to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:40 | 14.01.2020

Κοινωνία

#GDTrial: «Σκοπός της εισαγγελέως ήταν να δικαιώσει τους ισχυρισμούς της υπεράσπισης των νεοναζί»

Την καταδίκη των κατηγορούμενων χρυσαυγιτών ζήτησε ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής Κώστας Σκαρμέας για να μην είναι «το αίμα του Παύλου Φύσσα η αρχή της δράσης της Χρυσής Αυγής και όχι το τέλος» - «Η εισαγγελέας παραχάρασσε το αποδεικτικό υλικό με αποκλειστικό σκοπό να δικαιώσει τους ισχυρισμούς της υπεράσπισης των χρυσαυγιτών», τόνισε ο Θ. Καμπαγιάννης


Σήμερα, Τρίτη 14/1/20, στην αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών, συνεχίστηκε η αγόρευση του συνηγόρου πολιτικής αγωγής για τους Αιγύπτιους αλιεργάτες, Κ. Σκαρμέα και ξεκίνησε αγόρευση του Θανάση Καμπαγιάννη η οποία θα συνεχιστεί και αύριο

«Η δίκη της Χρυσής Αυγής θα φτάσει σχεδόν τις 450 συνεδριάσεις και θα είναι η μεγαλύτερη δίκη της Νεότερης Ιστορίας και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Είναι στραμμένα στην Ελλάδα και στο δικαστήριο αυτό τα βλέμματα όλης της Ευρώπης, δεν είναι τυχαίο που έχουν έρθει στο ακροατήριο αυτά τα πέντε χρόνια δημοσιογράφοι απ’ όλον τον κόσμο, μέχρι και αντιπροσωπεία δικαστών αποότη Γερμανία, που ξέρει πολύ καλά τι σημαίνει ναζισμός, παραβρέθηκε σε μια δικάσιμο στον Κορυδαλλό τον Οκτώβριο του 2017. Έχετε ένα τεράστιο ιστορικό βάρος στα χέρια σας. Γιατί και από νομική και από ιστορική και από εγκληματολογική πλευρά, η δίκη αυτή είναι η πρώτη δίκη ναζιστικού κόμματος στην Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και τις δίκες της Νυρεμβέργης, είναι η ελληνική Νυρεμβέργη», επισήμανε στο τέλος της αγόρευσής του ο συνήγορος των Αιγύπτιων αλιεργατών Κώστας Σκαρμέας, σύμφωνα με την ανταπόκριση της «Εφ.Συν.»

Πειθαρχία και ιεραρχία

Δεκάδες ομιλίες στελεχών και βουλευτών επιβεβαιώνουν την πειθαρχία στην οργάνωση, τόνισε νωρίτερα ο δικηγόρος και ανέφερε συγκεκριμένα αποσπάσματα από λεγόμενα των Ν. Μιχαλολιάκου, Ηλ. Κασιδιάρη και Χρ. Παππά, ενώ σχετικά με τον ισχυρισμό της Χρυσής Αυγής ότι δεν ευθύνεται η ηγεσία για τις πράξεις μελών της οργάνωσης, αντιπαρέβαλε ότι οι εγκύκλιοι της Χρυσής Αυγής αναφέρουν ότι ο πυρηνάρχης είναι ο σύνδεσμος μεταξύ Κεντρικής Διοίκησης και Τοπικής Οργάνωσης, αλλά και στην απολογία του Ν. Μίχου που υποστήριξε ότι έστελνε τα ονόματα των μελών στα κεντρικά γραφεία της Χρυσής Αυγής. «Μέχρι και αν θα κάνει διακανονισμό στη ΔΕΗ ρώταγε ο πυρηνάρχης Πατέλης τον περιφερειάρχη Λαγό», σχολίασε ο κ. Σκαρμέας.

