to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Απεργία στον ΟΤΕ: Μιντιακή ομερτά και εργοδοτική τρομοκρατία

Αύριο, Δευτέρα η συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας έξω από το οποίο θα πραγματοποιηθεί νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας - Αναδημοσίευση από την «Εποχή» της Κυριακής 12 Ιανουαρίου


Είναι Πέμπτη μεσημέρι, έξω από το κατάστημα Cosmote του Συντάγματος, στη Μητροπόλεως, λίγο πριν πάρουν το λόγο τα μέλη του προεδρείου της Ομοσπονδίας των εργαζομένων του ΟΤΕ (ΟΜΕ - ΟΤΕ) για να επαναλάβουν ότι ο απεργιακός αγώνας, που ξεκίνησε στις 21/12/19, «θα συνεχιστεί μέχρι να δικαιωθούν τα δίκαια αιτήματά του».

Το κρύο είναι δυνατό, αλλά πιο υποφερτό σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες. Σε «πηγαδάκια» που έχουν στηθεί, κάποιος θέτει το ζήτημα του συντονισμού με σωματεία του ομίλου Deutsche Telekom. Μία συνάδελφός του, θυμίζει χαμογελαστή ότι την προηγούμενη ημέρα όλα τα καταστήματα του δικτύου πωλήσεων στη Θεσσαλονίκη έμειναν κλειστά. Ένας τρίτος σχολιάζει θετικά την υποστήριξη από άλλα συνδικάτα, αλλά και χιλιάδες πολίτες στον αγώνα τους.

«Κάνουμε περίπου τρεις εβδομάδες απεργία και ακούσαμε τη λέξη "ΟΤΕ" στην τηλεόραση μόνο όταν πέταξε φέιγ βολάν ο Ρουβίκωνας στο σπίτι του διευθύνοντος συμβούλου, Μιχάλη Τσαμάζ», σχολιάζει ένας άλλος, με αφορμή την ομερτά των ΜΜΕ για την απεργία.

Αν εξαιρέσουμε ορισμένα ΜΜΕ από τον χώρο της Αριστεράς και 1-2 ακόμα, στη συγκέντρωση δεν υπήρχε άλλη κάμερα ή μικρόφωνο, κάτι που αποδεικνύει ότι το μιντιακό σιωπητήριο συνεχίζεται.

Μικρή «παραφωνία», κάποιες εκπομπές της ΕΡΤ και της ΕΡΑ που έχουν δώσει βήμα σε συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των εργαζομένων.

Από τη ντουντούκα υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα 13/1 θα λάβει χώρα συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας, κατά τη διάρκεια της συνάντησης της Ομοσπονδίας με τη διοίκηση για τις απολύσεις (από το αποτέλεσμα της οποίας θα κριθεί και το μέλλον των κινητοποιήσεων).

Απόπειρα τρομοκράτησης των απεργών

Κι αν τα media αποσιωπούν την απεργία, η διοίκηση του ΟΤΕ, σε μία κίνηση πανικού, βάλθηκε να πεισμώσει τους εργαζόμενους: προχώρησε σε μηνύσεις για τους αποκλεισμούς των κτιρίων από τους απεργούς, με αποτέλεσμα τη σύλληψη, την περασμένη Τρίτη, πέντε συνδικαλιστών που περιφρουρούσαν την απεργία σε κρίσιμα κτίρια του ΟΤΕ στη Θεσσαλονίκη.

Οι τελευταίοι απάντησαν με μήνυση σε βάρος του περιφερειακού διευθυντή του ΟΤΕ για ψευδή καταμήνυση και παρακώλυση συνδικαλιστικής δραστηριότητας.

Παράλληλα, η ΟΜΕ - ΟΤΕ καταγγέλλει τη συνεχή παρουσία αστυνομικών κατά τη διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεων, σε όλη τη χώρα: «σίγουρα τα όργανα της Δημόσιας Τάξης μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες εκεί που η κοινωνία πραγματικά τις έχει ανάγκη και όχι προσέχοντας τους εργαζόμενους μπροστά στα κτίρια του ΟΤΕ», σχολίασε δηκτικά την Παρασκευή.

