to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Μετά τις αντιδράσεις: Κατεβαίνει από το Μετρό η αφίσα της ντροπής κατά των αμβλώσεων

Κατόπιν εντολής του υπουργείου Μεταφορών, αφαιρούνται οι σκοταδιστικές αφίσες στο μετρό κατά των αμβλώσεων - Εκπρόσωπος της εταιρείας νωρίτερα, συγχέοντας θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα με... «απόψεις» είπε για την επίμαχη διαφήμιση ότι «ανεξάρτητα αν συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς με το περιεχόμενό της, κρίθηκε από το εμπορικό τμήμα ότι δεν προκαλεί το δημόσιο αίσθημα»


Θα κατέβει τελικά από τους σταθμούς του Μετρό η αφίσα της μεσαιωνικής καμπάνιας κατά των αμβλώσεων, έπειτα από εντολή του υπουργείου Μεταφορών, μετά και τις σφοδρότατες αντιδράσεις που προκλήθηκαν.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου που επικαλείται το athenstransport.com, «στο μετρό δεν νοείται διαφημιστική δραστηριότητα που θίγει δικαιώματα των κοινωνικών ομάδων και ειδικά των γυναικών». Για την τοποθέτηση των διαφημιστικών αφισών, οι οποίες έχουν προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις, το υπουργείο θα διεξάγει σχετική έρευνα.

Νωρίτερα πάντως η ΣΤΑΣΥ είχε απαντήσει πως το διαφημιστικό τμήμα της εταιρείας είχε κρίνει πως οι αφίσες δεν προκαλούν το δημόσιο αίσθημα συγκρίνοντάς τες μάλιστα με τις αφίσες για το... Athens Pride!

Ποιοι βρίσκονται πίσω από την σκοταδιστική καμπάνια

Παραμένει φυσικά το ερώτημα του «πόθεν έσχες» του υψηλού κόστους μιας τέτοιας διαφημιστικής καμπάνιας, δεδομένου ότι στην απάντησή της στις επικρίσεις, η ΣΤΑΣΥ αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «ζητήθηκε από μια μη κερδοσκοπική οργάνωση να μπει η εν λόγω διαφήμιση, με τον φορέα αυτόν να καταβάλλει κανονικά το προβλεπόμενο ποσό για τη φιλοξενία του πόστερ».

Σύμφωνα με το «Έθνος», που επικαλείται πηγές της εταιρείας, τη διαφήμιση έχει ζητήσει ο κοινωφελής φιλανθρωπικός σύλλογος «Πανελλήνια Ενωση Φίλων των Πολυτέκνων». Το κόστος που έχει πληρωθεί στη ΣΤΑΣΥ για την προβολή των μηνυμάτων αυτών για δύο εβδομάδες δεν έχει γίνει γνωστό, αλλά είναι χαμηλότερο από τις εμπορικές διαφημίσεις καθώς ακολουθεί το τιμολόγιο των Μη Κερδοσκοπικών Φορέων που είναι σημαντικά μειωμένο σχεδόν κατά 50%.

Στην ιστοσελίδα της πρωτοβουλίας αναφέρονται οι οργανώσεις:

Ενωμένη Ρωμηοσύνη (Ε.ΡΩ.)
Ένωση Επιστημόνων Γυναικών
Εστία Πατερικών Μελετών
Μητέρες Επιστήμονες Πολύτεκνες
Μουσική Συντροφιά
Πανελλήνια Ένωση Γυναικών
Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων (Π.Ε.Θ.)
Πανελλήνια Ένωση Φίλων των Πολυτέκνων (Π.Ε.ΦΙ.Π.)
Πανελλήνιος Ένωσις Γονέων «Ἡ Χριστιανική Αγωγή» (ΓΕΧΑ)
Πανελλήνιος Ορθόδοξος Ένωση (Π.Ο.Ε.)
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Βορειοηπειρωτικού Αγώνα (ΠΑ.ΣΥ.Β.Α.)
Σύλλογος «Ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης»
Σύλλογος Ορθοδόξου Ιεραποστολικής Δράσεως «Ο ΜΕΓΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ»
Σύνδεσμος Ορθοδόξων Γυναικών Ευρώπης
Συντονιστική Φοιτητική Ένωση Βορειοηπειρωτικού Αγώνα (Σ.Φ.Ε.Β.Α.)
Χριστιανική Ένωση Εκπαιδευτικών Λειτουργών (Χ.Ε.Ε.Λ.)
Χριστιανική Ένωση Επιστημόνων (Χ.Ε.Ε.)
Χριστιανική Φοιτητική Δράση (Χ.Φ.Δ.)
Χριστιανική Φοιτητική Ένωση (Χ.Φ.Ε.)

