to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:15 | 22.01.2020

Πολιτική

Με 261 ψήφους εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας η Κατ. Σακελλαροπούλου

Η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξελέγη σήμερα με ευρύτατη πλειοψηφία


Με 261 ψήφους, η ανώτατη δικαστικός Κατερίνα Σακελλαροπούλου εξελέγη από τη Βουλή των Ελλήνων στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Η κα Σακελλαροπούλου, την υποψηφιότητα της οποίας πρότεινε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι η πρώτη γυναίκα που καταλαμβάνει το αξίωμα αυτό αλλά και η πρώτη που γίνεται αποδεκτή από τρία κόμματα της Βουλής. Μάλιστα εξελέγη με την πρώτη ψηφοφορία ξεπερνώντας κατά πολύ την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων του σώματος (200 ψήφοι), την οποία προβλέπει το αναθεωρημένο άρθρο 32 του Συντάγματος.

Συγκεκριμένα, επί 294 παρόντων βουλευτών, και μετά από ονομαστική ψηφοφορία, η κα Σακελλαροπούλου έλαβε τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήματος Αλλαγής ενώ "παρών" δήλωσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ.

Απών ο Σαμαράς

Από την ψηφοφορία απουσίαζαν ο βουλευτής της ΝΔ, Α. Σαμαράς ο οποίος βρίσκεται σε οικογενειακό ταξίδι στις ΗΠΑ και με επιστολή του γνωστοποίησε ότι αν ήταν παρών θα στήριζε την υποψηφιότητα της κ. Σακελλαροπούλου, καθώς και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζουράρις, Τρ. Αλεξιάδης και Ν. Συρμαλένιος οι δύο τελευταίοι για λόγους υγείας. Ο κ. Αλεξιάδης και ο κ. Συρμαλένιος γνωστοποίησαν, με επιστολή τους στον πρόεδρο της Βουλής ότι αν ήταν παρόντες θα ψήφιζαν την κυρία Σακελλαροπούλου.

Κ. Τζαβάρας: «Έχει άλλα θετικά…»

Ο βουλευτής Ηλείας της ΝΔ, Κώστας Τζαβάρας, σχολίασε την υποψηφιότητα της κ. Σακελλαροπούλου, για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

«Προσωπικά δεν έχω την τιμή να τη γνωρίζω, αλλά είναι πρόεδρος του ΣτΕ και υπό αυτήν την έννοια είναι και θεματοφύλακας ενός υπηρεσιακού και συμβολικού κύρους. Νομίζω ότι κατά γενική παραδοχή, ένα από τα μειονεκτήματά της υποψηφιότητας αυτής είναι η απουσία της από την πολιτική ζωή», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Τζαβάρας στον Alpha 98,9 και το «Ραντάρ», με τους Τάκη Χατζή και Δήμο Βερύκιο και συνέχισε: «Η αντίφαση που υπάρχει είναι ότι οι δικαστές είναι υποχρεωμένοι καθ’ όλη τη διάρκεια της υπηρεσιακής τους σταδιοδρομίας, να απέχουν από την πολιτική. Αυτό σημαίνει ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Αυτή τώρα η πρόεδρος του δικαστηρίου θα είναι υποχρεωμένη να δώσει ζωή και μάλιστα σε μια κρίσιμη συγκυρία, σε ένα θεσμό που προεχόντως είναι πολιτικός. Προϋποθέτει δηλαδή σαφή γνώση και αντίληψη των πολιτικών τρόπων συμπεριφοράς και νομίζω ότι από αυτό είναι που θα κριθεί. Προσωπικά εύχομαι να επιτύχει γιατί από την άλλη πλευρά υπάρχουν θετικά, όπως είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά η χώρα θα έχει μια Πρόεδρο γυναίκα».

Στις 13 Μαρτίου η ορκωμοσία

Σημειώνεται ότι η κα Σακελλαροπούλου είναι η 13η Πρόεδρος της Δημοκρατίας (8η από τη μεταπολίτευση) και διαδέχεται στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα τον καθηγητή Προκόπη Παυλόπουλο. Η νέα ένοικος του Προεδρικού Μεγάρου θα ορκιστεί σε ειδική πανηγυρική συνεδρίαση της Βουλής αμέσως μετά τη λήξη της θητείας του κ. Παυλόπουλου, στις 13 Μαρτίου.

Το προεδρείο της Βουλής επισκέφθηκε την Αικ. Σακελλαροπούλου

Όλο το προεδρείο της Βουλής επισκέφθηκε σήμερα το μεσημέρι στο γραφείο της την πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, προκειμένου να της ανακοινώσει επίσημα ότι η Βουλή, με 261 ψήφους, την εξέλεξε Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας και οι αντιπρόεδροι, Νικήτας Κακλαμάνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, Θανάσης Μπούρας, Δημήτρης Βίτσας, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Γιώργος Λαμπρούλης, Αποστόλης Αβδελάς και Σοφία Σακοράφα, καθώς και ο γγ, Γεώργιος Μυλωνάκης, επισκέφτηκαν την κ. Σακελλαροπούλου στο ΣτΕ και της ανακοίνωσαν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της Βουλής.