«20 χρόνια πίσω» ή μήπως εικόνα από το μέλλον;

Η διοίκηση είχε προσπαθήσει να ενεργοποιήσει αντανακλαστικά κοινωνικού αυτοματισμού, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι οι αξιώσεις των εργαζομένων «γυρίζουν τον ΟΤΕ 20 χρόνια πίσω».

Επιχειρεί, δηλαδή, να παρουσιάσει τα θεμελιώδη εργασιακά και απεργιακά δικαιώματα και το θεσμό των συνδικάτων σαν αναχρονισμούς.

Την ίδια στιγμή, ΜΜΕ που αναπαράγουν τακτικά τις θέσεις της διοίκησης, παπαγαλίζουν τα περί παρεμπόδισης (από πλευράς των απεργών) «όσων επιθυμούν να εργαστούν» και συνδέουν τις απεργιακές δράσεις με τον «μπαμπούλα» Ρουβίκωνα, αναμασώντας τη χιλιοφορεμένη ρητορική περί «μη καταδίκης της βίας» (βλέπε: capital.gr, «OTE: Οι τραμπουκισμοί Ρουβίκωνα και οι πρακτικές της ΟΜΕ-ΟΤΕ», 10/1/20).

Η ΟΜΕ – ΟΤΕ υποστηρίζει ότι η αποχή από την εργασία (είτε πρόκειται για συμμετοχή στην απεργία, είτε για επίκληση ασθένειας, είτε για χρήση νόμιμης άδειας) φτάνει το 80%.

Όσο για τα περί επιστροφής στο παρελθόν, η Ομοσπονδία υπενθυμίζει ότι τα αιτήματά της είναι ανάκληση των έξι απολύσεων και η υπογραφή τριετούς (και όχι μονοετούς, όπως προτείνει η εργοδοσία) συλλογικής σύμβασης εργασίας (ΣΣΕ), «με αξιοπρεπείς και βιώσιμους όρους». Αιτήματα που έχουμε αναλύσει σε προηγούμενο φύλλο της «Εποχής».

Μείζον ζήτημα αποτελεί το αν στη νέα ΣΣΕ θα περιλαμβάνονται, και υπό ποιους όρους, οι χιλιάδες κακοπληρωμένοι εργαζόμενοι μέσω θυγατρικών ή εργολαβικών εταιρειών (που φτάνουν το 1/3 του συνόλου του προσωπικού).

Αυτό δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους στον εν λόγω όμιλο, αλλά το σύνολο του κόσμου της εργασίας, σε μία περίοδο που η εργολαβοποίηση γενικεύεται, το ίδιο και η μη υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας (κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ραγδαίες μειώσεις μισθών). Φανταστείτε τι μήνυμα θα αποτελέσει -αν τελικά δεν αποτραπεί- η απώλεια θέσεων εργασίας και δικαιωμάτων σε μια επιχείρηση με εκρηκτικά κέρδη και παραγωγικότητα.

Σύμφωνα με το γ.γ. της Ομοσπονδίας των εργαζομένων του ΟΤΕ, Βασίλη Βάκο, «δρομολογείται η μετεξέλιξη της εταιρείας ως εξής: στο νέο μοντέλο η μητρική εταιρεία θα διαχειρίζεται τα οικονομικά και όλα τα άλλα θα περάσουν σταδιακά σε εργολαβικές εταιρείες με υπαλλήλους χωρίς δικαιώματα».

Τους έπιασαν επ’ αυτοφώρω

Η εργολαβία αποτελεί επίσης εργαλείο απεργοσπασίας: σύμφωνα με καταγγελία της Ομοσπονδίας στην Επιθεώρηση Εργασίας, η διοίκηση του ΟΤΕ έχει προβεί κατά τη διάρκεια της απεργίας στη μίσθωση εργολάβων για να διεκπεραιώσουν εργασίες αποκατάστασης βλάβης στο ενεργό δίκτυο του ΟΤΕ, παραβιάζοντας τον συνδικαλιστικό νόμο, καθώς και το νόμο περί απορρήτου των τηλεπικοινωνιών.

