά, λάμες ή άλλα προσαρμοσμενα αντικείμενα κλπ),
περικύκλωσαν την ομάδα του ΠΑΜΕ σαν τόξο, αποκλείοντας κάθε διαφυγή. Αφού φώναξαν «πού είναι ο Πουλικόγιαννης», αυτός βγήκε μπροστά. Επικεφαλής, όπως λένε όλοι, είναι οι Χατζηδάκης και Πανταζής, που αφού δήλωσαν ότι είναι από τη ΧΑ, είπαν έντονα ότι «εσείς τελειώσατε στο λιμάνι εμείς κάνουμε κουμάντο εδώ, είμαστε επικεφαλής της ΧΑ στο Πέραμα» και άρχισαν να βρίζουν και να χτυπάν τα κοντάρια με δύναμη στο έδαφος για να τρομοκρατήσουν, κατόπιν κίνησης του Χατζηδάκη, ο οποίος απευθύνθηκε σε κάποιον («τι κοιτάς ρε», «χαμήλωσε τα μάτια σου» – ή παρόμοια φράση), άρχισε η επίθεση με όλα τα παραπάνω όπλα, με συνέπεια των τραυματισμό 9 μελών του ΠΑΜΕ". 
 
Αναφερόμενος στα χαρακτηριστικά της επίθεσης αυτής, ο Χ. Στρατής τόνισε πως ήταν οργανωμένη, πως τα μέλη της ΧΑ κρατούσαν ρόπαλα, στειλιάρια, πτυσσόμενα γκλοπς και άλλα αντικείμενα ορισμένα από τα οποία είχαν μεταλλικές απολήξεις, ικανά να επιφέρουν θάνατο και πως οι ρόλοι ανάμεσα στα μέλη της ομάδας ήταν συγκεκριμένοι και κατανεμημένοι.
 
Αναφερόμενος στον πολιτικό στόχο της επίθεσης αυτής, ο Χ. Στρατής τόνισε "ότι αποτελεί κεντρική πολιτική επιλογή της ΧΑ ο έλεγχος της Ζώνης του Περάματος, που θα επερχόταν μέσα από το τσάκισμα του σωματείου, δουλειά που ανέλαβαν τα καλύτερα και πιο προβεβλημένα στελέχη της". Και πρόσθεσε: "Έτσι η επίθεση αυτή κατά τους μάρτυρες (ιδίως Κανέλλη, Κατσώτη, Μπενετάτο) ούτε ήταν ούτε θα μπορούσε να είναι μια επίθεση που θα είχε οργανωθεί και αποφασιστεί από μια ΤΟ, αλλά αποτελούσε εφαρμογή της κεντρικής επιλογής της ηγεσία να ελέγξει τη Ζώνη του Περάματος".
 
Ξεκάθαρα ναζιστική η ιδεολογία της ΧΑ
 
"Η ιδεολογία της ΧΑ εξετάζεται στην παρούσα υπόθεση, όχι επειδή κάποιος κατηγορείται ή καταδικάζεται για αυτά που πιστεύει, αλλά επειδή αποτελεί το κίνητρο και το ιδεολογικό περικάλυμμα των κρινόμενων εγκλημάτων, τα οποία συνιστούν ακριβώς την έκφρασή της", τόνισε ο δικηγόρος του ΠΑΜΕ. Και πρόσθεσε: "Εδώ δεν μιλάμε για κάποιους θεωρητικούς που συναντιόντουσαν σε μια αίθουσα η σε μια λέσχη και κάνανε ομιλίες περί εθνικοσοσιαλισμού, αλλά για μια οργάνωση που ασπαζόμενη αυτή την ιδεολογία και για την επικράτηση αυτής προέβη στις εξεταζόμενες αξιόποινες πράξεις".
 
Ως προς τα τεκμήρια για τον ιδεολογικό χαρακτήρα της ΧΑ, υπογράμμισε "ότι εισφέρθηκαν τεράστιες ποσότητες στοιχείων – από μάρτυρες και έγγραφα τα οποία αποδεικνύουν τη ναζιστική ιδεολογία της ΧΑ". Και πρόσθεσε: "Δεν θα αναφερόμουν σε αυτά εκτενώς αν δεν θα έπρεπε να αντικρούσω την εισαγγελική πρόταση. Σύμφωνα με την τελευταία από το 1992 η ΧΑ άλλαξε ιδεολογία και απομακρύνθηκαν τα ναζιστικά μέλη.
 
