to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:55 | 08.01.2020

Διεθνή

Ιρανικά αντίποινα για τη δολοφονία Σουλεϊμανί - Σε τεντωμένο σκοινί η Μέση Ανατολή

Αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στο Ιράκ έπληξε το Ιράν σε αντίποινα για τον φόνο του Ιρανού υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί σε επιδρομή των ΗΠΑ στη Βαγδάτη την Παρασκευή - Η Τεχεράνη ισχυρίζεται ότι έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 80 Αμερικανοί, όμως οι ΗΠΑ δεν το επιβεβαιώνουν - Σκληρές κυρώσεις και εμπλοκή του ΝΑΤΟ η απάντηση των ΗΠΑ δια στόματος Τραμπ


(άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας του Ιράκ συλλέγουν κομμάτια των ιρανικών βλημάτων στην περιοχή Άιν αλ Άσαντ: Anadolu Agency/Anadolu Agency via Getty Images)

Με πλήγματα σε αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στο Ιράκ απάντησε η Τεχεράνη στη δολοφονία του Ιρανού υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί σε επιδρομή των ΗΠΑ στη Βαγδάτη την Παρασκευή. Η «Επιχείρηση Μάρτυρας Σουλεϊμανί» άρχισε τα ξημερώματα της Τετάρτης 8/1. Το σώμα των Φρουρών της Επανάστασης εξαπέλυσε επιθέσεις με βαλλιστικούς πυραύλους εδάφους-εδάφους εναντίον δύο αμερικανικών βάσεων στην επικράτεια του Ιράκ, μία στην Αρμπίλ (στο ιρακινό Κουρδιστάν, στα βόρεια) και μία στην επαρχία Άνμπαρ, την Άιν αλ Άσαντ.

Η ιρανική κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι 80 «Αμερικανοί τρομοκράτες» σκοτώθηκαν από τα πλήγματα. Κατά την ίδια πηγή, από τις επιθέσεις τραυματίστηκαν περίπου 200 άτομα. Πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση των ΗΠΑ ανέφεραν ότι δεν υπήρχε ουδεμία πληροφορία για θύματα από τα ιρανικά πυραυλικά πλήγματα, επισημαίνοντας ωστόσο πως οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονταν σε φάση αποτίμηση της κατάστασης.

.

Το Ιράν πιστεύεται να απέφυγε σκοπίμως να προκαλέσει θύματα στο αμερικανικό στρατιωτικό προσωπικό κατά την πυραυλική επίθεση της Τεχεράνης εναντίον στρατιωτικών βάσεων στο Ιράκ, ανέφεραν αμερικανικές πηγές και πηγές ευρωπαϊκών κυβερνήσεων με γνώση των εκτιμήσεων υπηρεσιών πληροφοριών.

Τρεις πηγές ανέφεραν πως το Ιράν θεωρείται ότι επιχείρησε να πλήξει συγκεκριμένα τμήματα των βάσεων για να ελαχιστοποιήσει τα θύματα και ιδιαιτέρως να αποφύγει να προκαλέσει θύματα μεταξύ των Αμερικανών. Στην εκτίμηση αυτή συνηγορούν και υπηρεσίες πληροφοριών εντός του Ιράν, που επιβεβαιώνουν τον χαρακτήρα του σχεδίου της επίθεσης, πρόσθεσαν.

«Ήθελαν να απαντήσουν, αλλά πιθανότατα να μην κλιμακώσουν», τόνισε μία από τις αμερικανικές πηγές.

Διάγγελμα Τραμπ για τα αντίποινα του Ιράν: Θα επιβάλλουμε σκληρές κυρώσεις (βίντεο)

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έκανε διάγγελμα από τον Λευκό Οίκο μετά τα ιρανικά πλήγματα εναντίον βάσεων όπου σταθμεύουν Αμερικανοί στρατιώτες στο Ιράκ.

