to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:11 | 15.01.2020

Πολιτισμός

«Η Αριστερά τώρα! ή Ο δρόμος προς την ανασυγκρότηση»: Κυκλοφόρησε το βιβλίο του Π. Λινάρδου Ρυλμόν

Μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις νήσος το βιβλίο του Πέτρου Λινάρδου Ρυλμόν με τον τίτλο, Η Αριστερά τώρα! ή Ο δρόμος προς την ανασυγκρότηση.


Στο παρόντα τόμο ο συγγραφέας επιχειρεί μια αποτίμηση της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2014-2019 αλλά και της αριστεράς γενικότερα, τόσο στην Ελλάδα όσο και την Ευρώπη. Αφενός αναδεικνύει τα κενά και τις αντιφάσεις που προέκυψαν στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο των ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων που έλαβε κατά την κυβερνητική του θητεία, αφετέρου επισημαίνει το παρωχημένο σύστημα πολιτικής της αριστεράς στην Ευρώπη του νεοφιλελευθερισμού. Όπως επισημαίνει ο Θόδωρος Παρασκευόπουλος στον πρόλογό του, το βιβλίο «συμβάλλει στη συζήτηση που έχει αρχίσει το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις τελευταίες εκλογές όχι ωστόσο με έναν εσωτερικό λόγο». Δεν απευθύνεται δηλαδή μόνο στο εσωκομματικό περιβάλλον του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και σε όσους και όσες ενδιαφέρονται για τα ζητήματα κοινωνίας και πολιτικής.

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

Παρά την εκλογική ήττα του Ιουλίου 2019, ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει το πλέον ισχυρό αριστερό κόμμα στην Ευρώπη. Βρίσκεται ως αντιπολίτευση αντιμέτωπο με το μείγμα νεοφιλελευθερισμού και παραδοσιακού πελατειακού συστήματος που έφερε τη χώρα στη βαθιά κρίση η οποία εκδηλώθηκε το 2009, και λογικά πρέπει να προετοιμαστεί για να αναλάβει και πάλι τη διακυβέρνηση της χώρας. Για να πετύχει όμως αυτόν το στόχο και να κατορθώσει να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα ανασυγκρότησης της οικονομίας και καθιέρωσης ριζοσπαστικών θεσμικών μεταρρυθμίσεων, που θα επιτρέψουν την άσκηση αποτελεσματικής περιβαλλοντικής πολιτικής και την εξάλειψη των ανισοτήτων, πρέπει να έχει το θάρρος και την προνοητικότητα να εξετάσει κριτικά τις ελλείψεις της προηγούμενης κυβερνητικής του θητείας.

Για να ξεπεράσουμε μια ιστορική κρίση του καπιταλισμού, της οποίας οι επιπτώσεις είναι όλο και πιο ορατές, για την παραγωγή, το περιβάλλον και τις συνθήκες ζωής των πολλών, πρέπει να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε τη μετάβαση σε ένα μετακαπιταλιστικό καθεστώς, όπου ηγεμονική θα είναι μια συμμαχία των λαϊκών τάξεων και όχι ένα παρακμιακό και τροφοδοτούμενο από δημόσιους πόρους κεφάλαιο, όπου η νέα φεουδαρχία θα έχει παραμεριστεί από θεσμούς συμμετοχής των εργαζομένων και των πολιτών στον δημοκρατικό σχεδιασμό.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:
Ο Πέτρος Λινάρδος Ρυλμόν έχει εργαστεί ως συντάκτης στον Οικονομικό Ταχυδρόμο από το 1977 και από το 1991 ως Επιστημονικός Σύμβουλος στο Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ. Στο ΙΝΕ ήταν υπεύθυνος του Τομέα Οικονομικής Πολιτικής και Ανάπτυξης και υπεύθυνος της έκδοσης του περιοδικού Τετράδια του ΙΝΕ. Ασχολήθηκε ως μελετητής και ερευνητής με θέματα αναπτυξιακής και βιομηχανικής πολιτικής, νέων τεχνολογιών και απασχόλησης, μεταναστευτικής πολιτικής, γνωσιακού καπιταλισμού και περιεχομένου της εργασίας. Δημοσίευσε το 2011 το βιβλίο με θέμα “Διανοητική εργασία, κοινωνικά κινήματα και έξοδος από την κρίση”. Από τον Ιούνιο του 2017 ως τον Ιούνιο του 2018 ανέλαβε για τα 15 Περιφερειακά Αναπτυξιακά Συνέδρια που οργάνωσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, την προετοιμασία του υλικού που αξιοποιήθηκε για την σύνταξη των τελικών ανακοινώσεων του κάθε συνεδρίου. Συνεργάζεται τακτικά με την “Εφημερίδα των Συντακτών” και την “Εποχή”. Διατηρεί το blog withinthemultitude.blogspot.com

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)