to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:39 | 17.01.2020

Πολιτική

Ξανάρχεται η εργασιακή ζούγκλα: Σάλος με τη σκανδαλώδη απόφαση Βρούτση να χαρίσει πρόστιμα και υπερωρίες

Ξαναδιαβάστε αναλυτικά τις αλλαγές. Δείτε παράδειγμα-σκάνδαλο για το πόσο θα πλήρωνε μεγάλη ελληνική τράπεζα για σειρά παραβάσεων της νομοθεσίας που είχε διαπιστωθεί εις βάρος της.


Προκλητικές μειώσεις σε πρόστιμα που αφορούν σε παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας πέρασε με υπουργική απόφαση του Γιάννη Βρούτση το υπουργείο Εργασίας.

Στην υπουργική απόφαση για τα πρόστιμα του ΣΕΠΕ αναφέρθηκε χθες και ο πρώην ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), Παναγιώτης Κορφιάτης. Σε δήλωση του στην οποία τονίζει ότι «μικρότερα πρόστιμα σημαίνει ότι γίνεται ακόμα πιο επικερδές για τους παραβατικούς εργοδότες να συνεχίσουν να μην εφαρμόζουν τα στοιχειώδη», καταλήγει στο ότι «θα ξέρουν πλέον ότι και το ίδιο το Υπουργείο Εργασίας κοστολογεί την εργατική νομοθεσία φθηνότερα».

«Οι συστηματικοί παραβάτες της εργατικής νομοθεσίας αντιμετωπίζονται ευνοϊκότερα», ενώ «αυξάνονται τα όρια των "νόμιμων" υπερωριών κατά 60%, ελαστικοποιώντας την εργασία και υπονομεύοντας τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας», κατήγγειλε χθες μεταξύ άλλων η πρώην υπουργός Εργασίας και τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου.

Το θέμα είχε αναδείξει ήδη από προχθές και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, με αφορμή την επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε την Τρίτη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, με βάση και τα τελευταία στοιχεία για τις θέσεις εργασίας και τα περιστατικά αυθαιρεσίας των εργοδοτών απέναντι σε εργαζόμενους».

Χαρακτηριστικό είναι  το παράδειγμα που αναφέρειο Π. Κορφιάτης: Τον Ιούλιο του 2018 όπως είναι γνωστό το ΣΕΠΕ επιβάλλει πρόστιμο 1.635.000 στην τράπεζα Πειραιώς για αδηλωτες υπερωρίες. Τον Ιούλιο του 2020 το πρόστιμο θα ήταν 109.000 ευρώ. Τα δεδομένα λοιπόν μιλάνε από μόνα τους.

Αναλυτικά η δήλωση του πρώην ειδικού γραμματέα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), Παναγιώτη Κορφιάτη:

«Η υπουργική απόφαση για τα πρόστιμα του ΣΕΠΕ είναι από τα πράγματα που θα τα προσέξουν ελάχιστοι αλλά θα επηρεάσουν την ζωή παρά πολλών.

Το υπουργείο εργασίας με μια κίνηση έκανε τέσσερα πολυ απλά πράγματα:

  1. Μείωσε το ύψος των προστίμων, αν και μάλλον η λέξη μείωση είναι ευφημισμός μπροστά στο γεγονός οτι η αδηλωτη υπερωρία τιμωρούνταν με πρόστιμο 15.000 ανά εργαζόμενο και τώρα απλά με 1.000 ευρώ.
  2. Έκανε πράξη το αίτημα των μεγάλων επιχειρήσεων να καταργηθεί στην ουσία η αναλογικότητα στο ύψος των προστίμων σε σχέση με το πόσους εργαζόμενους έχει η επιχείρηση συνολικά.
  3. Οι ποινές στις συστηματικά παραβατικές επιχειρήσεις γίνονται χάδι σε σχέση με το μέχρι τώρα ισχύων πλαίσιο (από τον διπλασιασμό πάμε σε προσαυξήσεις του 10 και 15%).
  4. Κάνει το απαράδεκτο για ελεγκτικό μηχανισμό πράγμα να δημιουργεί μια γκρίζα ζώνη, βάζοντας όλες τις εκκρεμείς υποθέσεις στο νέο και ευνοϊκότερο για τους παραβατικούς εργοδότες καθεστώς.