Κατά την ομιλία του προανήγγειλε μεγαλύτερη εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη Μέση Ανατολή, ανακοίνωσε οικονομικές κυρώσεις εναντίον του Ιράν και εκθείασε για ακόμη μια φορά τον στρατό των ΗΠΑ. Όπως επανέλαβε, "είναι ο πιο ισχυρός στον πλανήτη", ενώ υπογράμμισε πως επί της δικής του προεδρίας οι ΗΠΑ εξουδετέρωσαν "τρομοκράτες", μεταξύ των οποίων κατονόμασε τον πρώην αρχηγό του ISIS και τον Κασέμ Σουλεϊμανί.

Ακόμη, δήλωσε πως οι ΗΠΑ δεν υπέστησαν απώλειες στις επιθέσεις του Ιράν εναντίον αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ, ενώ πρόσθεσε πως δεν υπήρξαν απώλειες και από πλευράς στρατού του Ιράκ. Στάθηκε δε στην "ανάγκη νέας συμφωνίας με το Ιράν", το οποίο όπως είπε, πρέπει να σταματήσει να "υποστηρίζει τρομοκράτες" ανά τον πλανήτη. (αναλυτικότερα εδώ)

Όλοι κερδισμένοι;

Η παραπάνω εξέλιξη εκ πρώτης όψεως συνιστά σοβαρή κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή. Ωστόσο, ο ρεπόρτερ της Guardian Μάικλ Σάφι κάνει λόγο για «ευκαιρία για αποκλιμάκωση της έντασης και για τις δύο πλευρές» καθώς «η μεν Τεχεράνη θα μπορεί να υποστηρίζει ότι πήρε την εκδίκηση που είχε ορκιστεί ότι θα πάρει μετά τον θάνατο του εθνικού της ήρωα, οι δε ΗΠΑ θα μπορούν να κάνουν ένα βήμα πίσω υποστηρίζοντας ότι θα ιρανικά αντίποινα δεν είχαν σοβαρές συνέπειες».

Τα μηνύματα της Τεχεράνης μετά τα αντίποινα

Η ιρανική κρατική τηλεόραση διευκρίνισε ότι εκτοξεύθηκαν 15 βαλλιστικοί πύραυλοι εναντίον αμερικανικών εγκαταστάσεων και αεροσκάφη και ελικόπτερα «υπέστησαν πολύ μεγάλες ζημιές». Σημείωσε ακόμη, επικαλούμενη κυβερνητική πηγή, πως το Ιράν έχει στο στόχαστρο άλλες 100 αμερικανικές εγκαταστάσεις που σκοπεύει να πλήξει εάν οι ΗΠΑ ανταποδώσουν τα πλήγματα.

Οι Φρουροί της Επανάστασης υποστήριξαν ότι η βάση Άιν αλ Άσαντ «καταστράφηκε ολοσχερώς». Η επίθεση εναντίον της βάσης όπου σταθμεύουν δυνάμεις των ΗΠΑ στο Ιράκ ήταν «απόλυτα επιτυχής», κατά το σώμα των ιρανικών ένοπλων δυνάμεων. Απαίτησαν παράλληλα από τις ΗΠΑ να «αποσύρουν τις δυνάμεις τους» από το Ιράκ για να αποφύγουν περαιτέρω απώλειες και απείλησαν να πλήξουν επίσης «το Ισραήλ» και «άλλους συμμάχους των ΗΠΑ» στην περιοχή αν επιτρέψουν τα εδάφη τους να χρησιμοποιηθούν από τους Αμερικανούς για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας, όπως μετέδωσε η ιρανική κρατική τηλεόραση.

Αξιωματικός των Φρουρών της Επανάστασης δήλωσε ότι οι σημερινές επιθέσεις ήταν «απλώς το πρώτο βήμα» και πρόσθεσε πως η Τεχεράνη δεν πρόκειται να διστάσει ούτε να λυπηθεί να πλήξει Αμερικανούς στρατιώτες, σύμφωνα με την ιρανική κρατική τηλεόραση. «Οι πυραυλικές επιθέσεις σήμερα ήταν απλώς το πρώτο βήμα. Ο [αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ] Τραμπ πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να αποσύρει τις δυνάμεις του από την περιοχή ώστε να μην είναι εντός ακτίνας δράσης μας», φέρεται να δήλωσε ο αξιωματικός.

