to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:10 | 20.01.2020

Πολιτισμός

5ο Hellas Filmbox Berlin: Στο "Meltem" του Αντώνη Δογάνη το βραβείο της Επιτροπής

Ο σκηνοθέτης παρέλαβε το βραβείο του από τον Βίλαντ Σπεκ και, μιλώντας για την ταινία του, αναφέρθηκε στα δικά του βιώματα, καθώς μεγάλωσε στο Παρίσι, εξηγώντας πόσο τον απασχολεί το θέμα των μεταναστών δεύτερης γενιάς.


Η ταινία «Meltem», του Βασίλη Δογάνη, με θέμα την σύγχρονη εικόνα της μετανάστευσης στην Ευρώπη μέσα από τα μάτια τριών εφήβων, κέρδισε το βραβείο του διαγωνιστικού προγράμματος «Emerging Greeks» στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Hellas Filmbox, του Βερολίνου, το οποίο ολοκληρώθηκε χθες.

   Στην κατάμεστη αίθουσα του ιστορικού βερολινέζικου κινηματογράφου Babylon, οι διοργανωτές του Φεστιβάλ παρουσίασαν τον απολογισμό των πέντε ημερών, με τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής, τον πρώην Διευθυντή του Πανοράματος της Berlinale Βίλαντ Σπεκ και τον παραγωγό Μάρτιν Χάμπελ να αναφέρονται στις γεμάτες αίθουσες των προβολών, αλλά και στις παράλληλες εκδηλώσεις. Στην Επιτροπή συμμετείχε ακόμη η δημοσιογράφος και παραγωγός Έφη Παπαζαχαρίου. Σε ό,τι αφορά την βράβευση του «Meltem», το σκεπτικό της Επιτροπής κάνει λόγο για «ένα βαθιά ευαίσθητο φιλμ που πετυχαίνει να συνδυάσει δύο οικογενειακές ιστορίες με το μεταναστευτικό πρόβλημα στο νησί της Μυτιλήνης, αποδεικνύοντας ότι τελικά ο κόσμος μας είναι ένας».

   Ο σκηνοθέτης παρέλαβε το βραβείο του από τον Βίλαντ Σπεκ και, μιλώντας για την ταινία του, αναφέρθηκε στα δικά του βιώματα, καθώς μεγάλωσε στο Παρίσι, εξηγώντας πόσο τον απασχολεί το θέμα των μεταναστών δεύτερης γενιάς.

   Ως ταινία λήξης του Φεστιβάλ επελέγη το «Όταν ο Βάγκνερ συνάντησε της Ντομάτες», της Μαριάννας Οικονόμου.

   Από την πλευρά των διοργανωτών, η διευθύντρια του Φεστιβάλ Σοφία Σταυριανίδου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την φετινή διοργάνωση, κυρίως δε για την μεγάλη προσέλευση του κοινού: «Για ένα εθνικό φεστιβάλ του εξωτερικού δεν υπάρχει μεγαλύτερη επιτυχία από να γεμίζουν οι Γερμανούς.

   Φέτος καταφέραμε να ξεπεράσουμε κάθε προσδοκία και να έχουμε sold out αίθουσες», τονίζει η κ. Σταυριανίδου και αναφέρει χαρακτηριστικά ότι το Σάββατο, τέταρτη μέρα του Φεστιβάλ, χρειάστηκε να γίνουν αλλαγές στο πρόγραμμα του κινηματογράφου προκειμένου να χωρέσουν οι θεατές. Η δραστήρια επικεφαλής του Hellas Filmbox και εκ των εμπνευστών του, παραδέχεται ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη ικανοποίηση από τις γεμάτες αίθουσες και εξηγεί ότι αυτό επετεύχθη «με ένα πρόγραμμα που έχει στίγμα και προσανατολισμό, με σκληρή δουλειά στην οργάνωση και την προώθηση». «Ο δρόμος», λέει χαρακτηριστικά, «είναι μακρύς, αλλά, ταπεινά, πρέπει να είναι αυτός που χαράχτηκε φέτος».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)