to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:06 | 08.01.2020

Οικονομία

Δ. Τεμπονέρας: Βαθιά πολιτική η δίκη για τις συντάξεις στο ΣτΕ (ηχητικό)

«Στο Κόκκινο Πάτρας 107.7» μίλησε ο πρώην γ.γ. Νησιωτικής Πολιτικής και δικηγόρος- εργατολόγος, Διονύσης Τεμπονέρας για τη ματαίωση της αύξησης του κατώτατου μισθού από τη κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και για την αρχή της έναρξης της δίκης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας στις 10 Ιανουαρίου, που αφορά τις αναδρομικές διεκδικήσεις εκατομμυρίων συνταξιούχων.


«Η ασφάλεια και η αρχή του κράτους δικαίου, το ίδιο ουσιαστικά το κοινωνικό κράτος, απαιτεί την προσαρμογή του κράτους του Δημοσίου στις αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων. Γίνεται ουσιαστικά μια προσπάθεια, είτε να περιοριστούν οι αξιώσεις των συνταξιούχων και ασφαλισμένων, είτε να εξολοθρευτούν στο σύνολό τους οι αξιώσεις αυτές και να πάμε σε μια νέα κρίση, μετά και τις αποφάσεις, που δημοσιεύτηκαν από το ίδιο το δικαστήριο στις 4/10/2019 και έκρινε μια σειρά από άλλα ζητήματα» ανέφερε ο κ. Τεμπονέρας. Μάλιστα επισήμανε ότι είναι η πρώτη φορά, που το δικαστήριο θα επεκταθεί στα ζητήματα αυτά και σε τρεις βασικές διεκδικήσεις, που είναι οι περικοπές, που υπήρξαν το 2012 και μετά, αλλά και για το διάστημα από το 2013-2018.

«Το δικαστήριο επί των διεκδικήσεων αυτών έχει αποφανθεί από το 2015, αλλά είναι ένα άλλο τάξεως ζήτημα, γιατί δεν προσαρμόστηκαν οι κυβερνήσεις μετέπειτα, το οποίο θα μπορούσαν να κάνουν είτε σε πολλές δόσεις, είτε συμψηφίζοντας τις απαιτήσεις αυτές, είτε βρίσκοντας άλλους τρόπους για να καταβληθούν τα χρήματα στους ασφαλισμένους. Τα χρήματα αυτά με κάθε τρόπο θα πρέπει να επιστραφούν. Το ζήτημα αυτό για νέα κρίση ενώπιον του ίδιου δικαστηρίου (ΣτΕ) δίνει το σήμα προς τους πολίτες και την δικαστική εξουσία ότι μπορεί να ανατρέπει τις προηγούμενες αποφάσεις της και να δημιουργεί συνθήκες και φαινόμενα ανασφάλειας δικαίου, προκαλώντας ουσιαστικά ένα αίσθημα μη εμπιστοσύνης, απαξίωσης των πολιτών απέναντι στο κράτος και την ίδια τη δικαιοσύνη» τόνισε ο Δ. Τεμπονέρας.

Για ματαίωση της αύξησης του κατώτατου μισθού από κυβερνητικά στελέχη κάνει λόγο ο πρώην γ.γ. Νησιωτικής Πολιτικής Διονύσης Τεμπονέρας, παρά τις προεκλογικές εξαγγελίες της ΝΔ. «Σε μια περίοδο, που η αγορά προσπαθεί να ανακάμψει, που η ανεργία μειώνεται, αλλά παραμένει σε υψηλά επίπεδα, οι απώλειες για τα ασφαλιστικά ταμεία θα είναι σημαντικές». Όπως υπογράμμισε για κάθε 1% αύξηση του κατώτατου μισθού τα έσοδα, που αποκομίζει ο ΕΦΚΑ ανέρχονται σε 30 εκατομμύρια ευρώ, άρα «αν συμβεί η αύξηση στον κατώτατο μισθό θα δώσει δυνατότητες στη κυβέρνηση, αν θέλει, να στηρίξει τους χαμηλοσυνταξιούχους ή να προχωρήσει στη διανομή Κοινωνικού Μερίσματος».
Για την 13η σύνταξη, που δόθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι δεν ήταν ένα προεκλογικό μέτρο, αλλά ήταν ένα μέτρο μόνιμου χαρακτήρα, που είχε ψηφιστεί στη Βουλή και από ΝΔ και ΚΙΝ.ΑΛΛ., «είναι το παράδοξο και το παράλογο της υπόθεσης ότι ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, ο οποίος το 2012 έκοψε οριστικά την 13η και 14η σύνταξη στους συνταξιούχους, έρχεται για 2η φορά ο ίδιος ως υπουργός, να καταργήσει ξανά την 13η σύνταξη. Θα πρέπει να απολογηθεί, κατά την άποψή μου, σε όλους αυτούς τους χαμηλοσυνταξιούχους… Σε συνέντευξή του ο κ. Βρούτσης δήλωσε ότι δεν γνωρίζει τίποτε περί αντικατάστασης της 13ης σύνταξης, άρα καταρρέει ένα επιχείρημα, που φαίνεται ότι ακούγεται, εντός του ίδιου υπουργείου, από κάποιον, που είναι αρμόδιος να απαντήσει για τα θέματα αυτά, ο ίδιος ο υφυπουργός, ο κ. Μηταράκης».

