to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:45 | 16.01.2020

Διεθνή

Τρεις ημέρες πριν από τη διάσκεψη στο Βερολίνο: Η Άγκυρα στέλνει στρατεύματα στη Λιβύη

Ο τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι η Τουρκία «θα αρχίσει να χορηγεί άδειες έρευνας και εξόρυξης στην ανατολική Μεσόγειο το 2020, κατ΄εφαρμογή του μνημονίου που έχει υπογράψει με την κυβέρνηση της Τρίπολης, ενώ το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis θα αρχίσει σεισμικές έρευνες στην περιοχή». Αιφνιδιαστική επίσκεψη Χάικο Μάας στη Λιβύη, ενώ στη διάσκεψη θα συμμετάσχει τελικά και ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.


Η Τουρκία στέλνει στρατιωτικές δυνάμεις στην Λιβύη προς υποστήριξη της αναγνωρισμένης διεθνώς κυβέρνησης της Τρίπολης, ανακοίνωσε ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, τρεις ημέρες πριν από την σύνοδο κορυφής του Βερολίνου με θέμα την λιβυκή κρίση.

Από την Αγκυρα, ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί όλα τα διπλωματικά και στρατιωτικά μέσα για να διασφαλίσει στην σταθερότητα στα νότιά της, περιλαμβανομένης της Λιβύης.

Ο τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα αρχίσει να χορηγεί άδειες έρευνας και εξόρυξης στην ανατολική Μεσόγειο το 2020, κατ΄εφαρμογή του μνημονίου που έχει υπογράψει με την κυβέρνηση της Τρίπολης, ενώ το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis θα αρχίσει σεισμικές έρευνες στην περιοχή.

Με την συμφωνία αυτή, «δεν είναι πλέον δυνατόν, από νομικής απόψεως, να γίνουν έρευνες, εξορύξεις ή να περάσει αγωγός φυσικού αερίου από την ζώνη που βρίσκεται ανάμεσα στις υφαλοκρηπίδες της Τουρκίας και της Λιβύης», προειδοποίησε ο Ερντογάν.

Αιφνιδιαστική επίσκεψη Χάικο Μάας στη Λιβύη

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας μεταβαίνει σήμερα (Πέμπτη 16/1) αιφνιδιαστικά στη Λιβύη με την ελπίδα να συναντηθεί με τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλονται για να επιτευχθεί εκεχειρία στην εμπόλεμη χώρα.

Είναι σημαντικό και οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές στη Λιβύη να συμμετάσχουν στην ειρηνευτική διαδικασία που οργανώνεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, τόνισε ο Μάας προτού αναχωρήσει για τη Βεγγάζη, ένα ταξίδι το οποίο δεν είχε ανακοινωθεί.

Το Βερολίνο προσπαθεί να πείσει τον στρατάρχη Χάφταρ, τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης, και τον αντίπαλό του, τον πρωθυπουργό της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της χώρας Φαγιέζ αλ Σάρατζ, να είναι παρόντες στη διεθνή διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή με στόχο την εξεύρεση λύσης στη λιβυκή κρίση.

Χθες, εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης επεσήμανε ότι δεν είναι ξεκάθαρο ακόμη αν οι δύο άνδρες θα είναι παρόντες στο Βερολίνο την Κυριακή.

Ο Μάας χαρακτήρισε τη διάσκεψη του Βερολίνου «την καλύτερη πιθανότητα» για την έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών για τη Λιβύη. Ο ίδιος τόνισε ότι εκπροσωπεί τους ομολόγους του της ΕΕ στη σημερινή του συνάντηση με τον Χάφταρ. «Το μήνυμά μας είναι ξεκάθαρο: κανείς δεν μπορεί να κερδίσει σε αυτή τη σύγκρουση στρατιωτικά», υπογράμμισε.

Ο στρατάρχης Χάφταρ δεσμεύεται στην εκεχειρία επιβεβαιώνει το γερμανικό ΥΠΕΞ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας δήλωσε ότι Χαλίφα Χάφταρ, ο διοικητής των δυνάμεων της ανατολικής Λιβύης, δεσμεύεται σε μια εκεχειρία στη χώρα, επιβεβαίωσε σε ένα tweet το γερμανικό ΥΠΕΞ στο Βερολίνο.

