to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:32 | 09.01.2020

Διεθνή

Την πιθανότητα να χτυπήθηκε από ιρανικό πύραυλο το ουκρανικό αεροσκάφος εξετάζει η Ουάσινγκτον

«Δεν έχει λογική» αυτή η θεωρία απαντάει το Ιράν


Οι ΗΠΑ εξετάζουν τις αντικρουόμενες θεωρίες που έχουν διατυπωθεί για τη συντριβή του ουκρανικού αεροσκάφους στο Ιράν, συμπεριλαμβανομένης και της πιθανότητας να οφείλεται η τραγωδία σε σκόπιμο πυραυλικό πλήγμα ή σε ατύχημα, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο πηγές που έχουν γνώση των εκτιμήσεων των υπηρεσιών πληροφοριών.

Σαράντα πέντε Ουκρανοί εμπειρογνώμονες έφθασαν στην Τεχεράνη τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα για να μετάσχουν στην έρευνα, κυρίως στην "αποκρυπτογράφηση των μαύρων κουτιών" του Μπόινγκ, πρόσθεσε ο πρόεδρος Ζελένσκι, ενώ η Τεχεράνη δήλωσε ήδη ότι αρνείται να τα στείλει στους Αμερικανούς.

Νωρίτερα ο γραμματέας του εθνικού συμβουλίου ασφαλείας και άμυνας της Ουκρανίας, Αλέξι Ντανίλοφ, εξέθεσε τα τέσσερα κύρια θεωρητικά σενάρια για τη συντριβή του αεροσκάφους της Ukrainian Airlines στην Τεχεράνη (175 νεκροί), ανάμεσά τους πιθανό πλήγμα από πύραυλο και τρομοκρατική ενέργεια. Διαβάστε περισσότερα...

Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, που επικαλούνται δορυφορικά δεδομένα, η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι το αεροσκάφος καταρρίφθηκε από ιρανικό πύραυλο.

Λίγο νωρίτερα, το περιοδικό Newsweek ανέφερε ότι το αεροπλάνο επλήγη από αντιαεροπορικό πύραυλο. Ένας αξιωματούχος του Πενταγώνου, ένα υψηλόβαθμο στέλεχος των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ και ένας αξιωματούχος των ιρακινών υπηρεσιών πληροφοριών είπαν ότι επρόκειτο για ρωσικής κατασκευής πύραυλο εδάφους-αέρους Tor-M1.

Το περιοδικό δεν κατονομάζει καμία από τις πηγές του, επισημαίνοντας ότι οι αξιωματούχοι αυτοί δεν είχαν την άδεια για να μιλήσουν δημοσίως για το θέμα. Ωστόσο, οι δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι κατά την εκτίμηση του Πενταγώνου, επρόκειτο για ατύχημα και όχι για σκόπιμη ενέργεια, καθώς τα αντιαεροπορικά συστήματα του Ιράν είχαν ενεργοποιηθεί μετά την πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε η Τεχεράνη σε δύο βάσεις στο Ιράκ.

Το Πεντάγωνο απέφυγε να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές.

Η συντριβή του ουκρανικού αεροσκάφους στο Ιράν ενδέχεται να οφείλεται σε λάθος, λέει ο Ντόναλντ Τραμπ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι η φονική συντριβή του ουκρανικού αεροσκάφους στο Ιράν ενδέχεται να οφείλεται σε σφάλμα, προσθέτοντας ότι έχει ένα φοβερό αίσθημα σχετικά με το αεροπλάνο που κατέπεσε, χωρίς, εντούτοις, να παρουσιάζει κάποια απόδειξη.

«Κάποιος θα μπορούσε να έχει κάνει κάποιο λάθος» είπε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, επισημαίνοντας ότι έχει υποψίες σχετικά με το δυστύχημα, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Ιράν: «Δεν έχει λογική» η θεωρία ότι το ουκρανικό Μπόινγκ δέχτηκε πλήγμα από πύραυλο

Η «φημολογία» ότι το ουκρανικό αεροσκάφος που συνετρίβη την Τετάρτη κοντά στην Τεχεράνη μπορεί να χτυπήθηκε από πύραυλο «δεν έχει καμία λογική», διαβεβαίωσαν σήμερα οι ιρανικές αρχές.

«Πολλές πτήσεις, διεθνείς και εσωτερικού, πετούσαν την ίδια στιγμή στον ιρανικό εναέριο χώρο, στο ίδιο ύψος των 8.000 ποδών και αυτή η ιστορία περί πυραυλικού πλήγματος στο αεροπλάνο δεν μπορεί κατά κανένα τρόπο να είναι σωστή» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργειο Μεταφορών του Ιράν. «Αυτές οι φήμες δεν έχουν λογική», προσθέτει αυτή η ανακοίνωση, που επικαλείται τον Αλί Αμπεντζαντέχ, τον πρόεδρο του Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας και υφυπουργό Μεταφορών του Ιράν.

Σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορούν πολλές θεωρίες, σύμφωνα με τις οποίες το Boeing 737 της Ukraine Airlines International χτυπήθηκε από πύραυλο που εκτόξευσαν οι Φρουροί της Επανάστασης.

Αναφορικά με τα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους, τα οποία βρέθηκαν χθες, ο Αμπεντζαντέχ τόνισε ότι «το Ιράν και η Ουκρανία έχουν τα μέσα» για να διαβάσουν τα δεδομένα που περιέχονται σ' αυτά. Αν χρειαστεί όμως να χρησιμοποιηθούν πιο εξειδικειμένα μέσα για την ανάλυση των πληροφοριών αυτών, «μπορούμε να το κάνουμε στη Γαλλία ή σε άλλες χώρες», διαβεβαίωσε.

