to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:53 | 08.01.2020

Διεθνή

Συντριβή ουκρανικού αεροσκάφους με 176 επιβαίνοντες στο Ιράν - Βρέθηκαν και τα δύο μαύρα κουτιά

Δεν υπάρχει ουσιαστικά καμία πιθανότητα να βρεθούν επιβάτες «εν ζωή» μετά τη συντριβή ουκρανικού αεροσκάφους Boeing 737 με συνολικά 176 επιβαίνοντες που είχε απογειωθεί από την Τεχεράνη με προορισμό το Κίεβο - Η ουκρανική πρεσβεία στην Τεχεράνη απέσυρε την αρχική της αναφορά περί προβλήματος στον κινητήρα που προκάλεσε την πτώση - Βρέθηκαν τα δύο μαύρα κουτιά - Ζήτημα το αν θα τα παραδώσουν οι ιρανικές αρχές.


Δεν υπάρχει ουσιαστικά καμία πιθανότητα να βρεθούν επιζώντες «στη ζωή» μετά τη συντριβή ουκρανικού αεροσκάφους Boeing 737, στο οποίο επέβαιναν συνολικά 176 άνθρωποι (167 επιβάτες και εννέα μέλη πληρώματος) και το οποίο είχε απογειωθεί από την Τεχεράνη με προορισμό το Κίεβο και συνετρίβη εξαιτίας τεχνικών προβλημάτων, ανακοίνωσε η Ερυθρά Ημισέληνος.

«Είναι αδύνατον» να υπάρχουν επιβαίνοντες στην πτήση PS-752 από την Τεχεράνη στο Κίεβο «εν ζωή», ανέφερε στο ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων ISNA ο επικεφαλής της ιρανικής Ερυθράς Ημισελήνο. «Όλοι οι επιβαίνοντες είναι νεκροί», ήταν ο τίτλος του επίσημου πρακτορείου ειδήσεων IRNA.

«Όλοι οι επιβάτες και τα μέλη του πληρώματος» του Μπόινγκ «είναι νεκροί», επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επικαλούμενος τις «πρώτες πληροφορίες». Ανακοίνωσε ακόμη ότι διακόπτει το ταξίδι του στο Ομάν και επιστρέφει εσπευσμένα στο Κίεβο. «Η πρεσβεία μας βρίσκεται στη διαδικασία να διευκρινίσει τις συνθήκες αυτής της τραγωδίας και τον κατάλογο των ονομάτων των νεκρών», πρόσθεσε ο Ζελένσκι μέσω Facebook.

Σύμφωνα με την ιρανική κρατική τηλεόραση και τον Ουκρανό πρωθυπουργό, στο ουκρανικό αεροσκάφος επέβαιναν συνολικά 176 άνθρωποι --167 επιβάτες και εννέα μέλη πληρώματος-- εκ των οποίων 32 αλλοδαποί.

Βρέθηκαν και τα δύο μαύρα κουτιά: «Εφικτή» η ανάκτηση των δεδομένων - Ζήτημα το αν θα τα παραδώσουν οι ιρανικές αρχές  

Τα δύο μαύρα κουτιά του ουκρανικού αεροπλάνου που συνετρίβη σήμερα έξω από την πρωτεύουσα του Ιράν, την Τεχεράνη, βρέθηκαν, όπως μετέδωσε πριν από λίγο η ιρανική κρατική τηλεόραση.

Ένας ιρανός αξιωματούχος δήλωσε ότι τα μαύρα κουτιά είναι κατεστραμμένα, αλλά θεωρείται ότι τα δεδομένα τους θα μπορούν μολαταύτα να ανακτηθούν, ενώ η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να τα παραδώσει στους Αμερικανούς.

Η ουκρανική πρεσβεία στην Τεχεράνη απέσυρε την αρχική της αναφορά περί προβλήματος στον κινητήρα που προκάλεσε την πτώση

Πριν από λίγο η ουκρανική πρεσβεία στο Ιράν απέσυρε την αρχική της αναφορά περί προβλήματος στον κινητήρα που προκάλεσε την πτώση του αεροσκάφους διευκρινίζοντας ότι δεν έχουν ανακοινωθεί τα αίτια και ότι τα αρχικά σχόλια ήταν ανεπίσημα.

Σύμφωνα πάντως με τις Διεθνείς Ουκρανικές Αερογραμμές, αυτό ήταν το πρώτο θανατηφόρο αεροπορικό δυστύχημα με αεροσκάφος της και το Boeing 737-800, ένα από τα καλύτερα του στόλου της, κυβερνούσαν έμπειροι πιλότοι.

Αλλά και η γαλλοαμερικανική κατασκευάστρια εταιρεία κινητήρων CFM χαρακτήρισε πρώιμη όποια εικασία σχετικά με τα αίτια του δυστυχήματος.

