to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Επίπλαστη η «πράσινη» εικόνα του «κλαμπ των πλουσίων»: Διαμαρτυρίες στο Φόρουμ του Νταβός για το κλίμα

Διαδηλωτές για το κλίμα συγκεντρώθηκαν χθες στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός - Η Γκρέτα Τούνμπεργκ, η 17χρονη ακτιβίστρια από τη Σουηδία, απεύθυνε έκκληση να ακουστεί η φωνή των νέων και των επιστημόνων. Σε μια διάσκεψη όπου το κύριο θέμα είναι το περιβάλλον, ο Τραμπ, κεντρικός ομιλητής της ημέρας, καυχώμενος για την άφθονη παραγωγή υδρογονανθράκων στις ΗΠΑ, μίλησε για την οικονομική σημασία του πετρελαίου και του αερίου.


Στο Νταβός πραγματοποιήθηκε το Οικονομικό Φόρουμ, με φετινό κεντρικό θέμα συζήτησης το περιβάλλον και η κλιματική αλλαγή. Για επιχείρηση να μπει ένα «πράσινο» προσωπείο στις πρακτικές των οικονομικών ελίτ κάνουν λόγω οι αντιδράσεις. Διαδηλωτές έδωσαν το παρόν κατά την πρώτη ημέρα, όπου ο πρόεδρος Τραμπ ήταν ο κεντρικός ομιλητής. Έκκληση να ακουστεί η φωνή των νέων πολιτών και επιστημόνων απηύθυνε η νεαρή Γκρέτα Τούνμπεργκ.

Εκατοντάδες διαδηλωτές, που καλούν τους ηγέτες της διεθνούς κοινότητας να λάβουν σύντομα μέτρα για την κλιματική αλλαγή, θα βρεθούν αντιμέτωποι με 5.000 στρατιωτικούς και αστυνομικούς από κάθε γωνιά της Ελβετίας, κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης διαδήλωσης που θα πραγματοποιήσουν στο χιονοδρομικό θέρετρο του Νταβός.

Μαχητικά αεριωθούμενα, χερσαία αμυντικά συστήματα και ραντάρ συγκαταλέγονται στα μέτρα που έχουν λάβει οι αρχές για την προστασία των περίπου 3.000 συμμετεχόντων στο φόρουμ, έγινε σήμερα γνωστό από την ελβετική αστυνομία.

«Διάφοροι άνθρωποι στον κόσμο βρίσκονται υπό μεγάλη απειλή, εάν μπορείς να το πεις κι έτσι, και όπου και αν εμφανιστούν, τους αξίζουν τα ανάλογα μέτρα ασφαλείας» εξήγησε ο Γουόλτερ Σλέγκελ, ο περιφερειακός διοικητής της αστυνομίας, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν σήμερα οι αρχές.

«Για την ασφάλεια του προέδρου των ΗΠΑ πρέπει να αναπτυχθεί μια σημαντική ομάδα» επισήμανε ο Σλέγκελ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να παραστεί Τρίτη και Τετάρτη στο Νταβός.

Ακτιβιστές αναμένεται να μεταβούν στο Νταβός, ακολουθώντας διαδρομές για πεζοπορία ή με το τρένο, αφού οι αρχές απαγόρευσαν την κυκλοφορία των πεζών στον κεντρικό δρόμο που οδηγεί στο Νταβός από το γειτονικό χωριό Κλόστερς.

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ από το Νταβός: Η επιστήμη και η φωνή των νέων δεν βρίσκονται στο επίκεντρο του διαλόγου

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ κάλεσε χθες τους παγκόσμιους ηγέτες να ακούνε τους νέους και πρόσθεσε ότι το διεθνές κίνημα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, το οποίο εμπνεύστηκε από την ίδια, είναι μόνο η αρχή στη μάχη αυτή και ότι θα πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα.

"Δεν είμαι ένας άνθρωπος που μπορεί να παραπονεθεί ότι δεν ακούγεται η φωνή του", είπε προκαλώντας το γέλιο του κοινού σε μια συζήτηση με τίτλο "Χαράσσοντας Ένα Βιώσιμο Μονοπάτι Προς Ένα Κοινό Μέλλον" κατά την πρώτη ημέρα του ετήσιου Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

"Η επιστήμη και η φωνή των νέων δεν βρίσκονται στο επίκεντρο του διαλόγου μας, αλλά θα πρέπει να είναι. Δεν ήμουν μόνο εγώ, αλλά όλοι αυτοί οι νέοι που μαζί ασκούσαμε πιέσεις...να σχηματιστούν αυτές οι συμμαχίες. Ο κόσμος είναι πιο ενήμερος τώρα...το κλίμα και το περιβάλλον είναι ένα καυτό ζήτημα σήμερα", είπε η 16χρονη σουηδή ακτιβίστρια. Διαβάστε περισσότερα...