«Ο στρατάρχης Χάφταρ διατύπωσε την ετοιμότητά του να συμβάλει στην επιτυχία της Διάσκεψης της Λιβύης στο Βερολίνο και είναι πρόθυμος να συμμετάσχει. Επανέλαβε τη δέσμευσή του να τηρηθεί η υπάρχουσα εκεχειρία», αναφέρει στο Twitter το γερμανικό ΥΠΕΞ, επικαλούμενο τον Μάας, που έκανε τις δηλώσεις αυτές έπειτα από συναντήσεις που είχε στη Βεγγάζη.

Ο Γκουτέρες κάλεσε τη διεθνή κοινότητα "να στηρίξει σθεναρά" τη διάσκεψη του Βερολίνου

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα «να στηρίξει σθεναρά» τη διάσκεψη για την ειρήνευση στη Λιβύη που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στο Βερολίνο, σε έκθεσή του που δόθηκε χθες, Τετάρτη, στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

«Καλώ όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές να στηρίξουν άμεσα την άνευ όρων κατάπαυση των εχθροπραξιών, όπως αυτή ζητήθηκε με πρωτοβουλία των προέδρων της Ρωσίας και της Τουρκίας, και να δεσμευθούν με εποικοδομητικό τρόπο σε αυτόν τον στόχο, περιλαμβανομένης της διαδικασίας του Βερολίνου», έγραψε ο Γκουτέρες.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, ο οποίος θα συμμετάσχει στη διεθνή διάσκεψη της Κυριακής, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη διεξαγωγή της και υπενθύμισε ότι έχει στόχο «να ενώσει τη διεθνή κοινότητα προκειμένου να τερματιστεί η σύγκρουση και να επιστρέψουμε σε μια πολιτική διαδικασία δημιουργώντας τις απαραίτητες συνθήκες για έναν διαλιβυκό διάλογο».

«Καλώ όλες τις χώρες μέλη και τους περιφερειακούς οργανισμούς να στηρίξουν σθεναρά τη διάσκεψη κορυφής του Βερολίνου», υπογράμμισε ο Γκουτέρες.

Κάνοντας λόγο για «εξωτερικές παρεμβάσεις» --την άφιξη στη Λιβύη στρατιωτικού υλικού και ξένων μαχητών, την εθνικότητα των οποίων δεν διευκρίνισε—ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ προειδοποίησε ότι «οποιαδήποτε ξένη στήριξη στις αντιμαχόμενες πλευρές απλώς θα ενισχύσει την τρέχουσα σύγκρουση και θα περιπλέξει τις προσπάθειες για μια ξεκάθαρη, διεθνή δέσμευση προς μια ειρηνική επίλυση της κρίσης στη χώρα».

Ο Γκουτέρες διευκρίνισε στην έκθεσή του ότι το προσχέδιο της ανακοίνωσης που θα δοθεί στη δημοσιότητα στη διάρκεια της διάσκεψης του Βερολίνου θα αφορά «έξι άξονες»: «τον τερματισμό των εχθροπραξιών και μία μόνιμη εκεχειρία, την εφαρμογή του εμπάργκο στις εισαγωγές όπλων, τη μεταρρύθμιση του τομέα ασφαλείας, την επιστροφή στην πολιτική διαδικασία, την οικονομική μεταρρύθμιση και τον σεβασμό του ανθρωπιστικού δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Και ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στη διάσκεψη στο Βερολίνο

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο θα μεταβεί στη Γερμανία για να λάβει μέρος στην διεθνή διάσκεψη για τη Λιβύη που θα διεξαχθεί στο Βερολίνο, ανακοίνωσε σήμερα η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μόργκαν Ορτέιγκους.

«Ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο θα ταξιδέψει στο Βερολίνο στις 19 Ιανουαρίου για να συμμετάσχει στη διεθνή διάσκεψη για τη Λιβύη, που διοργανώνουν η Γερμανία και τα Ηνωμένα Έθνη, ως μέρος του σχεδίου τριών σημείων που σκιαγράφησε ο ειδικός αντιπρόσωπος του ΟΗΕ Γασάν Σαλαμέ στο Συμβούλιο Ασφαλείας», τόνισε η Ορτέιγκους.

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Sputnik

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)