Στη δημοσιότητα η λίστα με τα θύματα: Ιρανικής και καναδικής καταγωγής οι περισσότερες επιβάτες

Ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Βαντίμ Πριστάικο έδωσε πριν από λίγο στη δημοσιότητα μέσω Twitter τη λίστα με τις εθνικότητες των επιβατών του αεροσκάφους Boeing 737 της εταιρείας Ukraine International Airlines που συνετρίβη σήμερα τα ξημερώματα, λίγη ώρα μετά την απογείωσή του από το διεθνές αεροδρόμιο Ιμάμης Χομεϊνί της Τεχεράνης: από τους 176 συνολικά επιβαίνοντες-- 167 επιβάτες και 9μελές πλήρωμα--82 ήταν Ιρανοί, 63 Καναδοί, 11 Ουκρανοί (οι 9 ήταν μέλη του πληρώματος), 10 Σουηδοί, 4 Αφγανοί, 3 Γερμανοί και 3 Βρετανοί.

Η Ukraine International Airlines ανακοίνωσε ότι οι περισσότεροι από τους επιβάτες ταξίδευαν transit και επρόκειτο να επιβιβαστούν σε άλλες πτήσεις κατά την άφιξή τους στην Ουκρανία. Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης ότι το αεροσκάφος που κατέπεσε δεν είχε κανένα πρόβλημα, ήταν ένα από τα καλύτερα του στόλου της με εξαιρετικό πλήρωμα. Η εταιρεία αρνήθηκε να σχολιάσει την θεωρία που υποστηρίζει ότι το αεροσκάφος καταρρίφθηκε από πύραυλο.

Διακοπή επ' αόριστον για τις πτήσεις προς Τεχέράνη

Επίσης ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις πτήσεις της προς την Τεχεράνη επ΄αόριστον και ότι το μοιραίο αεροσκάφος είχε περάσει τον τελευταίο έλεγχο ρουτίνας την Δευτέρα.

Η εταιρεία κάνει ό,τι είναι δυνατό για να διακριβωθούν τα αίτια του δυστυχήματος και παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια στους συγγενείς των θυμάτων.

Ο πρόεδρος Ζελένσκι ζητεί να μην γίνονται εικασίες περί τρομοκρατικής ενέργειας και διέταξε την επιθεώρηση όλου του στόλου αεροσκαφών της Πολιτικής Αεροπορίας

Μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστη η αιτία του δυστυχήματος, που σημειώθηκε λίγες ώρες μετά την επίθεση ιρανικού πυραύλου εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ.

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αλέξι Χόντσαρουκ, ερωτηθείς αν το αεροσκάφος ενδέχεται να καταρρίφθηκε από πύραυλο, ζήτησε να μην γίνονται εικασίες αν δεν διακριβωθούν επισήμως τα αίτια του δυστυχήματος. Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ακόμη ότι η Ουκρανία απαγόρευσε τις πτήσεις αεροπορικών εταιρειών της από τον εναέριο χώρο του Ιράν από τις 9 Ιανουαρίου.

Ο ουκρανός ΥΠΕΞ Βαντίμ Πριστάικο δήλωσε ότι επικοινώνησε με τον ιρανό ομόλογό του Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ: "Συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε στενά σε περαιτέρω ενέργειες των ερευνητικών μας ομάδων για να διακριβώσουμε την αιτία του φρικτού αυτού αεροπορικού δυστυχήματος", έγραψε στο Twitter.

Από την πλευρά του ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μέσα από τη σελίδα του στο Facebook, κάλεσε την διεθνή κοινότητα να μην προβαίνει σε εικασίες ως προς τα αίτια της συντριβής του αεροπλάνου.

Ο πρόεδρος είπε ακόμη ότι ζήτησε από τον εισαγγελέα να ξεκινήσει ποινική έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος και πρόσθεσε ότι ολόκληρος ο ουκρανικός στόλος αεροσκαφών της Πολιτικής Αεροπορίας θα περάσει από επιθεώρηση.

Νωρίτερα σήμερα η ουκρανική πρεσβεία στο Ιράν ανέφερε ως αιτία του δυστυχήματος τεχνικό πρόβλημα διευκρινίζοντας ότι "προς το παρόν αποκλείεται το ενδεχόμενο τρομοκρατικής επίθεσης".

Φωτιά λόγω τεχνικής βλάβης

Το ουκρανικό αεροσκάφος Boeing 737 το οποίο είχε αναχωρήσει από το διεθνές αεροδρόμιο «Ιμάμης Χομεϊνί» της Τεχεράνης με προορισμό το Κίεβο συνετρίβη εξαιτίας τεχνικού προβλήματος λίγη ώρα μετά την απογείωσή του, μεταδίδει το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

Προς το παρόν η Ukraine International Airlines (UIA) δεν έχει κάνει κάποια ανακοίνωση για το συμβάν, το οποίο είναι το πρώτο θανατηφόρο δυστύχημα για την εταιρεία.