Το ήξερες ότι... «τα σώματά μας μας ανήκουν»; - Παρέμβαση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ στο Μετρό του Μεταξουργείου

Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησε παρέμβαση, νωρίτερα τη Δευτέρα, στο Μετρό του Μεταξουργείου, τονίζοντας: «Την ώρα που οι γυναικοκτονίες γίνονται καθημερινότητα, οι καταγγελίες για βασανισμούς από την αστυνομία έχουν πληθύνει, επιλέγουν να χτυπήσουν το δικαίωμα στην άμβλωση. Εκκλησία, κυβέρνηση και ΚΙΝΑΛ έγιναν ένα ενάντια στα δικαιώματα μας. Κάτω τα χέρια σας από τα σώματα μας. Κάτω τα χέρια σας από την νεολαία!». [Διαβάστε περισσότερα...]

Αλ. Χαρίτσης: Όσο και να το επιθυμούν κάποιοι, δεν πρόκειται να επιτρέψουμε την επιστροφή στον Μεσαίωνα

Ανάλογο ήταν και το μήνυμα του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ:

«Μετά το σκοταδιστικό εξώφυλλο αθλητικής εφημερίδας, το οποίο έσπευσαν να επικροτήσουν στελέχη της ΝΔ, βλέπουμε μία ακόμη εκστρατεία ενάντια στο δικαίωμα των γυναικών να αποφασίζουν ελεύθερα για το ίδιο τους το σώμα, αυτή τη φορά στους πολυσύχναστους σταθμούς του μετρό.

Το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση έχει νομοθετηθεί στη χώρα μας εδώ και χρόνια και είναι αδιαπραγμάτευτο. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε τον έλεγχο στις επιλογές των γυναικών μέσω της δημιουργίας ενοχών και της παραπληροφόρησης.

Όταν δηλώνουμε υπέρ της ζωής πρέπει πρώτα και πάνω απ’ όλα να υπολογίζουμε τις ζωές των ίδιων των γυναικών.

Όσο και να το επιθυμούν κάποιοι, δεν πρόκειται να επιτρέψουμε την επιστροφή στον Μεσαίωνα», αναφέρει σε ανάρτησή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Χαρίτσης.

>>ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Γ. Βαρεμένος: Οι επιβάτες του Μετρό ξύπνησαν κάπου κοντά στη… Σαουδική Αραβία

«Υπεύθυνη για τις διαφημίσεις των σταθμών του Μετρό είναι η ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε.»

«Υπεύθυνη για τις διαφημίσεις στους σταθμούς δεν είναι η Αττικό Μετρό ΑΕ, η οποία είναι κατασκευαστική εταιρεία και ιδιοκτήτης των έργων, αλλά η ΣΤΑΣΥ ΑΕ που διαχειρίζεται και λειτουργεί το δίκτυο», απαντά ο πρώην πρόεδρος της Αττικό Μετρό ΑΕ, σε ερώτηση που του έγινε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

 

«Δεν προκαλεί το δημόσιο αίσθημα», είπε νωρίτερα εκπρόσωπος της ΣΤΑ.ΣΥ

Πριν από την απόφαση για «κατέβασμα» της προκλητικής και σκοταδιστικής καμπάνιας, η εταιρεία είχε απαντήσει στην κατακρυαγή συγχέοντας ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα με... «απόψεις». «Ανεξάρτητα αν συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς με το περιεχόμενό της, κρίθηκε από το εμπορικό τμήμα ότι δεν προκαλεί το δημόσιο αίσθημα», απαντούσε η εταιρεία, η οποία μάλιστα δεν δίστασε να αναφέρει πως «αντίστοιχες αντιδράσεις και για το gay parade (σ.σ. εννοώντας το Athens Pride), αλλά η διαφήμιση δεν αποσύρθηκε».