Συνεχίζοντας την αγόρευση του, ο δικηγόρος τόνισε πως "η ΧΑ είναι έως σήμερα μια ναζιστική οργάνωση. Ιδιαίτερης αξίας έχουν τα έγγραφα της ίδια της ΧΑ όπως:
α) άρθρα του Μιχαλολιάκου υμνητικά στον Χίτλερ, όπως το «1000 χρόνια Χίτλερ»
β) άρθρο του Χρήστου Παππά «60 χρόνια μετά μαυροκόκκινες σημαίες κυματίζουν στην Αλεξάντερ Πλατζ του Βερολίνου», 60 χρόνια μετά σημαίνει άρθρο του 2005, αντίστοιχο άρθρο είδαμε και το 2007, με τίτλο «62 χρόνια μετά»
γ) άρθρο στην εφημερίδα (σ.σ. της ΧΑ) του Ηλ. Κασιδιάρη με τίτλο «ο Χίτλερ πέρα από την ιστορία» (20-4- 2011) κλπ από τα οποία αποδεικνύεται ότι ο ναζιστικός χαρακτήρας αυτός είναι παρών και σήμερα στη ΧΑ και δεν αποτελεί σκέψεις ή σφάλματα τάχα της νιότης
 
"Ο ίδιος ο Κασιδιαρης έχει φωτογραφία στην χειμερινή ισημερία με τη σβάστιγκα, η οποία παρότι αμφισβητήθηκε από τον ίδιο ως πλαστή, υπήρχε και ελήφθη από το το ίδιο το κινητό του", επεσήμανε ο Χ. Στρατής.

Οι επιθέσεις της ΧΑ στο Συνεργείο και στην Αντίπνοια

Αναφερόμενος στις επιθέσεις της ΧΑ στο Συνεργείο και στην Αντίπνοια (αυτοδιαχειριζόμενα στέκια στην Ηλιούπολη και στα Κ. Πετράλωνα, αντίστοιχα), ο Χ. Στρατής σημείωσε πως “οι δυο αυτές υποθέσεις που αφορούν επιθέσεις σε αυτοδιαχειριζόμενα στέκια έχουν πολλά κοινά στοιχεία με προηγούμενες επιθέσεις” όπως αυτή στο ΠΑΜΕ και στους Αιγύπτιους αλιεργάτες. Και πρόσθεσε: “Έχουμε και εδώ μια οργανωμένη επίθεση με 50 μηχανές στο Συνεργείο, 10-15 στην Αντίπνοια, όπου χαρακτηριστικά δηλώνεται (συνεργείο) ότι ήταν 2 άτομα ανά μηχανή και οι μηχανές αναμμένες για να φύγουν άμεσα, περιμένοντας τους επιτιθέμενους”.

“Το ίδιο μπορεί κανείς να πει και να συνάγει και για την Αντίπνοια”, πρόσθεσε, “στο πλαίσιο του οργανωμένου της επίθεσης και της άμεσης αποχώρησης των επιτιθέμενων”. Και στις δύο επιθέσεις αυτές, τόνισε ο δικηγόρος, χρησιμοποιήθηκαν όπλα όπως “ρόπαλα στο Συνεργείο μαχαίρια και σκεπάρνια στην Αντίπνοια”.

“Ούτε στην Αντίπνοια, όπως και στο ΠΑΜΕ, δεν επετεύχθη ο ανθρωποκτόνος σκοπός λόγω του αυστηρού χρονοδιαγράμματος, που πρέπει να τηρείται απόλυτα (ακούμε «τέλος χρόνου» στην Αντίπνοια, «βρώμισε» στο ΠΑΜΕ)”, σημείωσε ο Χ. Στρατής.

Και πρόσθεσε: “Όλα αυτά τα στοιχεία που υπάρχουν σε αμφότερες τις επιθέσεις, (αιφνιδιασμός, προμελέτη του χώρου για να εξασφαλίζεται η επιτυχία της επίθεσης και η υπεροχή επιτιθέμενων, χειρισμός των όπλων, η κατανομή ρόλων, χρονοδιάγραμμα και άμεση φυγή) προϋποθέτουν εκπαίδευση, οργάνωση (στρατιωτική) και πειθαρχία, όπως τα χαρακτηριστικά αυτά τα έχουμε δει και σε άλλες επιθέσεις”.

