to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:41 | 13.01.2020

Πολιτική

Με σημαία την «κυβερνησιμότητα»: Στις 22/1 η ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου, διαφωνεί κάθετα ο ΣΥΡΙΖΑ

Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε για τον εκλογικό νόμο εκφράζει την πάγια αλλεργία της ΝΔ στην απλή αναλογική


Στις 22 Ιανουαρίου αναμένεται η ψήφιση του εκλογικού νόμου, σύμφωνα με τον Τάκη Θεοδωρικάκο, ο οποίος τόνισε πως ο νέος εκλογικός νόμος είναι αναλογικότερος από τον «νόμο Παυλόπουλου», καθώς «το μπόνους είναι κλιμακωτό και σχετίζεται άμεσα με το ποσοστό που παίρνει το πρώτο κόμμα, ενώ διασφαλίζει την "κυβερνησιμότητα"».

Μιλώντας την Δευτέρα 13/1 στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο υπουργός Εσωτερικών, εξήγησε ότι η διαφορά με τον προηγούμενο  είναι ότι το μπόνους είναι τώρα κλιμακωτό κι αφού το πρώτο κόμμα πάρει 25%, ενώ με τον συγκεκριμένο νόμο το μπόνους των 50 εδρών δινόταν σε κάθε περίπτωση στο πρώτο κόμμα ό,τι ποσοστό κι αν έπαιρνε.

Ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ακόμη ότι το όνομα του υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας θα ανακοινωθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, αμέσως μετά την ψήφιση του εκλογικού νόμου, που αναμένεται στις 22 Ιανουαρίου. Παράλληλα, τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα πρόωρων εκλογών και επεσήμανε ότι με την απόφασή του να καταθέσει από τώρα τον εκλογικό νόμο, ο πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει τους όρους του πολιτικού παιχνιδιού τρεισήμισι χρόνια πριν από τις εκλογές.

Μετά τη δημόσια διαβούλευση (μόλις 2 ημερών!) του σχεδίου νόμου με τίτλο «Εκλογή Βουλευτών», που ξεκίνησε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, η κυβέρνηση κατέθεσε σήμερα (Δευτέρα 13/1) το σχετικό ν/σ προς συζήτηση στη Βουλή.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΣ «το προτεινόμενο νομοσχέδιο εισάγει νέο εκλογικό σύστημα για την εκλογή της Εθνικής Αντιπροσωπείας, βασικό γνώρισμα του οποίου είναι η κοινή συνισταμένη ανάμεσα στην αναλογικότητα εκπροσώπησης που δίνεται με την λαϊκή εντολή, την εκλογική δύναμη των κομμάτων και την κυβερνητική σταθερότητα».

Όπως προβλέπει το σχέδιο νόμου εάν ένα κόμμα λάβει ποσοστό μικρότερο του 25% των εγκύρων ψηφοδελτίων τότε δεν δικαιούται επιπλέον έδρες, ενώ αν πάρει πάνω από 25% θα έχει κλιμακωτό μπόνους. Δηλαδή εάν το πρώτο κόμμα λάβει 25% θα έχει μόνους 20 εδρών και για κάθε 0,5% θα λαμβάνει επιπλέον μία έδρα. Τέλος εάν λάβει πάνω από 40% θα λαμβάνει το μπόνους των 50 εδρών.

Υπερασπίζεται την απλή αναλογική ο ΣΥΡΙΖΑ

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίζεται την απλή αναλογική διαφωνώντας κάθετα με την κατάργηση της και, όπως ανέφεραν κομματικές πηγές με αφορμή τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου της ΚΕΑ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία (Δευτέρα 13/1/2020) «δεν συζητά την πρόταση της ΝΔ».

«Η απλή αναλογική αναβαθμίζει ποιοτικά τη δημοκρατία»

Όπως ανέφερε σχετικά στο «Κόκκινο» ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης: «Ιστορικά η συντηρητική παράταξη ήταν ενάντια σε δημοκρατικές τομές, σε θεσμικές αλλαγές οι οποίες αφορούσαν τη λειτουργία του πολιτεύματος. Μια από αυτές, κορυφαία μάλιστα, είναι η υπόθεση της απλής αναλογικής. Άρα, δεν μας προκαλεί έκπληξη η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας να κλείσει, ας πούμε, εντός μίας αγκύλης, την ιστορία της απλής αναλογικής. Αυτό τουλάχιστον είναι συνεπές με τον τρόπο που βλέπει τα πράγματα. Βεβαίως, εκτός του ότι πρόκειται για ένα βαθιά δίκαιο και αντιπροσωπευτικό εκλογικό σύστημα, η καθιέρωση της απλής αναλογικής οδηγεί και στην ποιοτική αναβάθμιση της δημοκρατίας. Διότι θέλει μια κυβέρνηση να εδράζεται σε πραγματικούς πλειοψηφικούς συσχετισμούς και όχι αυτοί να είναι αποτέλεσμα ενός εκλογικού συστήματος. Που θα αντιστοιχούνται στο επίπεδο της κοινωνίας. Και όλα αυτά  σε μια βάση προγραμματικής σύγκλισης».

«Να αναζητήσουμε τους όρους μιας προοδευτικής πλειοψηφίας στη βάση της  απλής αναλογικής»

Σύμφωνα με τον Π. Σκουρλέτη: «Το ενδιαφέρον για μας είναι να δούμε την στάση των υπόλοιπων δυνάμεων του ευρύτερου προοδευτικού χώρου και κυρίως του ΚΙΝΑΛ. Θα περίμενε κανείς να έχει μια σαφή τοποθέτηση απέναντι στα ζητήματα του εκλογικού συστήματος και ουσιαστικά να μην υποθηκεύσει το ίδιο του το μέλλον. Διότι ακόμη και με τους συσχετισμούς που προέκυψαν από τις τελευταίες εκλογές της 7ης Ιουλίου, με βάση το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής δυνητικά θα μπορούσαμε να είχαμε μια άλλη κυβερνητική πλειοψηφία, διαφορετικής πολιτικής κατεύθυνσης, από αυτήν που έχουμε σήμερα, την μονοκομματική πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας. Είναι μεγάλη η ευθύνη των άλλων δυνάμεων να τοποθετηθούν με ευθύτητα και βεβαίως να αναζητήσουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις, στις επόμενες εκλογές που το πιο πιθανό είναι να γίνουν με απλή αναλογική να δοθεί η δυνατότητα να υπάρξει μια άλλη προοδευτική πλειοψηφία».

«Βασικό εχέγγυο για να εκφραστούν οι ζωντανές δυνάμεις στις τοπικές κοινωνίες»

Στο ίδιο κύματος και ο Αλ. Χαρίτσης, ο οποίος επισήμανε τη Δευτέρα ότι “η κυβέρνηση της ΝΔ έχει αλλεργία στην απλή αναλογική όπως φάνηκε και από το νομοσχέδιο που κατέθεσε για τον εκλογικό νόμο”. “Εμείς, όμως, θεωρούμε ότι είναι βασικό εχέγγυο για να εκφραστούν οι ζωντανές δυνάμεις στις τοπικές κοινωνίες”, προσέθεσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, υπενθυμίζοντας την αλλαγή του νόμου για την εφαρμογή της απλής αναλογικής στην τοπική αυτοδιοίκηση “εν μέσω θέρους” και κατέληξε: “Αλίμονο αν φοβόμαστε τη βούληση των πολιτών”.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)