to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Γαλλία και ΗΠΑ όρισαν προθεσμία 15 ημερών για να λύσουν τη διαμάχη τους για τον φόρο στους κολοσσούς του Διαδικτύου

Η Γαλλία και οι ΗΠΑ όρισαν προθεσμία «15 ημερών» για να βρουν έναν συμβιβασμό στη διαμάχη για τον γαλλικό φόρο στους κολοσσούς του Διαδικτύου στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα η Ουάσινγκτον να μην επιβάλει κυρώσεις σε αυτή την περίοδο.


Η Γαλλία και οι ΗΠΑ όρισαν προθεσμία «15 ημερών» προκειμένου να προσπαθήσουν να βρουν έναν συμβιβασμό στη μεταξύ τους διαμάχη για τον γαλλικό φόρο στους κολοσσούς του Διαδικτύου στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα η Ουάσινγκτον να μην επιβάλει κυρώσεις στο Παρίσι σε αυτή την περίοδο.

Η Γαλλία αποφάσισε τον Ιούλιο να επιβάλει φόρο 3% επί των εσόδων από ψηφιακές υπηρεσίες που αντλούν στη Γαλλία εταιρίες με κύκλο εργασιών άνω των 25 εκατ. ευρώ στην ίδια τη χώρα και 750 εκατ. ευρώ παγκοσμίως.

«Αποφασίσαμε να εντείνουμε τις προσπάθειες τις επόμενες ημέρες για να βρούμε έναν συμβιβασμό, εντός του ΟΟΣΑ, σε ό,τι αφορά τον ‘ψηφιακό’ φόρο», δήλωσε ο Λεμέρ σε δημοσιογράφους ύστερα από συνάντηση στο Παρίσι με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για το Εμπόριο Φιλ Χόγκαν.

Ο Λεμέρ διευκρίνισε ότι είχε μια μακρά τηλεφωνική συζήτηση μία ημέρα νωρίτερα με τον Αμερικάνο ομόλογό του Στίβεν Μνούτσιν.

«Δώσαμε ο ένας στον άλλο ακριβώς 15 ημέρες, έως την επόμενη συνάντησή μας, που προγραμματίζεται στο περιθώριο» του Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, που διεξάγεται από τις 21 έως τις 24 Ιανουαρίου στο ελβετικό θέρετρο σκι, είπε ο Λεμέρ, ενώ η κυβέρνηση Τραμπ απειλεί να επιβάλει δασμούς σε γαλλικά προϊόντα ως αντίποινα για τον φόρο που επέβαλε η Γαλλία σε εταιρίες του Διαδικτύου από την περασμένη χρονιά.

Αναφορικά με αυτό, ο Λεμέρ ευχήθηκε «αυτή την περίοδο συζητήσεων η Γαλλία να μην πληγεί από αμερικανικές κυρώσεις», προκειμένου να υπάρξει πρόοδος στο πλαίσιο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για να επιτευχθεί μια παγκόσμια συμφωνία στη φορολόγηση των κολοσσών του Διαδικτύου που θα αντικαταστήσει τον γαλλικό φόρο.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εμπορίου, από την πλευρά του, επανέλαβε τη στήριξη των Βρυξελλών στη Γαλλία προτού μεταβεί την επόμενη εβδομάδα, από τις 14 έως τις 16 Ιανουαρίου, στην Ουάσινγκτον προκειμένου να συναντηθεί με Αμερικανούς αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων τον Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ, τον Αμερικανό αντιπρόσωπο για το Εμπόριο (USTR).

«Είμαστε ανοικτοί σε όλες τις πιθανότητες», δήλωσε, ενόψει της δημόσιας συνάντησης που αναμένεται να έχει σήμερα ο Λαϊτχάιζερ στην Ουάσινγκτον, κατά τη λήξη της περιόδου της δημόσιας διαβούλευσης που ξεκίνησε πριν από ένα μήνα στις ΗΠΑ προκειμένου να αξιολογηθεί ο αντίκτυπος από τον γαλλικό φόρο και να προταθούν αντίποινα.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι στο πλάι της Γαλλίας και όλων των κρατών-μελών που επιθυμούν να έχουν το κυριαρχικό δικαίωμα να επιβάλουν έναν ‘ψηφιακό’ φόρο στις επιχειρήσεις με δίκαιο τρόπο», δήλωσε ο Επίτροπος.

Ο Λαϊτχάιζερ έλαβε έως χθες το βράδυ γραπτά σχόλια από ιδιώτες και επαγγελματίες και σήμερα έχει ανοικτή συνάντηση για να εξεταστούν τα αιτήματα για εξαιρέσεις από τους νέους φόρους, ενώ η Γαλλία έχει ήδη επηρεαστεί από τον Οκτώβριο --όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες-- από τιμωρητικούς δασμούς που αποφάσισε η Ουάσινγκτον ως αντίποινα για τις επιδοτήσεις προς την Airbus.

Η Ουάσινγκτον έχει απειλήσει να επιβάλει δασμούς έως το 100% σε εισαγωγές σαμπάνιας, τσαντών και άλλων γαλλικών προϊόντων αξίας 2,4 δισεκ. δολαρίου αφού έρευνα της αμερικανικής κυβέρνησης κατέληξε ότι ο γαλλικός φόρος θα ζημιώσει τις αμερικανικές τεχνολογικές εταιρίες.

tags: Γαλλία

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)