Γιατί έχουν όλα αυτά σημασία;

Γιατί μικρότερα πρόστιμα σημαίνει ότι γίνεται ακόμα πιο επικερδές για τους παραβατικούς εργοδότες να συνεχίσουν να μην εφαρμόζουν τα στοιχειώδη. Ξέρουν πλέον ότι και το ίδιο το Υπουργείο Εργασίας κοστολογεί την εργατική νομοθεσία φθηνότερα.

Είναι φυσικό όταν η προηγούμενη κυβέρνηση επέλεξε να ενεργοποιήσει το ΣΕΠΕ και να βάλει στο στόχαστρο επιχειρήσεις που πριν ήταν στο απυρόβλητο όπως ήταν οι τράπεζες αυτό να ενοχλήσει.

Αυτό που δεν θα ήταν φυσικό σε μια κανονική χώρα είναι να βρεθεί υπουργός εργασίας που θα κάνει νόμο το δίκαιο των εργοδοτών και μάλιστα των παραβατικών».

Ν. Ηλιόπουλος: Τις μεγάλες επιχειρήσεις θα τις συμφέρει πια να πληρώνουν πρόστιμα από το να πληρώνουν υπερωρίες

Τις προκλητικές μειώσεις σχολίασε και ο Νάσος Ηλιόπουλος, επικεφαλής σήμερα της Ανοιχτής Πόλης και πρώην επικεφαλής του ΣΕΠΕ και υφυπουργός Εργασίας:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ δίνει ένα καθαρό σήμα ασυδοσίας στους εργοδότες. Τις μεγάλες επιχειρήσεις θα τις συμφέρει πια να πληρώνουν πρόστιμα από το να πληρώνουν υπερωρίες. Η τράπεζα Πειραιώς που είχε αναγκαστεί να πληρώσει πρόστιμο 1,6 εκατομμύρια ευρώ σήμερα θα πλήρωνε κάτι παραπάνω από 100 χιλιάδες μόνο.

Μετά τις αλλαγές που έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, στην δήλωση των υπερωριών και τους αυστηρούς ελέγχους, μέσα σε 8 μόλις μήνες είχαμε σχεδόν 180% αύξηση στην δήλωση και στην καταβολή υπερωριακής εργασίας.

Σε μια αγορά εργασίας που οι τράπεζες δεν ντρέπονταν να δηλώνουν ότι σε κάθε εργαζόμενο αντιστοιχούσαν μόλις δύο ώρες υπερωριακής εργασίας τον χρόνο.

Αυτή την αγορά θέλει να επαναφέρει η ΝΔ. Στηρίζουν ανοιχτά και χωρίς ντροπή την εργοδοτική ανομία. Στο χέρι μας είναι να μην αφήσουμε να υλοποιηθούν τα σχέδια τους. Ούτε μία ώρα απλήρωτης/ αδήλωτης δουλειάς».

Ε. Αχτσιόγλου: Διαλύουν τα ωράρια, χαρίζουν τα πρόστιμα - Μειώνονται έως και 15 φορές οι ποινές με νέες αποφάσεις του υπ. Εργασίας

«Τα πρόστιμα για παραβιάσεις ωραρίων και αδήλωτες υπερωρίες μειώνονται έως και 15 φορές», κατήγγειλε χθες μεταξύ άλλων η τομεάρχης Εργασίας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ένα ακόμη μεγάλο βήμα προς τα πίσω στην προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων συντελέστηκε σήμερα με αποφάσεις της κυβέρνησης της ΝΔ», αναφέρει σε γραπτή της δήλωση η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, σχετικά με τις αποφάσεις που ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

 Συγκεκριμένα, σημειώνει ότι «τα πρόστιμα για παραβιάσεις ωραρίων και αδήλωτες υπερωρίες μειώνονται έως και 15 φορές» καθώς και ότι «οι μεγάλες επιχειρήσεις που παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία αντιμετωπίζονται πλέον όμοια με τα μικρά συνοικιακά μαγαζιά» και «υπάγονται σε ένα προκλητικά ευνοϊκό καθεστώς, ενώ τα πρόστιμά τους μειώνονται δραστικά».