Οι ιρανικές πυραυλικές επιθέσεις σημειώθηκαν μερικά 24ωρα μετά την εξόντωση του Ιρανού υποστρατήγου Κασέμ Σουλεϊμανί, διοικητή της Δύναμης Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης, σε αμερικανικό αεροπορικό βομβαρδισμό στη Βαγδάτη την Παρασκευή κατά διαταγή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Η Τεχεράνη ορκίστηκε «εκδίκηση» για την δολοφονία του.

Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί προειδοποίησε τις ΗΠΑ σήμερα ότι η Ουάσινγκτον ίσως να "έκοψε το χέρι" του στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, όμως σε απάντηση θα κοπεί το "πόδι" των Αμερικανών στην περιοχή, μετέδωσε το πρακτορείο Fars.

Aνάλογο ήταν και το μήνυμα του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος μίλησε για "ένα χαστούκι στο πρόσωπο" των ΗΠΑ. Η δολοφονία του από τις ΗΠΑ δείχνει ότι η ιρανική επανάσταση είναι ζωντανή, υπογράμμισε επίσης, τονίζοντας σε αναφορά του στη Δύση ότι οι εχθροί του Ιράν είναι οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και αυτό το "αλαζονικό σύστημα"

Την ίδια στιγμή ο στρατός του Ιράν επανέλαβε το αίτημά του να αποχωρήσουν από τη Μέση Ανατολή τα αμερικανικά στρατεύματα. "Τώρα που κατανόησαν τη δύναμή μας, έχει έρθει η ώρα οι ΗΠΑ να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από τη Μέση Ανατολή", τόνισε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού του Ιράν στρατηγός Μοχαμάντ Μπακερί σε ανακοίνωσή του.

Ζαρίφ: Πάρθηκαν και ολοκληρώθηκαν τα αντίστοιχα αντίμετρα για τη δολοφονία Σουλεϊμανί

Με τη διατύπωση ότι «πάρθηκαν και ολοκληρώθηκαν» ανάλογα μέτρα αυτοάμυνας διάλεξε να τοποθετηθεί ο υπ. Εξωτερικών του Ιράν λίγο μετά τις επιθέσεις κατά αμερικανικών βάσεων - δηλώνοντας ότι το Ιράν δεν επιδιώκει κλιμάκωση ή πόλεμο. Ο Ζ. Ζαρίφ έγραψε συγκεκριμένα στο Twitter ότι «Το Ιράν έλαβε και ολοκλήρωσε ανάλογα μέτρα αυτοάμυνας σύμφωνα με το άρθρο 51 της Χάρτας του ΟΗΕ, στοχεύοντας τη βάση απ'όπου έλαβαν χώρα οι δειλές επιθέσεις εναντίον πολιτών και υψηλών αξιωματούχων μας. Δεν επιδιώκουμε κλιμάκωση ή πόλεμο, αλλά θα υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας από οποιαδήποτε επίθεση»:

Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου ωφελεί την Τεχεράνη

Το Ιράν επωφελείται από την άνοδο των τιμών του πετρελαίου, δήλωσε επίσης ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου Μπιτζάν Ζανγκανέχ, σύμφωνα με το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων ISNA. "Η τάση των τιμών του πετρελαίου είναι ανοδική και αυτό είναι προς όφελος του Ιράν (...) Οι Αμερικανοί θα πρέπει να σταματήσουν να ενοχλούν την περιοχή και να επιτρέψουν στους ανθρώπους της περιοχής να ζήσουν", πρόσθεσε ο Ζανγκανέχ.

Οι πρώτες αντιδράσεις 

Η Βαγδάτη ανακοίνωσε σήμερα ότι θα καλέσει για εξηγήσεις τον πρεσβευτή του Ιράν για «παραβίαση της κυριαρχίας» της, μετά την επίθεση από την Τεχεράνη με 22 πυραύλους εναντίον ιρακινών βάσεων όπου σταθμεύουν Αμερικανοί στρατιώτες.