Η δολοφονική επίθεση της ΧΑ εναντίον του Δημήτρη Κουσουρή

“Η περίπτωση του χτυπήματος του Περίανδρου Ανδρουτσόπουλου στον Δ. Κουσουρή είναι από τις πρώτες εμβληματικές επιθέσεις της ΧΑ. Είναι αντιπροσωπευτική τόσο του τρόπου δράσης της ΧΑ (αιφνιδιασμός, αριθμητική υπεροχή, άμεσο χτύπημα και εξαφάνιση) όσο και τις βιαιότητας των χτυπημάτων της και των σκοπών των επιθέσεων της”, σημείωσε ο Χ. Στρατής αναφερόμενος στη δολοφονική επίθεση που είχε δεχτεί ο Δ. Κουσουρής τον Ιούνιο του 1998 έξω από τα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων. “Η επίθεση αυτή”, τόνισε, “δείχνει ότι ο τρόπος δράσης της ΧΑ έχει τις ρίζες του πολύ πίσω απ' το 2008, δηλαδή από τον χρόνο που θέτει το κατηγορητήριο”.

Στο πλαίσιο αυτό, ο δικηγόρος του ΠΑΜΕ επεσήμανε πως “ο ίδιος ο Ανδρουτσόπουλος συνδέει την επίθεση με τη ΧΑ, έτσι λέει στις τηλεφωνικές συνομιλίες: «Αν ανοίξω το στόμα μου στέλνω φυλακή για φυσικό αυτουργό τον Παναγιώταρο και ηθικό τον Μιχαλολιάκο». Ανδρουτσόπουλος: «Αν πω την αλήθεια, ότι ένας από αυτούς είναι ο Παναγιώταρος και ότι με έβαλε ο Μιχαλολιάκος...» (κλήση 1068 από απομαγνητοφώνηση Ανδρουτσόπουλου)”.

“Τα λόγια αυτά”, εξήγησε ο Χ. Στρατής, “αναμφισβήτητα δείχνουν τον κεντρικό σχεδιασμό της επίθεσης και τη συνδέουν άμεσα με την ηγεσία της ΧΑ. Διαβάσαμε στην καταδικαστική απόφαση, την Απόφαση του Μεικτού Ορκωτού για Ανδρουτσόπουλο: Η απόφαση καταδικάζει Ανδρουτσόπουλο για απόπειρα ανθρωποκτονίας την οποία τέλεσε στον Κουσουρή την οποία έκανε με άλλα εννιά άτομα (όχι μόνος του). Η απόφαση αναγνωρίζει τη σχέση της ΧΑ με το περιστατικό λέγοντας ότι «ενήργησε από κοινού με άλλα εννιά μέλη της ΧΑ που ήταν μέλος και ο ίδιος, πλην όμως δεν ολοκλήρωσαν την ανθρωποκτόνο δράση τους», δρώντας μάλιστα με όμοια όπλα όπως στο ΠΑΜΕ (ξύλινα ρόπαλα) για λόγους ανεξάρτητους από τη θέλησή τους.

“Στη συνέχεια”, σημείωσε ο Χ. Στρατής, “άλλαξε στάση και ισχυρίστηκε ότι τάχα έδρασε χωρίς έγκριση. Αυτός όμως ο ισχυρισμός πλήρως καταρρίπτεται τόσο από τα παραπάνω όσο και από την κατάθεση του ίδιου του Κουσουρή”.

Δολοφονία Π. Φύσσα: Ο Ρουπακιάς δρούσε ως μέλος τάγματος εφόδου

Αναφερόμενος στη δολοφονία του Π. Φύσσα, ο Χ. Στρατής σημείωσε πως "συντρέχουν και εδώ όλα τα στοιχεία τα οποία συνηγορούν ότι ο Ρουπακιάς δεν δρα αυτόνομα, δεν δρα από μόνος του αλλά ως μέλος ενός τάγματος εφόδου που αποτελεί τον επιχειρησιακό βραχίωνα της εγκληματικής οργάνωσης της ΧΑ και που συγκροτήθηκε για το σκοπό αυτό από τη ΧΑ, μέσα από τον δίαυλο  μέλος – πυρηνάρχης – Περιφερειάρχης – ηγεσία της ΧΑ, το οποίο τάγμα εφόδου συγκροτείται τάχιστα και πηγαίνει να δολοφονήσει τον Παύλο".