 Επιπλέον, υποστηρίζει ότι «οι συστηματικοί παραβάτες της εργατικής νομοθεσίας αντιμετωπίζονται ευνοϊκότερα», και ότι «αυξάνονται τα όρια των "νόμιμων" υπερωριών κατά 60%, ελαστικοποιώντας την εργασία και υπονομεύοντας τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

 «Ο θρασύς κατάλογος των παρεμβάσεων της ΝΔ υπέρ της αυθαιρεσίας στην αγορά εργασίας διευρύνεται επικίνδυνα», καταλήγει η πρώην υπουργός Εργασίας.

Αλ. Χαρίτσης: Μνημονιακή πολιτική εκτός μνημονίων στην οικονομία και στα εργασιακά από τη ΝΔ

Το θέμα είχε αναδείξει ήδη από προχθές και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, με αφορμή την επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε την Τρίτη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, προς τον πρωθυπουργό για τα εργασιακά (βλ. παρακάτω). Το θέμα, τόνισε, «είναι πιο επίκαιρο από ποτέ, αφού η κυβέρνηση της ΝΔ οφείλει να ενημερώσει τί προτίθεται να πράξει αναφορικά με την αγορά εργασίας, με βάση και τα τελευταία στοιχεία για τις θέσεις εργασίας και τα περιστατικά αυθαιρεσίας των εργοδοτών απέναντι σε εργαζόμενους».

«Όλα όσα συμβαίνουν», συνέχισε, «είναι η κατάληξη της πολιτικής για τα εργασιακά που έχει ακολουθήσει η κυβέρνηση, τόσο με την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας όσο και με την κατάργηση του ΣΕΠΕ».

«Αυτές οι παρεμβάσεις ενέτειναν τα φαινόμενα εργοδοτικής αυθαιρεσίας», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου και αναφέρθηκε επιπλέον, στο θέμα του κατώτατου μισθού «για το οποίο υπήρχε προεκλογική δέσμευση από την πλευρά της ΝΔ ότι θα αυξηθεί». «Αλλά πλέον, με κυνισμό και αλαζονεία, ακούμε από τον υπουργό Οικονομικών ότι η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε αύξηση του κατώτατου μισθού, αφού οι προβλεπόμενες αυξήσεις έγιναν από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Η πολιτική που ακολουθεί η ΝΔ, επιβάλλει στο δημόσιο διάλογο μια συζήτηση η οποία αποπροσανατολίζει και αδικεί τους θεσμούς και την κοινωνία αποκρύπτοντας τα ουσιώδη», διεμήνυσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Επιστροφή στην "κανονικότητα" των Μνημονίων»: Η Επίκαιρη ερώτηση του Αλ. Τσίπρα

Στην επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, με θέμα: «Εργασιακά δικαιώματα: Επιστροφή στην ‘κανονικότητα’ των Μνημονίων», π πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σταχυολογεί τις κυβερνητικές παρεμβάσεις στα εργασιακά «που αφαιρούν δικαιώματα, καταργούν μέτρα προστασίας των εργαζομένων και οδηγούν σε μειώσεις μισθών».

Ο Αλ. Τσίπρας απευθύνει ερώτημα για την αντιμετώπιση της εντεινόμενης εργοδοτικής αυθαιρεσίας που έχει οδηγήσει ήδη σε αρνητικά ρεκόρ απολύσεων τους τελευταίους μήνες και ρωτάει τον Κυρ. Μητστάκη αν θα προχωρήσει «στην ανεπαρκή, έστω, αύξηση του κατώτατου μισθού, όπως είχεδεσμευτεί προεκλογικά, στο διπλάσιο του ρυθμού ανάπτυξης, δηλαδή κατά 5,6% » ή αν «θα υιοθετήσει τη δήλωση Σταϊκούρα ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με την αύξηση του Φεβρουαρίου του 2019, ενσωμάτωσε τις απαιτούμενες αυξήσεις για την επόμενη τετραετία»

Ακόμη, ο πρωθυπουργός ερωτάται «αν σκοπεύει να παρατείνει τη διάρκεια του προγράμματος κατά του braindrain, ώστε να συνεχίσουν οι 5.500 νέοι επιστήμονες να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε κρίσιμους τομείς του δημοσίου ή αν θα οδηγήσει χιλιάδες εξ αυτών στη μετανάστευση». Διαβάστε αναλυτικά...

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)