«Το Ιράκ είναι μια ανεξάρτητη χώρα (…) και εμείς δεν θα επιτρέψουμε να γίνει πεδίο μάχης, βάση για να εξαπολύει κανείς επιθέσεις ή να χρησιμοποιείται το έδαφός του για να πλήττονται γειτονικές χώρες», επισήμανε σε δελτίο Τύπου το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράκ.

Στο δελτίο Τύπου, το ιρακινό ΥΠΕΞ καλεί όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να αποκλιμακώσουν την ένταση και να εργαστούν για την επίλυση των κρίσεων στην περιοχή.

ΝΑΤΟ: Η Ατλαντική Συμμαχία καταδίκασε την ιρανική επίθεση 

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ καταδίκασε την εκτόξευση ιρανικών πυραύλων.

«Το ΝΑΤΟ καλεί το Ιράν να απόσχει από κάθε νέα βία», ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ σε ανάρτηση στον λογαριασμό του στο Twitter.

Αξιωματούχος της Συμμαχίας διαβεβαίωσε, εξάλλου, πως κανένα θύμα δεν υπάρχει ανάμεσα στα μέλη της αποστολής της Συμμαχίας που έχει επιφορτιστεί με την εκπαίδευση των ιρακινών δυνάμεων.

Για «τραυματίες» κάνει λόγο η Βρετανία - Πολλές χώρες καταδικάζουν την επίθεση

Η Βρετανία καταδίκασε τις επιθέσεις του Ιράν εναντίον στρατιωτικών βάσεων στο Ιράκ στις οποίες σταθμεύουν αμερικανικά στρατεύματα, αλλά και στρατεύματα του υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού, ανάμεσά τους και Βρετανοί, εκφράζοντας παράλληλα την "ανησυχία" της για "τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για τραυματίες".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αποκλιμάκωση της κρίσης με το Ιράν ζητά ο Μπόρις Τζόνσον

"Καταδικάζουμε αυτή την επίθεση εναντίον ιρακινών στρατιωτικών βάσεων όπου σταθμεύουν δυνάμεις του συνασπισμού, ανάμεσά τους και βρετανικές", δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ. "Καλούμε το Ιράν να μην επαναλάβει αυτές τις απερίσκεπτες και επικίνδυνες επιθέσεις και αντιθέτως να επιδιώξει άμεσα την αποκλιμάκωση", πρόσθεσε, εκφράζοντας την "ανησυχία" του "για τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για τραυματίες και τη χρήση βαλλιστικών πυραύλων". "Ένας πόλεμος στη Μέση Ανατολή θα ωφελήσει μόνο το Νταές (σ.σ. αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους) και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις", κατέληξε ο Ράαμπ.

Πολλές χώρες έχουν ήδη εκφράσει τη δυσφορία τους για το χτύπημα των Φρουρών της Επανάστασης στις αμερικανικές βάσεις.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντομινίκ Ράαμπ δήλωσε «καταδικάζουμε την επίθεση. Ανησυχούμε από τις αναφορές για θύματα και για τη χρήση βαλλιστικών πυραύλων».

Το Πεκίνο από την πλευρά του εκφράζει την ελπίδα να ηρεμήσουν τα πνεύματα με τον υπουργό Εξωτερικών να καλεί όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.
Κατηγόρησε, πάντως, τις ΗΠΑ ότι παραβιάζουν τα δικαιώματα των λαών της περιοχής με τις στρατιωτικές τους ενέργειες.

Τοποθέτηση έκανε και η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Ανεγκρέτ Κραμπ Καρενμπάουερ δηλώνοντας ότι το Βερολίνο απορρίπτει αυτή την επιθετικότητα.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα επισκεφθεί το Ιράκ αύριο Πέμπτη για να προσπαθήσει να αποκλιμακώσει την ένταση αφού το Ιράν εξαπέλυσε πυραυλικές επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων στη χώρα.