Την Τετάρτη, το πρακτορείο Mehr μετέδωσε ότι το Ιράν δεν θα δώσει τα μαύρα κουτιά στις ΗΠΑ, επικαλούμενο δηλώσεις του υφυπουργού.

Η Τεχεράνη δεν είναι τυπικά υποχρεωμένη να δώσει για ανάλυση των υλικό αυτό στις ΗΠΑ. Οι χώρες που δεν διαθέτουν τα τεχνικά μέσα για να το κάνουν, συνήθως αναθέτουν τη δουλειά αυτή σε κάποια από τις ελάχιστες που έχουν τη δυνατότητα (κυρίως ΗΠΑ, Γερμανία και Γαλλία).

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, η πτήση PS752 της UIA έκανε αναστροφή λίγο μετά την απογείωσή της, λόγω ενός "προβλήματος" που παρουσιάστηκε. Το αεροπλάνο είχε τυλιχθεί στις φλόγες πριν από τη συντριβή του.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι συζήτησε την εξέλιξη των ερευνών για το αεροπορικό δυστύχημα με τον Ιρανό ομόλογό του Χασάν Ροχανί σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα. Σύμφωνα με την ουκρανική προεδρία, ο πρόεδρος του Ιράν του είπε ότι θα παράσχει άμεσα πρόσβαση στην ομάδα των Ουκρανών εμπειρογνωμόνων σε όλα τα αναγκαία δεδομένα.

Με βάση τους διεθνείς κανονισμούς, το Ιράν έχει την αρμοδιότητα να διεξάγει την έρευνα για τη συντριβή του αεροσκάφους, λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο Ιμάμης Χομεϊνί της Τεχεράνης, από την οποία σκοτώθηκαν 176 άνθρωποι.

Ευρύτατες αντιδράσεις

Το Κίεβο ζητεί στον ΟΗΕ "άνευ όρων υποστήριξη" για την έρευνα των εμπειρογνωμόνων του, κηρύσσει εθνικό πένθος 

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Σεργκέι Κισλίτσια ζήτησε σήμερα ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ "άνευ όρων υποστήριξη" για τους εμπειρογνώμονες της ομάδας που ερευνά τη συντριβή ουκρανικού αεροσκάφους στην Τεχεράνη.

"176 ζωές αθώων χάθηκαν", είπε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης που αφορούσε τον σεβασμό του Χάρτη του ΟΗΕ. "Οι συνθήκες της καταστροφής συνεχίζουν να μην είναι σαφείς. Τώρα οι εμπειρογνώμονες οφείλουν να ερευνήσουν και να βρουν απαντήσεις στην ερώτηση 'τί προκάλεσε τη συντριβή'. Για τον λόγο αυτό, οι εμπειρογνώμονές μας πρέπει να έχουν άνευ όρων υποστήριξη στην έρευνά τους", τόνισε ο Κισλίτσια.

Στο Κίεβο, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κήρυξε τη σημερινή ημέρα εθνικού πένθους, την επόμενη της συντριβής κοντά στην Τεχεράνη ουκρανικού επιβατικού αεροσκάφους στην οποία σκοτώθηκαν 176 άνθρωποι, και υποσχέθηκε να αποκαλυφθεί "η αλήθεια" για το δράμα αυτό.

Ο Ζελένσκι άφησε λίγα λουλούδια μπροστά από το πρόχειρο μνημείο που τοποθετήθηκε ως φόρος τιμής για το εννεαμελές ουκρανικό πλήρωμα στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο του Κιέβου, σύμφωνα με φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα η προεδρία.

Τριντό: Το ουκρανικό Μπόινγκ 737 που συνετρίβη στην Τεχεράνη μάλλον καταρρίφθηκε από πύραυλο

Πολλές υπηρεσίες πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένης και της καναδικής, εκτιμούν ότι το ουκρανικό Μπόινγκ 737 που συνετρίβη την Τετάρτη αμέσως μετά την απογείωσή του από το διεθνές αεροδρόμιο της Τεχεράνης, "καταρρίφθηκε από ιρανικό πύραυλο εδάφους-αέρος", δήλωσε απόψε ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό.

"Έχουμε πληροφορίες από πολλές πηγές, κυρίως από τους συμμάχους μας και τις δικές μας υπηρεσίες" που "αφήνουν να εννοηθεί ότι το αεροπλάνο καταρρίφθηκε από ιρανικό πύραυλο εδάφους-αέρος. Μάλλον δεν έγινε σκόπιμα", τόνισε ο Τριντό.

Το Λονδίνο ζητεί πλήρη, αξιόπιστη και διαφανή έρευνα

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ζήτησε σήμερα τη διενέργεια "πλήρους, αξιόπιστης και διαφανούς έρευνας" για τη συντριβή του Μπόινγκ των Διεθνών Ουκρανικών Αερογραμμών (UIA) στην Τεχεράνη, στην οποία σκοτώθηκαν 176 άνθρωποι, εκ των οποίων τρεις Βρετανοί.

"Ο πρωθυπουργός είπε ότι εδώ χρειάζεται πλήρης, αξιόπιστη και διαφανής έρευνα για το τί συνέβη", είπε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ μετά το τηλεφώνημα του Βρετανού πρωθυπουργού στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με αναφορές στα αίτια της συντριβής, ορισμένες από τις οποίες κάνουν λόγο για πυραυλική επίθεση ή τρομοκρατική ενέργεια, ο εκπρόσωπος απάντησε: "Δεν θα κάνω υποθέσεις επ΄αυτού, όμως αναφορές που βλέπουμε είναι πολύ ανησυχητικές".

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters, με πληροφορίες από Newsweek

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)