to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

One Trump Show

Φαντάζει αδιανόητο η ελληνική διπλωματία να μην έχει επεξεργαστεί την πιθανότητα ο απρόβλεπτος Τραμπ να κάνει ό,τι έκανε, μετατρέποντας τον πρωθυπουργό της Ελλάδας σε αμήχανο κομπάρσο


Ο πρωθυπουργός ήταν άτυχος. Η πρώτη του επίσημη συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο στον Λευκό Οίκο συνέπεσε με την πιο κρίσιμη, έως τώρα, στιγμή της θητείας του στο Οβάλ Γραφείο.

Ο, ούτως ή άλλως, αλλοπρόσαλλος Τραμπ βρέθηκε για πρώτη φορά απέναντι στους δημοσιογράφους μετά τη διαταγή εκτέλεσης του Σουλεϊμανί και τις ιστορικές εξελίξεις στο μέτωπο της αποπομπής του. Οποιοσδήποτε ηγέτης βρισκόταν δίπλα του θα είχε την ίδια τύχη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Θα γινόταν ντεκόρ για το «Οne Trump Show».

Όφειλε η ελληνική πλευρά να είναι προετοιμασμένη γι' αυτό το ενδεχόμενο; Σαφώς. Δεν χωράει ερώτημα. Φαντάζει αδιανόητο η ελληνική διπλωματία να μην έχει επεξεργαστεί την πιθανότητα ο απρόβλεπτος Τραμπ να κάνει ό,τι έκανε, μετατρέποντας τον πρωθυπουργό της Ελλάδας σε αμήχανο κομπάρσο.

Ανατρέχοντας σε ρεπορτάζ των προηγούμενων ημερών, διαβάζουμε ότι η ακύρωση της καθιερωμένης κοινής συνέντευξης Τύπου έγινε ακριβώς για να μην «καπελωθούν» τα θέματα της συνάντησης. Χθες ακούσαμε στελέχη της Ν.Δ. να λένε πως η Αθήνα επιθυμούσε τη μη διεξαγωγή της συνέντευξης Τύπου. Ισχύει άραγε αυτό ή ο Κ. Μητσοτάκης και ο υπουργός Εξωτερικών οδηγήθηκαν με τυφλά μάτια στην παγίδα, όπως αυτή εξελίχθηκε, του Αμερικανού Προέδρου;

Και άντε, οι εθιμοτυπικές δηλώσεις στο Οβάλ Γραφείο μετατράπηκαν επί τούτου από τον Τραμπ σε προσωπική συνέντευξη Τύπου. Γιατί, ακόμα και μετά τη συνάντηση στην αίθουσα του υπουργικού συμβουλίου, δεν έγινε μια δήλωση on camera, να διορθώσει έστω λίγο τη στραπατσαρισμένη εικόνα;

Και τελικά, αν εξαιρέσουμε τα πανάκριβα και αμφιλεγόμενα F35 -παρά την συμφωνία αναβάθμισης των F16 και των Mirage-, τι κέρδισε η Ελλάδα από την κρίσιμη επίσκεψη του πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο; Σύμφωνα με τα δεδομένα, μόνο δώσαμε. Από την «προβλέψιμη» συμμαχία μας έως την αναβάθμιση της στρατιωτικής συνεργασίας εν λευκώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το προηγούμενο διάστημα είχαμε τη σαφή καταδίκη από Στέιτ Ντιπάρτμεντ και Κογκρέσο των παράνομων και προκλητικών κινήσεων της Τουρκίας. Δεν ακούσαμε καν αυτό. Αντίθετα, η σιωπή Τράμπ στην τοποθέτηση Μητσοτάκη για την παράνομη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης, έφερε πολλά χαμόγελα στην Άγκυρα. Κάτι που φάνηκε και στα χθεσινά δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου. Μένει να φανεί και στην πράξη αν η αφωνία του Αμερικανού Προέδρου θα μεταφραστεί και ως πράσινο φως στον Ερντογάν για περαιτέρω κλιμάκωση.

Χωρίς αμφιβολία, αυτό το ταξίδι θα θέλουν γρήγορα να το ξεχάσουν στο Μέγαρο Μαξίμου. Ας ελπίσουμε στην ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών ο πρωθυπουργός να διαψεύσει την εικόνα του φιάσκου. Σε κάθε περίπτωση, καθίσταται σαφής η ανάγκη συγκροτημένης εθνική στρατηγικής και σοβαρότητας.

ΥΓ.: Επειδή διάψευση - διόρθωση δεν είδαμε. Στηρίζει η Ελλάδα την απόφαση εκτέλεσης του Ιρανού αντιστράτηγου στην Βαγδάτη, κάτι που δεν έχει κάνει κανείς Ευρωπαίος ηγέτης;

Εάν ναι, μιλάμε για αλλαγή του πάγιου δόγματος της χώρας μας για τη Μέση Ανατολή και την πρόκριση του διαλόγου έναντι του αίματος. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)