to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:23 | 20.01.2020

Κοινωνία

Λέσβος: Καταγγελία για το κλείσιμο δομής ολιγόωρης φιλοξενίας προσφύγων στη Συκαμιά

«Με το κλείσιμο του “Stage 2” όσοι φτάνουν θα αναγκαστούν να περιμένουν ώρες στις ακτές, στην άκρη του δρόμου ή σε απομακρυσμένες βραχώδεις περιοχές, μερικές φορές σε θερμοκρασίες κάτω του μηδέν, χωρίς άμεση πρόσβαση σε καταφύγιο, προστασία ή ιατρική βοήθεια», τονίζει η οργάνωση Light House Relief -Στη δομή της Συκαμιάς φιλοξενούνταν για λίγες ώρες οι πρόσφυγες που φτάναν στις ακτές του νησιού μέχρι να μεταφερθούν στο ΚΥΤ της Μόριας


Την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της Δυτικής Λέσβου που πάρθηκε στις 19 Νοεμβρίου 2019 κάνει πράξη ο δήμαρχος Ταξιάρχης Βέρρος βάζοντας οριστικό λουκέτο στην δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στη Συκαμιά στις 31 Ιανουαρίου 2020, όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα της Λέσβου stonisi.gr.

Η απόφαση αυτή του Δημάρχου έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε ΜΚΟ με την οργάνωση Light House Relief να ξεκινά διεθνή εκστρατεία συγκέντρωσης υπογραφών προκειμένου να μείνει ανοιχτή η δομή.

Το κείμενο της Light House Relief σημειώνει μεταξύ άλλων: «H απόφαση αυτή μόνο θα αυξήσει την πίεση που δέχεται όλο το νησί, θα θέσει τις ζωές των μεταναστών σε κίνδυνο, και θα αφήσει πάλι τις παράκτιες κοινότητες να παρέχουν τις πρώτες βασικές ανάγκες, όπως έκαναν και το 2015. Χωρίς την δομή «Stage 2 », οι παράκτιες κοινότητες θα είναι αυτές που θα ανοίξουν τα σπίτια τους, να υποδεχτούν τις παγωμένες οικογένειες και τα ψυχικά τραυματισμένα παιδιά τους, παρέχοντας τους στέγη, φαγητό και ζεστά ρούχα.

Με το κλείσιμο του “Stage 2” όσοι φτάνουν θα αναγκαστούν να περιμένουν ώρες στις ακτές, στην άκρη του δρόμου ή σε απομακρυσμένες βραχώδεις περιοχές, μερικές φορές σε θερμοκρασίες κάτω του μηδέν, χωρίς άμεση πρόσβαση σε καταφύγιο, προστασία ή ιατρική βοήθεια. Μπορεί ακόμη και να προσπαθήσουν να ταξιδέψουν νότια περπατώντας για ώρες, δημιουργώντας εικόνες που υπενθυμίζουν το 2015.

Ο σκοπός μας είναι να υποστηρίξουμε και τους μετανάστες και τις παράκτιες κοινότητες που έχουν ήδη κάνει τόσα πολλά – αλλά φοβόμαστε πως αν κλείσει η δομή «Stage 2 », θα δημιουργηθεί μια οδυνηρή κατάσταση και για τους δυο».

tags: Λέσβος

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)