Και πρόσθεσε: "Αναφορικά με το επιχείρημα ότι αν ήθελαν να σκοτώσουν τον Παύλο Φύσσα δεν θα πήγαιναν με τα οχήματά τους ούτε σε μέρα που είχε αγώνα: Από πολλούς μάρτυρες ειπώθηκε ότι η ΧΑ είχε μια αίσθηση ατιμωρησίας, αισθάνονταν ότι είναι άτρωτοι".

Στο πλαίσιο αυτό, ο δικηγόρος απαρίθμησε πέντε τεκμήρια προς επίρρωση της θέσης του:

"Έτσι σε σειρά επιθέσεων είδαμε
1. Να συστήνονται ότι είναι από τη ΧΑ (ΠΑΜΕ, Αντίπνοια, Αιγύπτιοι), ακόμα και με ακάλυπτα πρόσωπα (Κουσουρής, ΠΑΜΕ, Αυγίπτιοι)
2. Να φοράνε μπλούζες της ΧΑ (Αιγύπτιοι, ΠΑΜΕ, Μελιγαλάς)
3. Να πηγαίνουν πράγματι με τα μηχανάκια και ΙΧ τους, (Συνεργείο – ακόμα και ο λαγός με το βουλευτικό ΙΧ του, Αιγύπτιοι, ΠΑΜΕ)
4. Να παρεμβαίνει η ηγεσία της ΧΑ και να τους βάζει δικηγόρο ή να τους βγάζει από τα τμήματα.
5. Να κάνουν εγκλήματα ακόμα και μέρα μεσημέρι (Κουσουρής, Αντιπνοια, Συνεργείο, Μπαντέμης κλπ)

Οργάνωση-πρότυπο για τη ΧΑ η ΤΟ Νίκαιας

Αναφερόμενος στην οργάνωση που ανήκε ο Ρουπακιάς, δηλαδή στην τοπική οργάνωση της ΧΑ στη Νίκαια, ο δικηγόρος του ΠΑΜΕ τόνισε πως επρόκειτο για "μετακινούμενη οργάνωση ανά την Ελλάδα, πρότυπο σκληρής οργάνωσης, την οποία έστελναν σε διάφορες περιοχές, έχουν πάει στη Σπάρτη, στην Πάρο, εξέχοντα στελέχη της Νίκαιας, εξυμνείται πολλές φορές από πλήθος βουλευτές σε ομιλίες ως πρότυπο οργάνωσης. "Ο δε Ρουπακιάς", συμπλήρωσε, "είναι εξέχον στέλεχος αυτής, με ομιλίες, λέει ότι «ΧΑτης πεθαίνεις», υπεύθυνος για διάφορες δράσεις και με πλήθος φωτογραφίες με τα λοιπά ηγετικά στελέχη της ΤΟ και σε διάφορους τόπους (Νίκαια, Μελιγαλάς, Θερμοπύλες, Σπάρτη κλπ). Επίσης σε έγγραφο της ΧΑ εμφανίζεται μαζί με τον Πατέλη ως υπεύθυνος για τη Νίκαια.

Αυτό πιστοποιείται από το έγγραφο 249, που επιβεβαιώνεται ως αληθές από μάρτυρες υπεράσπισης, ιδίως Τσούφας και Χατζησάββας για Ματθαιόπουλο και Βογιατζής για Μιχαλολιάκο, που ερωτήθηκαν για το αν είναι αληθή τα ονόματα των υπευθύνων σε άλλες τοπικές που ήξεραν, είτε στις δικές τους είτε σε παρακείμενες και απαντούσαν θετικά". "Μάλιστα ο Ρουπακιάς είναι ο ταμίας της οργάνωσης", σημείωσε ο Χ. Στρατής.

Τα στοιχεία που ανέφερε ο δικηγόρος ως ενδεικτικά του θαυμασμού "που τρέφει όλο το κόμμα για τη Νίκαια" ήταν "η δήλωση του Πατέλη, οι ομιλίες βουλευτών στην ΤΟ Νίκαιας, όπως αυτή του Παναγιώταρου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)