«Οι Τοπικές ήταν στην ουσία συγκοινωνούντα δοχεία: ο Παπαβασιλείου σάς είπε στην απολογία του ότι πήγε στην Τοπική Αθήνας αρχικά και τον στείλανε στην Τοπική Νίκαιας, είδαμε τη φωτογραφία του Παπαβασιλείου με τον Ρουπακιά, είδαμε τον Ρουπακιά σε Άγιο Παντελεήμονα, Μελιγαλά, Σπάρτη, είδαμε κοινές δράσεις Τοπικής Πειραιά με Τοπική Νίκαιας ή Τοπική Νίκαιας με Τοπική Κορίνθου στο στρατόπεδο στην Κόρινθο. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν κάνει δεκάδες εγκλήματα (...) και αυτά είναι στοιχεία που πρέπει να λάβετε υπόψη και για τον δόλο τους όσον αφορά την ένταξη», είπε επίσης και συνέχισε:

«Μπορούν να γίνουν επί μακρόν εγκληματολογικές και ψυχολογικές αναλύσεις για το γιατί εντάχθηκαν σε μια εγκληματική οργάνωση σαν τη Χ.Α. τόσοι άνθρωποι, για το πώς τους "έκαναν στρατιωτάκια εκεί μέσα" όπως ακούσαμε να λέει στον Δεβελέκο η ίδια του η μάνα, αλλά αυτές οι αναλύσεις δεν αφορούν τόσο πολύ το δικαστήριό σας, το δικαστήριό σας το αφορά ότι εντάχθηκαν και είχαν τον δόλο της ένταξης. Ακόμα και τώρα είναι αμετανόητοι, φάνηκε από τις απολογίες και δεν πιστεύουν ότι θα τιμωρηθούν, τόσο πολύ είχαν συνηθίσει να μένουν ατιμώρητοι για τις πράξεις τους».

Οι τρεις πυλώνες

Ο Κώστας Σκαρμέας ανέπτυξε νωρίτερα τους τρεις βασικούς πυλώνες του κεντρικού σχεδιασμού της Χρυσής Αυγής, που αναφέρει και το βούλευμα:

  • Η φυσική παρουσία πυρηναρχών και βουλευτών σε επιθέσεις και εκπαιδεύσεις

  • Η γνώση, έγκριση και συγκάλυψη των επιθέσεων και

  • Οι διακηρύξεις στελεχών που δείχνουν τη γραμμή και το πλαίσιο εντολών της ηγεσίας

Προβαίνοντας σε ένα σύντομο σχόλιο για τα όπλα της ηγεσίας, ο δικηγόρος σταχυολόγησε έντεκα πυροβόλα, σιδηρογροθιές και εκατοντάδες φυσίγγια και είπε απευθυνόμενος στην έδρα: «Σε ποιο νόμιμο κόμμα η ηγεσία έχει όπλα; Ή θα δεχτείτε ότι η Χρυσή Αυγή είχε κοινοβουλευτική ομάδα σκοποβολής ή θα δεχτείτε αυτό που λέει το βούλευμα, ότι εκπαίδευαν τα μέλη της οργάνωσης»

Η αγόρευση του Θ. Καμπαγιάννη

Μετά τον Κ. Σκαρμέα, ξεκίνησε η αγόρευση του συνηγόρου της πολιτικής αγωγής για τους Αιγύπτιους αλιεργάτες, Θ. Καμπαγιάννη, ο οποίος διατύπωσε την εξής βασική σκέψη για την εισαγγελική πρόταση:

«Η  εισαγγελική πρόταση δεν τοποθετήθηκε επί του πυρήνα του κατηγορητηρίου, του επιχειρησιακού μηχανισμού τέλεσης των αξιόποινων πράξεων. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι συστηματικά σε σκέψεις και συλλογισμούς της η κα εισαγγελέας παραχάρασσε το αποδεικτικό υλικό με αποκλειστικό σκοπό να δικαιώσει τους ισχυρισμούς της υπεράσπισης». 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)