to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:06 | 20.01.2020

Πολιτική

Αλ. Χαρίτσης: Μεγάλες οι ευθύνες της κυβέρνησης για την απουσία της Ελλάδας από τη Διάσκεψη του Βερολίνου (βίντεο)

"Τα ζητήματα είναι ενιαία και η Ελλάδα πρέπει να είναι παρούσα σε όλα τα διεθνή φόρα” - Ο Αλ. Χαρίτσης κάλεσε την κυβέρνηση να «ακολουθήσει την πολυδιάστατη και ενεργητική εξωτερική πολιτική που εφάρμοσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε η χώρα μας να συμμετέχει ως πρωταγωνιστής στις εξελίξεις που την αφορούν”


“Στηλιτεύσαμε την απουσία της Ελλάδας από τη διάσκεψη του Βερολίνου και οι εξελίξεις μας δικαιώνουν” διεμήνυσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Μεσσηνίας Αλέξης Χαρίτσης.

“Αποτελεί θετική εξέλιξη το γεγονός ότι συνεχίζεται το εμπάργκο όπλων και ο πολιτικός διάλογος. Έχουμε όμως πολύ δρόμο να διανύσουμε για να βρεθεί μια λύση. Τα ζητήματα είναι ενιαία και η Ελλάδα πρέπει να είναι παρούσα σε όλα τα διεθνή φόρα” είπε μιλώντας στην ΕΡΤ. Και πρόσθεσε ότι “ Μετά τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ βλέπουμε τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου με δηλώσεις του να κρατά ίσες αποστάσεις, προβαίνοντας  μάλιστα και σε νουθεσίες και προς την Ελληνική πλευρά”. Ο Αλ. Χαρίτσης κάλεσε την κυβέρνηση να «ακολουθήσει την πολυδιάστατη και  ενεργητική εξωτερική πολιτική που εφάρμοσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε η χώρα μας να συμμετέχει ως πρωταγωνιστής στις εξελίξεις που την αφορούν”. 

Αναφερόμενος στο προσφυγικό ζήτημα, ο Αλ. Χαρίτσης υπογράμμισε ότι “δεν θα λυθεί με μαγικό τρόπο. Εμείς σε πιο δύσκολες συνθήκες πετύχαμε την κοινή δήλωση ΕΕ  -Τουρκίας, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι ροές μετά το 2016”. “Είδαμε ολιγωρία και υποτίμηση του ζητήματος από την κυβέρνηση της ΝΔ, με την κατάργηση του υπουργείου μεταναστευτικής πολιτικής”. Υπενθύμισε ότι εξαρχής ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει την αποσυμφόρηση των νησιών “κάτι που δε συνέβη τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, αντίθετα με το 2018 και το πρώτο εξάμηνο του 2019 όταν έφυγαν από τα νησιά 30.000 άνθρωποι”. Και ξεκαθάρισε ότι «η κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί ότι το ζήτημα είναι κρίσιμο,  δημιουργεί μεγάλες εντάσεις στις τοπικές κοινωνίες, τις οποίες η ίδια καλλιέργησε ως αντιπολίτευση. Είδαμε ακόμη και κυβερνητικά στελέχη να δέχονται επιθέσεις. Δυστυχώς η κυβέρνηση πληρώνει τη δική της λαϊκιστική ρητορική και την ανεπάρκεια της στη διαχείριση του ζητήματος”. 

Ερωτηθείς για το νέο ασφαλιστικό, ο Αλ. Χαρίτσης υπενθύμισε πως “έγινε τεράστια προσπάθεια από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για την εξυγίανση του ασφαλιστικού και το 2018, για πρώτη φορά,  ο ΕΦΚΑ ήταν πλεονασματικός”. Αντιθέτως “η κυβέρνηση ΝΔ προωθεί την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, μία νεοφιλελεύθερη λογική που έχει αποτύχει τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη και στην Αμερική”. Και ξεκαθάρισε ότι “πρέπει να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η βιωσιμότητα του ΕΦΚΑ. Το ζητούμενο δεν είναι η ενίσχυση μεγαλόσχημων ιδιωτών αλλά να στηρίξουμε τη δημόσια κοινωνική ασφάλιση”.

Αναφορικά με τον εκλογικό νόμο, ο Αλ. Χαρίτσης δήλωσε πως “ενώ όλοι ομνύουν  στη συνεργασία και στη συναίνεση, βλέπουμε την επιστροφή ενός συστήματος ανισοτιμίας ψήφου και προώθησης μονοκομματικών κυβερνήσεων που μας οδήγησαν στην κρίση”. Και πρόσθεσε ότι “η απλή αναλογική αποτυπώνει τη λαϊκή βούληση με αυθεντικό τρόπο και διαμορφώνει ένα πλαίσιο που ευνοεί τη συναίνεση σε μία περίοδο που απαιτούνται η σύνθεση των απόψεων και οι προγραμματικές συγκλίσεις”.

Αναφερόμενος στην εκλογή της νέας ΠτΔ, ο Αλ. Χαρίτσης υπογράμμισε ότι “ήταν πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ η αποσύνδεση της εκλογής ΠτΔ με τις πρόωρες εκλογές». Και κατέληξε: “Η υποψηφιότητα μίας γυναίκας στο ύπατο αξίωμα της χώρας έχει ισχυρό συμβολισμό. Πέρα από αυτό, η κα Σακελλαροπούλου έχει πορευτεί με προοδευτικές ιδέες, πολύ κοντά στις δικές μας, σε μία σειρά από κρίσιμα ζητήματα στα οποία η ΝΔ στάθηκε απέναντι, όπως στο προσφυγικό, στα ζητήματα ιθαγένειας, στα ζητήματα φύλου και στο περιβάλλον. Περιμένουμε να πορευτεί και ως ΠτΔ με  τις ίδιες προοδευτικές αξίες”.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)