Ο Τσαβούσογλου θα μεταβεί στο Ιράκ στο πλαίσιο «των εντατικών διπλωματικών προσπαθειών της Άγκυρας να αποκλιμακώσει την ένταση μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή», ανέφερε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Έκκληση για διάλογο απευθύνουν οι Βρυξέλλες

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε τον άμεσο τερματισμό της χρήσης στρατιωτικών μέσων στη σύγκρουση μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ, καλώντας να καταβληθούν προσπάθειες για να ξεκινήσει και πάλι ο διάλογος. Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε λίγη ώρα προτού αναχωρήσει για το Λονδίνο ότι θα συζητήσει την κατάσταση με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον. «Η χρήση όπλων πρέπει να σταματήσει τώρα για να υπάρξει χώρος για διάλογο», τόνισε η φον ντερ Λάιεν.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ χαρακτήρισε «νέο παράδειγμα κλιμάκωσης» τα ιρανικά πλήγματα εναντίον στρατιωτικών βάσεων στο Ιράκ όπου σταθμεύουν στρατεύματα του υπό τις ΗΠΑ διεθνούς συνασπισμού εναντίον των τζιχαντιστών, περιλαμβανομένων Ευρωπαίων στρατιωτών.

Τι ανακοίνωσε ο ιρακινός στρατός

Από την πλευρά του, ο ιρακινός στρατός ανακοίνωσε ότι 22 πύραυλοι εκτοξεύθηκαν εναντίον της αεροπορικής βάσης Άιν αλ Άσαντ, στην οποία σταθμεύουν μέλη του υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού και βρίσκεται στη δυτική επαρχία Άνμπαρ, και εναντίον μιας βάσης στην Αρμπίλ, πρωτεύουσα του Ιρακινού Κουρδιστάν. Δύο από τους 17 πυραύλους που εκτοξεύθηκαν εναντίον της Άιν αλ Άσαντ δεν εξερράγησαν, επεσήμανε σε ανακοίνωσή του ο ιρακινός στρατός.

Οι πέντε πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν εναντίον της Αρμπίλ είχαν στόχο το αρχηγείο του διεθνούς συνασπισμού, πρόσθεσε, ενώ ο ιρακινός στρατός διευκρίνισε ότι δεν υπάρχουν θύματα μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.

«Το Ιράκ βομβαρδίστηκε το πρωί της 8ης Ιανουαρίου 2020 μεταξύ 01:45 και 2:45 από 22 πυραύλους. 17 πύραυλοι έπεσαν στην αεροπορική βάση Άιν αλ Άσαντ, περιλαμβανομένων δύο που δεν εξερράγησαν (…) και πέντε στην πόλη Αρμπίλ οι οποίοι έπληξαν το αρχηγείο του συνασπισμού. Δεν έχουν καταγραφεί θύματα μεταξύ των ιρακινών δυνάμεων», αναφέρει η ανακοίνωση.

Σε συναγερμό η Πολεμική Αεροπορία και η αντιπυραυλική άμυνα του Ισραήλ

Σε κατάσταση συναγερμού τέθηκαν η Πολεμική Αεροπορία και η διοίκηση αντιπυραυλικής άμυνας του Ισραήλ, μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια. Κατά την ίδια πηγή, ισραηλινά μαχητικά κινούνται ιδίως στον εναέριο χώρο του Λιβάνου.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε σήμερα ότι η χώρα του θα απαντήσει με σκληρό τρόπο σε όποιον της επιτεθεί, ενώ επανέλαβε τη στήριξή του στον φόνο από αμερικανικό πλήγμα του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί.

«Όποιος προσπαθήσει να μας επιτεθεί, θα δεχθεί το ισχυρότερο πλήγμα», τόνισε ο Νετανιάχου από την Ιερουσαλήμ. Το Ισραήλ «στέκεται πλήρως» στο πλευρό του Αμερικανού προέδρου στην απόφασή του να στοχοθετήσει τον Σουλεϊμανί, επισημαίνοντας ότι ο Τραμπ θα πρέπει να λάβει συγχαρητήρια επειδή έδρασε «άμεσα, τολμηρά και αποφασιστικά».

Πληροφορίες: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Reuters, AFP

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)