to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:00 | 20.01.2020

Διεθνή

Μάλτα: Παραίτηση υπουργού λόγω εμπλοκής του συζύγου της στην υπόθεση Γκαλίζια

Υπουργός στη Μάλτα υπέβαλε σήμερα την παραίτησή της αφού ο σύζυγός της, πρώην ερευνητής για τον φόνο της δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία, παραδέχθηκε ότι είχε κάνει διακοπές με έναν από τους κυριότερους εμπλεκόμενους στη δολοφονία.


Η υπουργός Γιουστίν Καρουάνα, η οποία ήταν μέλος της νέας κυβέρνησης που σχηματίστηκε την περασμένη εβδομάδα και δεν έχει συγγένεια με τη δημοσιογράφο, ανέφερε στην επιστολή παραίτησής της πως παραιτείται, αν και είναι «εντελώς ξένη» προς την υπόθεση, ανέφερε σε ανακοίνωση το γραφείο του πρωθυπουργού.

Η ανακοίνωση της παραίτησής της έγινε μετά την αποκάλυψη χθες, Κυριακή, από την εφημερίδα Times of Malta ότι ο σύζυγός της, ο Σίλβιο Βαλέτα, είχε πάει σε έναν αγώνα ποδοσφαίρου στη Βρετανία μαζί με τον επιχειρηματία Γιόργκεν Φένεκ, ο οποίος κατηγορείται για συνέργεια στη δολοφονία της δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα.

Η δημοσιογράφος ήταν γνωστή για τις έρευνές της στις οποίες κατήγγελλε τη διαφθορά στο εσωτερικό της κυβέρνησης της Μάλτας.

Η Γιουστίν Καρουάνα είχε ορκιστεί την Τετάρτη υπουργός αρμόδια για το νησί Γκόζο, το δεύτερο μεγαλύτερο του μαλτέζικου αρχιπελάγους, στη νέα κυβέρνηση υπό τον Ρόμπερτ Αμπέλα.

Κατείχε τον ίδιο θώκο υπό τον προκάτοχο του Αμπέλα, τον Τζόζεφ Μουσκάτ, ο οποίος αναγκάστηκε να ανακοινώσει την 1η Δεκεμβρίου την παραίτησή του λόγω κατηγοριών ότι παρεμπόδισε την έρευνα για τη δολοφονία.

Ο Σίλβιο Βαλέτα ήταν αναπληρωτής αστυνομικός επιθεωρητής όταν δολοφονήθηκε η μπλόγκερ Ντάφνι Καρουάνα το 2017, όταν εξερράγη το αυτοκίνητό της που ήταν παγιδευμένο με εκρηκτικά.

Αποσύρθηκε από την υπόθεση τον Ιούνιο του 2018, έπειτα από την επικύρωση από τη δικαιοσύνη μιας δήλωσης της οικογένειας της δημοσιογράφου, η οποία κατήγγελλε το γεγονός ότι ήταν παντρεμένος με μια υπουργό της κυβέρνησης στην οποία η Ντάφνι Καρουάνα επιτίθετο συχνά με τα άρθρα της.

Ο γενικός εισαγγελέας είχε ασκήσει έφεση στην απόφαση, αλλά το Συνταγματικό Δικαστήριο, η ανώτατη δικαστική αρχή της χώρας, την επικύρωσε τον Οκτώβριο του 2018.

Ο Σίλβιο Βαλέτα είχε πάει να παρακολουθήσει έναν ποδοσφαιρικό αγώνα της Τσέλσι τον Σεπτέμβριο του 2018, αφού είχε αποσυρθεί από την έρευνα, αλλά πριν από την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Βίντεο που τον δείχνει μέσα στη Ρολς Ρόις του Γιόργκεν Φένεκ βρέθηκε στο κινητό τηλέφωνο του επιχειρηματία.

Χθες, Κυριακή, ο Σίλβιο Βαλέτα παραδέχθηκε το ταξίδι του στη Βρετανία με τον Γιόργκεν Φένεκ, αλλά υπογράμμισε πως δεν γνώριζε πως ο τελευταίος ήταν τότε ύποπτος για φόνο.

Ο Φένεκ είχε κατηγορηθεί για συνέργεια στον φόνο αφού συνελήφθη τον Νοέμβριο ενώ προσπαθούσε να φύγει από τη χώρα με τη θαλαμηγό του.

Η σύλληψή του προκάλεσε την παραίτηση του προσωπάρχη του πρωθυπουργού Τζόζεφ Μουσκάτ, του υπουργού Τουρισμού και στη συνέχεια και του ίδιου του πρωθυπουργού.

Σε βάρος τριών υπόπτων, που φέρονται ότι προκάλεσαν την έκρηξη της βόμβας που σκότωσε την Ντάφνι Καρουάνα, έχει ασκηθεί δίωξη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

tags: Μάλτα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)