Ο κ. Τασούλας επέδωσε στη νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της Βουλής, μία πρόταση που -όπως είπε- έτυχε ευρύτατης αποδοχής με 261 ψήφους, υπερκαλύπτοντας τα 2/3 που απαιτεί και επικυρώνοντας την ενωτική και αξιοκρατική υποψηφιότητά της. Γεγονός που καταδεικνύει ότι τα υψηλά καθήκοντά της εκκινούν ευοίωνα. Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στον αείμνηστο ΠτΔ Μιχάλη Στασινόπουλο, ο οποίος επίσης προερχόταν από τους κόλπους του ΣτΕ και επικαλέστηκε δικές του αναφορές για τον ρόλο του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου, τονίζοντας ότι αυτό δημιούργησε «μία νέα εποχή στον δημόσιο βίο της χώρας». Αναφερόμενος στην κ. Σακελλαροπούλου, επισήμανε ότι διαθέτει το θεσμικό παράστημα που απαιτείται για τον ρυθμιστή του πολιτεύματος και τον εκφραστή του έθνους. Ο κ. Τασούλας τη χαρακτήρισε πανάξια δικαστική λειτουργό, στο πρόσωπο της οποίας τιμάται η ελληνική δικαιοσύνη και η σύγχρονη Ελληνίδα. Και κατέληξε λέγοντας ότι από αυτό το υψηλό σκαλί θα υπηρετήσει την Προεδρία της Δημοκρατίας στις εκδηλώσεις που θα γίνουν για τη συμπλήρωση δύο αιώνων από την Ελληνική Επανάσταση. «Επάξια η εκλογή αντάξια να είναι και η θητεία σας», ευχήθηκε ο κ. Τασούλας.

Από την πλευρά της, η κ. Σακελλαροπούλου, συγκινημένη ευχαρίστησε τη Βουλή για την εκλογή της και την αντιπροσωπεία για τα θερμά της λόγια, υπογραμμίζοντας ότι έχει πλήρη συνείδηση του βάρους που επωμίζεται και του χρέους που αναλαμβάνει. «Η χώρα μας είναι ένα σύγχρονο κράτος δικαίου και αποτελεί παράγοντα σταθερότητας, ανάπτυξης και πολιτισμού και για να συνεχίζει να είναι απαραίτητη προϋπόθεση είναι η διασφάλιση της εδαφικής της ακεραιότητας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων», σημείωσε.

Η κ. Σακελλαροπούλιουτ έδωσε το στίγμα της για τα μείζονα ζητήματα, μεταξύ αυτών η οικονομική κρίση, η κλιματική αλλαγή, η φυγή των νέων στο εξωτερικό, η μετακίνηση των πληθυσμών, η προστασία αδυνάμων και η υποχώρηση του κράτους δικαίου. «Προσβλέπω σε μία κοινωνία που σέβεται τα δικαιώματα όπως περιγράφονται στο Σύνταγμα, στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και στο κείμενο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου», είπε η κ. Σακελλαροπούλου και μίλησε στη συνέχεια για μία κοινωνία που στηριζόμενη στη μακρά της δημοκρατική παράδοση επουλώνει τα τραύματα του παρελθόντος και ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον. «Για αυτό το μέλλον διαβεβαιώνω ότι θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις για την εκπλήρωση του συνταγματικού μου ρόλου», συμπλήρωσε.

Στο ΣτΕ ο Τασούλας - Ενημέρωσε την Σακελλαροπούλου για την εκλογή της - Media

Τηλεφωνική επικοινωνία Παυλόπουλου - Σακελλαροπούλου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος επικοινώνησε τηλεφωνικώς με την εκλεγείσα Πρόεδρο της Δημοκρατίας κα Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και της εξέφρασε τα ειλικρινή του συγχαρητήρια, καθώς και τις θερμές ευχές του για κάθε επιτυχία κατά την άσκηση των καθηκόντων της.

Ποια είναι η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1956. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Νομικής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία αποφοίτησε το 1978.

Το 1982 διορίσθηκε εισηγητής στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Το 1988 προήχθη στον βαθμό του παρέδρου και τοποθετήθηκε στο Γ΄ Τμήμα. Το 2000 προήχθη στον βαθμό του συμβούλου και τοποθετήθηκε στο Ε’ Τμήμα. Στις 23.10.2015 προήχθη στον βαθμό του αντιπροέδρου και τοποθετήθηκε στο Γ´ Τμήμα, ως αναπληρώτρια πρόεδρος. Στις 17.10.2018 προήχθη στον βαθμό του προέδρου του δικαστηρίου.

Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής της άδειας (1989-1990), παρακολούθησε μαθήματα συνταγματικού και διοικητικού δικαίου μεταπτυχιακού επιπέδου στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, PARIS II.

