to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:11 | 15.01.2020

Διεθνή

Η στήριξη των μεγάλων εργατικών συνδικάτων κρίσιμη στην κούρσα διαδοχής του Κόρμπιν

Το δεύτερο στάδιο της κούρσας για την διαδοχή του επικεφαλής των Εργατικών μπορεί να αποδειχτεί δύσκολο για κάποιους υποψήφιους, που δεν είναι ιδιαίτερα αναγνωρίσιμοι στα μεγάλα εργατικά συνδικάτα, οι διοικήσεις των οποίων τις επόμενες μέρες θα συνεδριάσουν για να αποφασίσουν ποιους τελικά θα δεχτούν για τις θέσεις του επικεφαλής και του αντιπροέδρου του κόμματος


Το δεύτερο στάδιο της κούρσας για την διαδοχή του επικεφαλής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν και του αντιπροέδρου Τομ Γουότσον ξεκινά σήμερα, οπότε ανοίγει η διαδικασία υποστήριξης των πέντε υποψήφιων για την ηγεσία και των άλλων πέντε υποψηφίων για την αντιπροεδρία από τις προσκείμενες στο κόμμα εργατικές ενώσεις και κοινωνικές ομάδες καθώς και από τις τοπικές οργανώσεις.

Η διαδικασία αυτή θα ολοκληρωθεί στις 14 Φεβρουαρίου και μέχρι τότε οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν καταφέρει να λάβουν τη στήριξη τουλάχιστον τριών προσκείμενων στο κόμμα φορέων (5%), συμπεριλαμβανομένων δύο μεγάλων εργατικών ενώσεων ή 33 τοπικών οργανώσεων, για να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή τους στην ψηφοφορία από τα μέλη και τους υποστηρικτές των Εργατικών που θα λάβει χώρα από τις 21 Φεβρουαρίου έως τις 2 Απριλίου.

Το δεύτερο στάδιο μπορεί να αποδειχτεί δύσκολο για κάποιους υποψήφιους, που δεν είναι ιδιαίτερα αναγνωρίσιμοι στα μεγάλα εργατικά συνδικάτα, οι διοικήσεις των οποίων τις επόμενες μέρες θα συνεδριάσουν για να αποφασίσουν ποιούς τελικά θα δεχτούν για τις θέσεις του επικεφαλής και του αντιπροέδρου του Εργατικού κόμματος.

Το Σαββατοκύριακο, εξάλλου, ξεκινούν οι συνολικά εφτά προεκλογικές εκδηλώσεις, με την πρώτη στο Λίβερπουλ και την τελευταία στο Λονδίνο (16 Φεβρουαρίου).

Ο σκιώδης υπουργός για το Brexit Κίερ Στάρμερ φαίνεται να συγκεντρώνει ήδη το απαιτούμενο ποσοστό καθώς από την προηγούμενη εβδομάδα έλαβε τη διαβεβαίωση ότι θα υποστηριχθεί από την Unison, τη μεγαλύτερη συνδικαλιστική ένωση που πρόσκεται στο κόμμα, ενώ και η βουλευτής Λίζα Νάντι έχει τη στήριξη της πολύ μικρότερης Ένωσης Ανθρακωρύχων.

Αναμένονται με ενδιαφέρον οι αποφάσεις από τις υπόλοιπες τέσσερις μεγάλες - εκ των 12 συνολικά - εργατικές ενώσεις: GMB, USDAW, CWU και Unite.

Η τελευταία φαίνεται να κλείνει προς την υποψηφιότητα της σκιώδους υπουργού Επιχειρηματικότητας Ρεμπέκα Λονγκ Μπέιλι, καθώς βρίσκεται κοντά στο αριστερό στρατόπεδο των Κορμπινιστών. Πιο περίπλοκος θα είναι ο δρόμος για την σκιώδη υπουργό Εξωτερικών Εμιλι Θόρνμπερι και την βουλευτή Τζες Φίλιπς, που ίσως χρειαστεί να αναζητήσουν την υποστήριξη 33 τοπικών οργανώσεων.

Από χθες ξεκίνησε και η διαδικασία των αιτήσεων των πολιτών που θέλουν να εγγραφούν ως υποστηρικτές στο κόμμα για να έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν, η οποία θα ολοκληρωθεί αύριο.

Ο αριθμός των εγγεγραμμένων υποστηρικτών σίγουρα θα παίξει ρόλο στο αποτέλεσμα, ωστόσο, κατά τους αναλυτές, περισσότερο σημαντικό είναι το προφίλ τους και εάν βρίσκονται στο στρατόπεδο του Κόρμπιν ή ανήκουν στους επικριτές του.

Καθώς το Εργατικό κόμμα χρησιμοποιεί στην ψηφοφορία το σύστημα της ψήφου κατά σειρά προτίμησης, σημαντικές θα είναι και οι δεύτερες επιλογές των ψηφοφόρων.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)