Για παράδειγμα, στις 4/1/2020, εν μέσω απεργίας, στην περιοχή της Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης εντοπίστηκε εργαζόμενος της εταιρείας EDIL να κάνει εργασίες.

(απεργοσπαστικός μηχανισμός από εργολαβικές εταιρείες εν δράσει στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης)

Την Παρασκευή 10/1 υψηλόβαθμο στέλεχος του ΟΤΕ στην Κρήτη επιχείρησε να ανοίξει κεντρικό κατάστημα του Ηρακλείου, με τρεις εργαζόμενους που δεν συμμετέχουν στην απεργία.

Στην Καλαμάτα βρέθηκαν τουλάχιστον δύο φορές εργολαβικοί μέσα στις εγκαταστάσεις του ΟΤΕ, ενώ για τις πανελλαδικές παραβιάσεις της νομοθεσίας από την εργοδοσία έχει ήδη δρομολογηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία στο Σ.ΕΠ.Ε. Νέας Ιωνίας.

Ακόμη, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, στελέχη του ΟΤΕ κάλεσαν υπαλλήλους να δουλέψουν το Σάββατο 4/1/2020 με το ψευδές επιχείρημα ότι δεν ήταν ημέρα απεργίας και προσφέροντάς τους ως αμοιβή το 130% του ημερομισθίου. Απεργοσπασία που μας γυρίζει, πράγματι, δεκαετίες πίσω.

Εκτός από συνδικάτα, και τα κόμματα της αντιπολίτευσης στηρίζουν τον απεργιακό αγώνα στον ΟΤΕ και στηλιτεύουν με ανακοινώσεις τους τον αυταρχισμό εργοδοσίας και κυβέρνησης, την οποία καλούν να αναλάβει τις ευθύνες της. Το υπουργείο Εργασίας, παρά την ως τώρα σιγή ιχθύος, θα αναγκαστεί να πάρει θέση στη συνάντηση της Δευτέρας.

Παραθέτουμε τέλος την ανακοίνωση που εξέδωσε η ΟΜΕ - ΟΤΕ την Κυριακή 12/11/2020:

Η ΟΜΕ-ΟΤΕ αλλά και όλο το συνδικαλιστικό κίνημα του χώρου νιώθει την ανάγκη να ευχαριστήσει όλους τους απλούς συναδέλφους που στήριξαν και στηρίζουν αυτόν τον αγώνα.
Έναν αγώνα που ο κάθε συνάδελφος τον έκανε δικό του.

Όλοι οι εργαζόμενοι καταλάβαμε ότι ο αγώνας για μια ΣΣΕ τριετούς διάρκειας, με αυξήσεις και πραγματική διασφάλιση των θέσεων εργασίας, είναι η μοναδική απάντηση στα σκοτεινά σχέδια της Γενικής Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού που μας ετοιμάζει να μας στείλει σκλάβους σε σύγχρονες γαλέρες (θυγατρικές) χωρίς δικαιώματα και Συλλογικές Συμβάσεις.

Στα πρόσωπα των απολυμένων συναδέλφων από τη φυσική φύλαξη, από την ΟΤΕ Academy καθώς και των απολυμένων με το άρθρο 13 του ΕΚΠ, ο κάθε εργαζόμενος πρόβαλλε τα δικά του προβλήματα απέναντι σε μια Διοίκηση του Ομίλου ΟΤΕ που όλο και πιο συχνά λειτουργεί με το μαστίγιο παρά με το καρότο.

Τη Δευτέρα 13/01/2020 η ΟΜΕ-ΟΤΕ έχει εξαγγείλει τρίωρη πανελλαδική στάση εργασίας μέχρι το τέλος κάθε βάρδιας.

Επίσης καλούμε όλους τους συναδέλφους στη συγκέντρωση στις 12.00 στο υπουργείο ΕΡΓΑΣΙΑΣ (Σταδίου 29), όπου κατά την διάρκεια της τριμερούς θα ενώσουμε την φωνή μας με όλο το συνδικαλιστικό κίνημα απαιτώντας την ακύρωση όλων των άδικων και καταχρηστικά στοχευμένων ομαδικών απολύσεων των συναδέλφων μας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)