Όπως ανέφερε η εταιρεία σε απάντηση προς το Lifo.gr, το οποίο προσπάθησε να επικοινωνήσει με την εταιρεία: το κριτήριο για να απορριφθεί μια πρόταση για πληρωμένη διαφήμιση είναι το κατά πόσο προκαλεί το δημόσιο αίσθημα και στην συγκεκριμένη καμπάνια «Άσε με να ζήσω», οι αρμόδιοι έκριναν πως δεν υπάρχει τίποτα το προκλητικό. «Η συγκεκριμένη αφίσα, ανεξάρτητα αν συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς με το περιεχόμενό της, κρίθηκε από το εμπορικό τμήμα ότι δεν προκαλεί το δημόσιο αίσθημα», δήλωσαν στο LiFO.gr.

Ξαφνικά τους πήρε ο πόνος για τα αγέννητα παιδιά

«Αφορμή» των κατά τόπους κρουσμάτων αποτελεί το δημογραφικό ζήτημα και η γήρανση του πληθυσμού, τα οποία αποτελούν προνομιακό έδαφος για μια «ήπια» εισβολή του εθνικιστικού παροξυσμού της νέας Δεξιάς στο κοινωνικό σώμα, προκαλώντας και οξύνοντας συντηρητικά αντανακλαστικά.

Η συνθήκη αυτή, ακόμα και αν για την ώρα στη χώρα μας φαίνεται να μην υιοθετείται από το κυβερνητικό προσωπικό με καθαρό τρόπο, χωρίς να λείπουν φυσικά τα «ναι μεν αλλά», ουσιαστικά προτείνει μια κατάσταση εξαίρεσης με εν δυνάμει θύματα τις γυναίκες και κίνδυνο, όχι μόνο να επιστρέψει ο δημόσιος διάλογος δεκαετίες πίσω, αλλά και να δημιουργηθεί ένα νέος δημοσιονομικός κίνδυνος, όπως έχει αποδειχθεί ότι αναπτύσσεται ραγδαία όπου οι διαδικασίες αντισύλληψης, ελέγχου των γεννών και οικογενειακού προγραμματισμού καθίστανται παράνομες.

Τη μικρότερη σημασία φαίνεται να έχει το γεγονός ότι τα νούμερα των αμβλώσεων στην Ελλάδα «δεν βγαίνουν» έτσι ώστε, ακόμα και με τα γνωστά συντηρητικά άλματα σκέψης, να μπορεί να τεκμηριωθεί μια τέτοια θέση - στοιχείο που καθιστά το εν λόγω κίνημα ευθεία συνέπεια, και μάλιστα πολιτική, του διεθνούς νεοδεξιού «πανικού».

Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Sportime πριν από μερικές εβδομάδες:

Καμία συζήτηση!

Δεν έχουν περάσει παρά ελάχιστα χρόνια από τότε που η Ιρλανδία, θεωρούμενη καθυστερημένη ως προς το ζήτημα, καταργούσε μέσω δημοψηφίσματος ξεχασμένο άρθρο του Συντάγματος που έβαζε σε κίνδυνο χιλιάδες γυναίκες κάθε χρόνο.

Επίσης, δεν είναι λίγες οι χώρες, για παράδειγμα στην Λατινική Αμερική, που με αφορμή τον φεμινιστικό αντίλογο που συνεχίζει να ορθώνεται διεθνώς μετά το κίνημα #MeToo, βιώνουν κινήματα κατά συντηρητικών διατάξεων της νομικής ζωής, διεκδικώντας το αυτονόητο.

«Καμία συζήτηση για το δικαίωμα στην άμβλωση, τα σώματά μας μας ανήκουν», φωνάζουν από άκρη σε άκρη τα φεμινιστικά κινήματα, συλλογικότητες και οργανώσεις σε όλο τον κόσμο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)