to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:53 | 18.01.2020

Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Η προεκλογική υπόσχεση της ΝΔ για αύξηση του κατώτατου μισθού παραπέμπεται στις καλένδες

«Οι σημερινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου αναφορικά με τον κατώτατο μισθό επισημοποιούν αυτό που όλοι γνωρίζαμε. Η προεκλογική υπόσχεση της ΝΔ για αύξηση παραπέμπεται στις καλένδες», αναφέρει σε ανακοίνωση του το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ .


"Οι σημερινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου αναφορικά με τον κατώτατο μισθό επισημοποιούν αυτό που όλοι γνωρίζαμε. Η προεκλογική υπόσχεση της ΝΔ για αύξηση παραπέμπεται στις καλένδες", τονίζει σε σχόλιο του το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ

Ταυτόχρονα επιμαίνει «Μία ακόμα διάψευση, μέσα σε μόλις έξι μήνες πρωθυπουργίας του Κυρ. Μητσοτάκη. Η περίφημη "συμφωνία αλήθειας" που διαλαλούσε προεκλογικά ο αρχηγός της ΝΔ μετατράπηκε ταχύτατα σε κενό γράμμα.»

Νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σε συνέντευξή του το Σάββατο στον ΑΝΤ1, όταν ρωτήθηκε σχετικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού, είπε είπε ότι κατόπιν εισήγησης Επιτροπής του Υπουργείου Εργασίας, ο υπουργός εισηγείται την αύξηση του κατώτατου μισθού τέλος Μαΐου, αρχές Ιουνίου.

  «Είχαμε βάλει στόχο από το 12ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας -το είχε αναφέρει ο πρωθυπουργός και τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης- η αύξηση αυτή να είναι τέτοια ώστε σε μια τριετία ο κατώτατος μισθός να φτάσει περίπου στα 703 ευρώ. Σήμερα είμαστε στα 650 ευρώ (σ.σ.: η αύξηση δηλαδή δεν θα φτάνει ούτε στο 10% στα 3 χρόνια). Επομένως, υπάρχει ακόμα περιθώριο. Δρομολογείται μια αύξηση και η διαδικασία θα ξεκινήσει κανονικά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απάντησε έτσι ο ίδιος από την τηλεοπτική οθόνη (αντί του Κυρ. Μητσοτάκη που οφείλει να απαντήσει στη Βουλή) στην επίκαιρη ερώτηση του Αλ. Τσίπρα, η οποία κατατέθηκε την περασμένη Τρίη.

«Θα προχωρήσετε στην ανεπαρκή, έστω, αύξηση του κατώτατου μισθού,όπως είχατε δεσμευτεί προεκλογικά, στο διπλάσιο του ρυθμού ανάπτυξης, δηλαδή κατά 5,6% ή υιοθετείτε τη δήλωση του υπουργού σας κ. Σταϊκούρα ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με την αύξηση του Φεβρουαρίου του 2019, ενσωμάτωσε τις απαιτούμενες αυξήσεις για την επόμενη τετραετία;», ήταν το συγκεκριμένο ερώτημα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως φαίνεται, η παραπομπή μίας πολύ μικρής αύξησης στις καλένδες από τον Στ. Πέτσα, αποτελεί και την επίσημη απάντηση της κυβέρνησης. Ένα ακόμα, δηλαδή, μεγάλο «είπα – ξείπα» της ΝΔ, με φόντο τις ευνοϊκές για τους εργοδότες αποφάσεις Βρούτση, τις οποίες επίσης καυτηρίασε ο Αλ. Τσίπρας. 

Θυμίζουμε ότι, όπως επανέλαβε και πρόσφατα η τομεράρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, στο πρόγρμμα του ΣΥΡΙΖΑ προβλεπόταν αύξηση κατά 7,5% κατ’ έτος το 2020 και 2021, συνολικά δηλαδή κατά 15% στα δύο χρόνια.

Αναφερόμενος επίσης στο ασφαλιστικό, ο κ. Πέτσας είπε στην ίδια συνέντευξη ότι δεν υπάρχει κανένα αρνητικό άρθρο και ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να εναρμονιστεί με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία έχει δύο βασικά χαρακτηριστικά, το θέμα των εισφορών και εκείνο της ανταποδοτικότητας, σε ό,τι αφορά τα ποσοστά αναπλήρωσης μετά από κάποια χρόνια εργασίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως στο νομοσχέδιο που θα οριστικοποιηθεί και θα έρθει την επόμενη εβδομάδα σε διαβούλευση, θα υπάρχουν δύο βασικά χαρακτηριστικά: α) Οι ασφαλιστικές εισφορές σε κλάσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες και β) αυτοί που δουλεύουν πάνω από 30 χρόνια, θα δουν να αυξάνονται σημαντικά τα ποσοστά αναπλήρωσης και να καταλήγουν πάνω από το 50%, πέραν της εθνικής σύνταξης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)