to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:46 | 08.01.2020

πηγή: Στο Κόκκινο

Οικονομία

Δ. Καρέλλας: Ο Αδ. Γεωργιάδης έχει στο μυαλό του τη Θάτσερ και την κοινωνία των 2/3

Ο πρώην γ.γ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης σχολιάζοντας τη στάση της ΝΔ διαπίστωσε πως «η αντίληψη τους για το κοινωνικό κράτος είναι ότι έχουμε το 1/3 της κοινωνίας σε κατάσταση φτώχειας και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα παραπάνω από το να τους εγγυηθούμε το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα»


Διαφορά αντίληψης για την κοινωνική πολιτική και το κοινωνικό κράτος ανάμεσα στην ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ διαπίστωσε ο πρώην γενικός γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δημήτρης Καρέλλας μιλώντας στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης 91,4 και την εκπομπή Κάτι παίζει στο Κόκκινο, ενώ ευχήθηκε η κυβέρνηση της ΝΔ να μην «τινάξει» στον αέρα την κατεύθυνση που πήρε τα προηγούμενα χρόνια η κοινωνική πολιτική στην χώρα.

Σε σχέση με το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τις δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη ο Δ. Καρέλλας τόνισε πως «δεν υπάρχει καμία μελέτη που λέει ότι ένας άνθρωπος με 200 ευρώ μπορεί να ζήσει. Υπάρχουν μελέτες που λένε ότι πρέπει να υπάρξει ένα ελάχιστο δίχτυ ασφάλειας ώστε οι άνθρωποι να μην βρίσκονται στην κατάσταση που τους βρήκαμε εμείς το 2015».

Όπως συμπλήρωσε το 2017 «είπαμε ότι έχουμε τη δυνατότητα να δώσουμε 200 ευρώ σε μονοπρόσωπα νοικοκυριά και 400 ευρώ σε σπίτια με δύο ενήλικες και δύο παιδιά. Είναι προφανές ότι δεν κάνεις όχι αξιοπρεπή ζωή, δεν κάνεις καν ζωή με αυτά τα πράγματα, απλώς προλαβαίνεις τους ανθρώπους πριν πέσουν στην πλήρη απελπισία και πριν τα απονενοημένα διαβήματα που επίσης υπήρχαν εκείνη την εποχή».

Για τον λόγο αυτό δόθηκε μια σειρά παροχών στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής, όπως τα προγράμματα του ΟΑΕΔ, οι ρυθμίσεις στην ΔΕΗ κ.ά.

«Το 2017 τα νοικοκυριά αυτά ήταν 613.000 άνθρωποι, το 2018 φτάσαμε τους 664.000 ανθρώπους και τον 12/2019 είναι στις 473.000 που σημαίνει ότι 190.000 άνθρωποι έφυγαν από την κατάσταση της ακραίας φτώχειας» ανέφερε ο κ. Καρέλλας.

«Ο κ. Γεωργιάδης και ο κάθε κύριος Γεωργιάδης αυτό που έχει στο μυαλό του είναι αυτό που είχε η Θάτσερ όταν επέβαλε την κοινωνία των 2/3. Υπάρχει ένα 30% του πληθυσμού που επειδή δεν τα κατάφερε, δεν ήταν ξύπνιο και δεν είχε «άκρες» είναι σε μια κατάσταση φτώχιας. Για να μην πεθαίνει στον δρόμο δωσ’ του κάτι να τελειώνουμε. Εμείς αντίθετα θέλαμε να δώσουμε κάτι και να το συνδέσουμε και με άλλα πράγματα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρώην γ.γ Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Σχολιάζοντας τη στάση της ΝΔ διαπίστωσε πως «η αντίληψη τους για το κοινωνικό κράτος είναι ότι έχουμε το 1/3 της κοινωνίας σε κατάσταση φτώχειας και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα παραπάνω από το να τους εγγυηθούμε το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα».

«Συντηρούν μια κατάσταση, κάνουν λογιστικά κόλπα, δεν έχουν στο μυαλό τους καινούργια πράγματα. Ο τρόπος που τα λένε δείχνει μια απαξία για αυτούς τους ανθρώπους» ανέφερε συμπληρώνοντας ότι «το 2017 η παιδική φτώχια μειώθηκε σε επίπεδα κάτω από τα επίπεδα του 2009. Η φτώχεια επίσης μειώθηκε κάτω από αυτά τα επίπεδα. Το 2018 προχωρήσαμε με μια δέσμη μέτρων και θα δείτε που θα πάνε τα επίπεδα αυτά, θα είναι σε κατάσταση της πλήρους ευμάρειας. Ελπίζω τουλάχιστον να μην τινάξουν μια κατεύθυνση που έχει πάρει η κοινωνική πολιτική στη χώρα».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)