to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:04 | 22.01.2020

Πολιτική

Με τη «βούλα» Μητσοτάκη το νέο ασφαλιστικό

Στις 11 π.μ. στο Μαξίμου ο Γ. Βρούτσης - Πιθανότατα σε διαβούλευση (opengov) το νομοσχέδιο από το μεσημέρι. Αμηχανία για την πρόβλεψη του νομοσχεδίου να "διπλοπληρώνονται" οι ("γαλάζιοι") συνταξιούχοι που θα τοποθετηθούν (ή είναι ήδη τοποθετημένοι) σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης


Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ανδρέα Πετρόπουλου στην ΑΥΓΗ, σήμερα το μεσημέρι και μετά τη συνάντηση που θα έχει ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης νωρίς (11 π.μ.) με τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένεται πιθανότατα να αναρτηθεί στο opengov το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ μέχρι αργά χθες το βράδυ το νομικό επιτελείο του υπουργείου «έραβε και ξήλωνε» διατάξεις, στην κυβέρνηση επικρατεί αμηχανία για τη σχετική πρόβλεψη του νομοσχεδίου να «διπλοπληρώνονται» οι («γαλάζιοι») συνταξιούχοι που θα τοποθετηθούν (ή είναι ήδη τοποθετημένοι) σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης. Οι ίδιες πληροφορίες επέμεναν χθες ότι η τελική διάταξη για το συγκεκριμένο θέμα θα διαμορφωθεί μετά τη συνάντηση του Μαξίμου.

Πάντως, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, το ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα παραμείνει σε διαβούλευση πιθανότατα μέχρι το τέλος του μήνα και θα κατατεθεί στη Βουλή αρχές Φεβρουαρίου με στόχο να έχει ψηφιστεί έως τις 15/2.

Όπως είναι γνωστό, με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας προβλέπονται συγκεκριμένες αλλαγές οι οποίες σε μεγάλο βαθμό έχουν προκληθεί από την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ και αφορούν στα ποσοστά αναπλήρωσης και τις επικουρικές συντάξεις. Από εκεί και πέρα (παρά τις αυξήσεις για περίπου 100.000 συνταξιούχους) για το 2020 προβλέπονται μειωμένες δαπάνες για τις συντάξεις, ενώ με το νομοσχέδιο «κλείνει» ο κύκλος της 13ης σύνταξης που είχε χορηγηθεί την περασμένη άνοιξη από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυξήσεις εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες

Αναλυτικά με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο

* Περίπου 800.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και αυταπασχολούμενοι θα υποχρεωθούν σε αυξημένες εισφορές, τουλάχιστον κατά 400 ευρώ ετησίως, αν επιλέξουν την πρώτη ασφαλιστική κλάση, ενώ άγνωστο παραμένει πόσο θα επιβαρυνθούν με το νέο ασφαλιστικό οι περίπου 650.000 αγρότες.

Ακόμα άγνωστο παραμένει τι θα γίνει με την επικουρική ασφάλιση. Με την προβλεπόμενη «ενοποίηση» ΕΦΚΑ - ΕΤΕΑΕΠ ανοίγει κι άλλο ο δρόμος για την ενσωμάτωση της ισχύουσας επικουρικής ασφάλισης στην κύρια σύνταξη και πιθανότατα την πλήρη κεφαλαιοποίηση του λεγόμενου δεύτερου πυλώνα που προβλέπεται να ισχύσει από το 2021. Αν υπάρξει η σχετική πρόβλεψη, τότε οι εισφορές των (νέων) ασφαλισμένων θα μπαίνουν σε «κουμπαρά» ώστε να τζογάρονται μέσω της ΑΕΔΑΚ στις χρηματαγορές των αμοιβαίων κεφαλαίων.

Οι πραγματικές και οι λογιστικές αυξήσεις

Όπως αναφέραμε ήδη με βάση τις αποφάσεις του ΣτΕ, με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα αυξηθεί κατά 50% ο συντελεστής ανταπόδοσης για το «κομμάτι» της ανταποδοτικής σύνταξης που θα λαμβάνουν όσοι αποχώρησαν ή θα αποχωρήσουν με πλήρη ασφαλιστικό βίο 40 ετών, ενώ οι αυξήσεις στο τελικό ποσό της κύριας σύνταξής τους θα ξεκινούν και θα κλιμακώνονται από τα 30 έτη και έπειτα.

Επιπλέον αίρεται το πλαφόν κύριας και επικουρικής σύνταξης στα 1.300 ευρώ, κάτι που είχε αποτέλεσμα τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις. Μετά την ψήφιση της συγκεκριμένης ρύθμισης οι συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις στις επικουρικές τους συντάξεις, με μεσοσταθμική αύξηση περίπου στα 50 ευρώ.

Οι περισσότερες όμως αυξήσεις για όσους είχαν πολλά χρόνια εργασίας (πάνω από 30) δεν αναμένεται να μεταφραστούν σε χρήμα, ειδικότερα σε ό,τι αφορά την κύρια σύνταξη. Όπως τόνισε πρόσφατα ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας μιλώντας στο Open ΤV, "οι συνταξιούχοι χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες.

Η πρώτη κατηγορία είναι αυτή στους οποίους έχει εξαλειφθεί η προσωπική διαφορά του Nόμου Κατρούγκαλου και θα δουν άμεσα λεφτά, η δεύτερη είναι αυτή των συνταξιούχων στους οποίους θα γίνει λογιστικός συμψηφισμός, η αύξηση θα τους τη μειώσει, και θα δουν λεφτά από την 1η Γενάρη 2023 και η τρίτη κατηγορία είναι όσοι η αύξηση υπερκαλύψει την λογιστική τους διαφορά, άρα το υπόλοιπο θα έρθει να δοθεί ως άμεση χρηματοδότηση στην τσέπη τους".

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)