"Η πυρκαγιά είναι τόσο μεγάλη που δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε διασώσεις (...) έχουμε 22 ασθενοφόρα και ένα ελικόπτερο στο σημείο", εξήγησε ο Πιρχοσεΐν Κουλιβάντ επικεφαλής των υπηρεσιών αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων του Ιράν.

Σύμφωνα με τον Ρεζά Τζαφαρζαντέχ, εκπρόσωπος της ιρανικού Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας, τον οποίο επικαλέστηκε το πρακτορείο ειδήσεων IRNA, το Μπόινγκ της Ukraine International Airlines αντιμετώπισε τεχνικά προβλήματα και συνετρίβη και στην περιοχή όπου κατέπεσε επιχειρούν σωστικά συνεργεία.

«Το αεροσκάφος έχει πάρει φωτιά (...). Στείλαμε συνεργεία [των υπηρεσιών έρευνας και διάσωσης] και (...) μπορεί να καταφέρουμε να σώσουμε κάποιους επιβάτες», είπε από τη δική του πλευρά ο Πιρχουσεΐν Κουλιβάντ, επικεφαλής των υπηρεσιών πρώτων βοηθειών του Ιράν, στην κρατική τηλεόραση.

«Το αεροσκάφος είχε ελεγχθεί πριν από δύο ημέρες», αναφέρει η ουκρανική εταιρεία

"Επί του παρόντος δεν έχουμε περισσότερες πληροφορίες. Όποιες εικασίες που αφορούν τα αίτια είναι πρώιμες", ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της, της οποίας συνιδιοκτήτριες είναι η General Electric και η Safran.

Η Ουκρανία σύστησε μια επιτροπή για να διερευνήσει τα αίτια του δυστυχήματος, ενώ η UIA ανακοίνωσε ότι το αεροσκάφος ήταν σε καλή κατάσταση, είχε περάσει πριν από δύο μέρες από τον τακτικό έλεγχο και ότι πραγματοποιεί όλες τις ενέργειες για να διακριβώσει τι συνέβη.


Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1992 μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και πετάει από το αεροδρόμιο του Κιέβου Μπόρισπιλ. Τα αεροπλάνα της ζημιογόνας, ιδιωτικής αυτής αεροπορικής εταιρείας έχουν στο παρελθόν παρουσιάσει τεχνικά προβλήματα εν πτήσει, αλλά ποτέ δεν είχε σημειωθεί συντριβή.

Το μοιραίο αεροσκάφος είχε κατασκευαστεί το 2016 και η εταιρεία το είχε προμηθευτεί απευθείας από την Μπόιγνκ, είπαν αξιωματούχοι.
Στην ιστοσελίδα της η UIA αναφέρει ότι έχει λάβει το IOSA -το πιστοποιητικό λειτουργικής ασφάλειας της IATA (της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών)--γεγονός που σημαίνει ότι το επίπεδο ασφαλείας και λειτουργικότητάς της συνάδει πλήρως με της διεθνείς απαιτήσεις.

Η εταιρεία, η οποία πραγματοποιεί διεθνείς πτήσεις και πτήσεις εσωτερικού, διαθέτει έναν στόλο 42 αεροπλάνων που αποτελείται, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, από διάφορους τύπους Μπόινγκ, περιλαμβανομένων των 737-800 και 737-900 καθώς και αεροσκάφη Embraer.
Τον περασμένο χρόνο αναγκάστηκε να μειώσει τα δρομολόγιά της εξαιτίας οικονομικών προβλημάτων.

Η UIA βρίσκεται σε διαδικασία εκσυγχρονισμού του στόλου της και έχει παραγγείλει τρία Boeing 737 MAX, τα οποία ακόμη δεν έχει παραλάβει εξαιτίας της ανησυχίας ως προς την ασφάλειά τους.

Το ελληνικό ΥΠΕΞ για τη συντριβή του αεροσκάφους στο Ιράν

Τη βαθιά οδύνη του για τη συντριβή του αεροσκάφους της Ukraine International Αirlines στο Ιράν εκφράζει το υπουγείο Εξωτερικών, με ανάρτησή του στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter.

«Εκφράζουμε τη βαθιά οδύνη μας για την τραγική συντριβή του αεροσκάφους της Ukraine International Αirlines που προκάλεσε τον θάνατο επιβατών και πληρώματος», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών και προσθέτει: «Ειλικρινή συλλυπητήρια στις οικογένειες και τους οικείους των θυμάτων».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)