Με τους «προφήτες της Αποκάλυψης για το κλίμα» τα έβαλε από το Νταβός ο Ντόναλτ Τραμπ: Έπαρση για την αμερικανική οικονομία

Μιλώντας ενώπιον ενός ακροατηρίου που αποτελούνταν από πολιτικούς ηγέτες και ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων, ο Τραμπ έδωσε στον εαυτό του εύσημα για την απελευθέρωση της αμερικανικής οικονομίας με τη σύναψη νέων εμπορικών συμφωνιών και τη δημιουργία οικονομικών ευκαιριών για τους απλούς εργαζομένους και τις οικογένειές τους.

Σε μια διάσκεψη όπου το κύριο θέμα είναι το περιβάλλον, ο Τραμπ μίλησε για την οικονομική σημασία του πετρελαίου και του αερίου, καυχώμενος για την άφθονη παραγωγή υδρογονανθράκων στις ΗΠΑ, που είναι «πρώτες στον κόσμο στο αέριο και στο πετρέλαιο», και για την ενεργειακή ανεξαρτησία τους, χωρίς να αναφερθεί ούτε μια φορά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Εκτίμησε επίσης πως "ο φόβος και η αμφιβολία δεν είναι πια καλοί τρόποι σκέψης", πλέκοντας το εγκώμιο της τεχνολογικής καινοτομίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος κατήγγειλε, εξάλλου, τους «προφήτες της δυστυχίας» και «τις προβλέψεις για Αποκάλυψη» κατά την ομιλία του στο Νταβός, την οποία παρακολουθούσε και η ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ. Διαβάστε περισσότερα...

Η Greenpeace καταγγέλλει του συμμετέχοντες που επενδύουν μαζικά στα ορυκτά καύσιμα

Τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρίες και συνταξιοδοτικά ταμεία που συμμετέχουν στο ετήσιο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός εξακολουθούν να χρηματοδοτούν με δισεκατομμύρια δολάρια την ενέργεια από τα ορυκτά καύσιμα, τα οποία συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή, με κίνδυνο να προκαλέσουν μια νέα παγκόσμια οικονομική κρίση, κατήγγειλε  η Greenpeace.

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, το οποίο ξεκίνησε χθες, προσπαθεί να αλλάξει την εικόνα του «κλαμπ των πλουσίων» που έχει δημιουργήσει προσκαλώντας ακτιβιστές όπως η νεαρή Σουηδέζα Γκρέτα Τούνμπεργκ, όμως πολλές εταιρίες του οικονομικού τομέα που συμμετέχουν στο Νταβός επενδύουν σε βιομηχανίες εξόρυξης, αν και τα ορυκτά καύσιμα –και κυρίως το πετρέλαιο και ο άνθρακας—είναι μεταξύ των βασικών πηγών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενου του θερμοκηπίου, καταγγέλλει η ΜΚΟ.

Σε έκθεσή της με τίτλο «Είναι ο οικονομικός τομέας, ηλίθιε», η Greenpeace παρουσιάζει τις επενδύσεις τους μετά την υπογραφή τον Δεκέμβριο του 2015 της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα.

Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση, δέκα τράπεζες που συμμετέχουν τακτικά στο Νταβός χρηματοδότησαν από το 2015 ως το 2018 τον τομέα των ορυκτών καυσίμων με ποσό 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων. Πρόκειται για τις JP Morgan Chase, Citi, Bank of America, RBC Royal Bank, Barclays, Mitsubishi UFG, TD Bank, Scotiabank, Mizuho et Morgan Stanley.

Σε ό,τι αφορά τα συνταξιοδοτικά ταμεία, τρία από αυτά που συμμετέχουν στο Νταβός έχουν επενδύσει 26 δισεκατομμύρια δολάρια σε πετρελαϊκές εταιρίες, όπως η Shell, η Chevron και η Exxon και διάφορες τράπεζες που χρηματοδοτούν την εκμετάλλευση των ορυκτών καυσίμων.

«Τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες και συνταξιοδοτικά ταμεία που είναι παρόντες στο Νταβός ευθύνονται για την κλιματική έκτακτη ανάγκη. Παρά τις προειδοποιήσεις, τροφοδοτούν μια νέα παγκόσμια οικονομική κρίση υποστηρίζοντας τη βιομηχανία των ορυκτών καυσίμων. Οι χρηματιστές αυτές δεν είναι τίποτα άλλο από υποκριτές καθώς ισχυρίζονται ότι επιθυμούν να σώσουν τον πλανήτη την ώρα που τον σκοτώνουν για το βραχυπρόθεσμο κέρδος τους», κατήγγειλε η επικεφαλής της Greenpeace Τζένιφερ Μόργκαν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

tags: Νταβός

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)