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνη Γεωργιάδη, ότι σύμφωνα με μελέτη ένας άνθρωπος μπορεί να επιβιώσει με 200 ευρώ το μήνα, ο κ. Τεμπονέρας απάντησε ότι είναι προκλητικές δηλώσεις. «Δείχνει το πόσο έχουν αποκοπεί ορισμένοι από την ελληνική κοινωνία , που τα τελευταία χρόνια μαστίζεται από την οικονομική κρίση, όταν τα ακούν άνθρωποι, που δεν μπορούν να βγάλουν τον μήνα, αλλά ούτε το α’ δεκαπενθήμερο, είναι πραγματικά εξοργιστικό να ακούγονται τέτοιες δηλώσεις από ανθρώπους, που έχουν ανώτατα κυβερνητικά αξιώματα».

Μιλώντας «Στο Κόκκινο Πάτρας 107.7» ο γιος του Νίκου Τεμπονέρα ανέφερε, με αφορμή την συμπλήρωση 29 χρόνων από την δολοφονία του πατέρα του, Νίκου Τεμπονέρα, καθηγητή Μαθηματικών από τον Γιάννη Καλαμπόκα, τότε δημοτικό σύμβουλου της Νέας Δημοκρατίας στην Πάτρα και τότε πρόεδρο της τοπικής ΟΝΝΕΔ, κατά τη διάρκεια των μαθητικών κινητοποιήσεων της περιόδου 1990-91, ότι «η θυσία του Ν. Τεμπονέρα παραμένει ζωντανή στους αγώνες όλων των εργαζομένων, της νεολαίας, όπου υπάρχει εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, η θυσία του Ν. Τεμπονέρα είναι οδηγός στη πυξίδα για ένα καλύτερο κόσμο, για έναν κόσμο με αξιοπρέπεια και κοινωνική δικαιοσύνη».

Ο Διονύσης Τεμπονέρας σε μια πρόσφατη μακροσκελή ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, αναφέρθηκε και στην πρόσφατη εισαγγελική πρόταση για τους κατηγορούμενους στη δίκη της Χρυσής Αυγής. «Η μάχη κατά του φασισμού είναι βέβαιο ότι δεν τελείωσε, συνεχίζεται. Φοβάμαι ότι πέρα από τις οργανωμένες ομάδες των χρυσαυγιτών, οι οποίες αν θέλετε μπορεί να βρίσκονται εκτός κοινοβουλίου ή να είναι σε μια ημιθανή κατάσταση, φοβάμαι ότι τέτοιες ιδέες και αντιλήψεις έχουν εισχωρήσει στα μυαλά της ελληνικής κοινωνίας, άρα θα πρέπει στα πλαίσια της δίκης της Χρυσής Αυγής να υπάρχει αμετάκλητη καταδίκη των δολοφόνων, όχι μόνο να βρεθούν στη φυλακή, εκεί, που τους αξίζει αυτά τα εγκληματικά ναζιστικά στοιχεία, αλλά κυρίως για να μπορέσει η κοινωνία να ανασάνει, να μπορέσει η κοινωνία να πορευτεί με αξιοπρέπεια και να την ανακτήσει, και να βάλει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας αυτές τις ιδέες και τις αντιλήψεις» δήλωσε χαρακτηριστικά.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)