Η κ. Σακελλαροπούλου ιετέλεσε πρόεδρος της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ (1993-1995 και 2000-2001), γενική γραμματέας (1985-1986) και αντιπρόεδρος (2006-2008). Υπήρξε μέλος της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής (1993-1995). Δίδαξε δίκαιο περιβάλλοντος στην Εθνική Σχολή Δικαστών (2005-2014). Ορίσθηκε μέλος της επιτροπής Εισαγωγικού και Εξαγωγικού Διαγωνισμού της σχολής αυτής και διετέλεσε μέλος του συμβουλίου σπουδών (2010-2013).

Διετέλεσε πρόεδρος του πειθαρχικού συμβουλίου του υπουργείου Εξωτερικών (2013-2015). Από τον Μάρτιο του 2015 είναι πρόεδρος του επιστημονικού σωματείου «Ελληνική Εταιρεία Δικαίου του Περιβάλλοντος».

Ιδιαίτερα ευαίσθητη σε περιβαλλοντικά θέματα, ως σύμβουλος Επικρατείας ήταν εισηγήτρια σε πολλές μεγάλες υποθέσεις όπως η εκτροπή του Αχελώου ποταμού στον Θεσσαλικό κάμπο, η διάσωση των προσφυγικών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας ως διατηρητέων κ.λπ..

Γνωρίζει άριστα αγγλικά και γαλλικά.

Έχει συγγράψει άρθρα που αναφέρονται σε ζητήματα συνταγματικού δικαίου και δικαίου του περιβάλλοντος και έχει εισηγηθεί σχετικά θέματα σε επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες. Ενδεικτικά:

– «Η Βιώσιμη Διαχείριση των Υδατικών Πόρων» (Νόμος και Φύση, Σεπτ. 2006)

– «Η απουσία δασολογίου και χωροταξικού σχεδιασμού και η εκτός σχεδίου δόμηση: Η πραγματική απειλή για τα δάση» (ΔΣΘ, ΓΕΩΤΕΕ, Πανελλήνιος Σύλλογος Δασολόγων, 9-10.3.2007)

– «Ο έλεγχος της συνταγματικότητας των νόμων και το άρθρο 100 παρ. 5 του Συντάγματος. Δικονομική οργάνωση ή περιορισμός του διάχυτου ελέγχου» (Όμιλος Αριστόβουλου Μάνεση, Η’ Επιστημονικό Συμπόσιο, 16-17.3.2007)

– «Πολεοδομικές αρμοδιότητες και Σύνταγμα» (ΕΣΔΙΛ, 2007)

– «Η Προστασία των Δασών και η Νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας» (Η Προστασία του Περιβάλλοντος στο Δίκαιο και στην Πράξη, ΙΜΔΑ 2008)

– «Χωροταξία και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας» (ΘΠΔΔ, 2.2014)

– Οικονομική κρίση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος (6.2.2014)

– «Η αυθαίρετη δόμηση και η νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας μέχρι και το νόμο 4014/2011» (Συνέδριο Ένωσης Μελών ΝΣΚ και ΕΑΑΔΗΣΥ, 10-12.10.2014)

– «Μνημεία και Υποδομές: Ανθρώπων Έργα» (ΕΜΕΔΙΤΕΚΑ, 22.4.2015)

– «Κρίση και Ανθεκτικότητα του Συντάγματος» (Εφημερίδα Διοικητικού Δικαίου,

1/2016)

– «Η στάση του Συμβουλίου της Επικρατείας και η φέρουσα ικανότητα» (Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, 6.5.2015)

– «Περιβάλλον και Ανάπτυξη: Σταθμίσεις και Δικαστικός έλεγχος» (Νόμος και Φύση, 2016)

– «Δικαστική Δεοντολογία» (Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου, 17.3.2016),

– «Από τα προσφυγικά της λεωφόρου Αλεξάνδρας στα διατηρητέα της Διονυσίου Αρεοπαγίτου: Η μνήμη που αντιστέκεται» (ΕΕΔΠ, Τιμητικός Τόμος Κ. Μενουδάκου, 2016)

– Το Σύνταγμα και η εφαρμογή του (9.2.2017)

– Τα Συντάγματα του Αγώνα: Το δίκαιο της ελευθερίας (26.4.2017)

– Βήματα εξέλιξης του ακυρωτικού ελέγχου (13.6.2017)

– Δικαστική εκπαίδευση, Πολιτεία και Κοινωνία (14.6.2017)

– Αναζητώντας τον χαμένο δημόσιο χώρο (29.11.2017)

– Η συνταγματική διάσταση των δικαστικών ενώσεων (9.12.2017)

– Η νομολογία του ΣτΕ για τον σχεδιασμό και τη διαχείριση του θαλάσσιου και παράκτιου χώρου (24.1.2018)

– Σκέψεις για μια σύγχρονη και αποτελεσματική δικαιοσύνη (7.2.2018)

– Περιβαλλοντικό Σύνταγμα και ΣτΕ στα χρόνια της κρίσης (Νόμος και Φύση, 12.2.2018)

– Ενέργεια και επενδύσεις στη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας (22.3.2018)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)