to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:55 | 07.01.2020

Διεθνή

Ιράν: Στους 56 οι νεκροί από το ποδοπάτημα κατά την κηδεία του Σουλεϊμανί

Θρήνος στο Ιράν, που μετράει δεκάδες θύματα, ενώ εξετάζει 13 διαφορετικά σενάρια εκδίκησης απέναντι στις ΗΠΑ για τη δολοφονία του πανίσχυρου στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμάνι από αμερικανικές δυνάμεις - Η σορός του Σουλεϊμάνι μεταφέρθηκε στη γενέτειρά του, την πόλη Κερμάν, στα νοτιοδυτικά της χώρας, όπου και ετάφη με μεγάλη καθυστέρηση, καθώς δεκάδες άνθρωποι που είχαν συγκεντρωθεί για να πουν το τελευταίο αντίο ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου


Σε 56 ανέρχεται ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από το ποδοπάτημα ανάμεσα στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί για την κηδεία του δολοφονηθέντος Ιρανού στρατιωτικού διοικητή Κασέμ Σουλεϊμανί, με αποτέλεσμα ο ενταφιασμός του να καθυστερήσει να ξεκινήσει, μετέδωσαν κρατικά ΜΜΕ.

Το πρακτορείο ειδήσεων IRNA μετέδωσε περίπου στις 6 (ώρα Ελλάδας) ότι η σορός του Σουλεϊμανί μεταφέρθηκε στο τμήμα ταφής των μαρτύρων στο κοιμητήριο του Κερμάν.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί στη νοτιοανατολική πόλη Κερμάν για να αποτίσουν φόρο τιμής στον στρατηγό Κασέμ Σουλεϊμανί, η δολοφονία του οποίου από πλήγμα μη επανδρωμένου αεροσκάφους των ΗΠΑ την περασμένη Παρασκευή βύθισε την περιοχή σε νέα κρίση και αύξησε τους φόβους για μια ευρύτερη σύγκρουση.

Από το ποδοπάτημα που σημειώθηκε εν μέσω κοσμοσυρροής είχε επίσης αποτέλεσμα να τραυματιστούν πάνω από 213 άνθρωποι, μερικοί εκ των οποίων σοβαρά, είχε δηλώσει νωρίτερα αξιωματούχος των υπηρεσιών εκτάκτων περιστατικών στο ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Fars.

Εικόνα

Η σορός του Σουλεϊμανί, ενός εθνικού ήρωα που ο θάνατός του έχει ενώσει πολλούς Ιρανούς, είχε μεταφερθεί σε ιρακινές και ιρανικές πόλεις προτού φθάσει στη Κερμάν για να ενταφιαστεί.

Σε κάθε μέρος, ένας τεράστιος αριθμός ανθρώπων κατέκλυσε τους δρόμους φωνάζοντας «Θάνατος στην Αμερική» και κλαίγοντας από συγκίνηση. Ο Ανώτατος Ηγέτης Αλί Χαμενεΐ ηγήθηκε των προσευχών στην Τεχεράνη με δάκρυα στα μάτια.

Η διαδικασία «εκδίωξης των ΗΠΑ από την περιοχή έχει ξεκινήσει», δήλωσε απευθυνόμενος στο πλήθος ο στρατηγός Χοσεΐν Σαλαμί, διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης. «Η θέλησή μας είναι δεδομένη. Λέμε επίσης στους εχθρούς μας ότι θα πάρουμε εκδίκηση και (αν μας πλήξουν ξανά), θα βάλουμε φωτιά σε αυτά που αγαπούν», πρόσθεσε. «Και οι ίδιοι γνωρίζουν καλά σε ποια μέρη αναφέρομαι».

(η απευθείας σύνδεση του Russia Today)

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και ανώτεροι διοικητές του ιρανικού στρατού έχουν προειδοποιήσει ότι τα αντίποινα για τον φόνο του Σουλεϊμανί θα είναι αναλογικά και θα έρθουν τη στιγμή και στο μέρος που θα επιλέξει η Τεχεράνη.

«Ο μάρτυρας Κασέμ Σουλεϊμανί είναι πιο ισχυρός και ζωντανός τώρα που πέθανε» και «πιο επικίνδυνος για τον εχθρό», διαβεβαίωσε ο Σαλαμί μπροστά από το φέρετρο του στρατηγού και του δεξιού του χεριού, του ταξίαρχος Χοσεΐν Πουρτζαφαρί που ήταν εκτεθειμένα ανάμεσα σε στεφάνια στην πλατεία Αζαντί («Ελευθερία» στα περσικά) της Κερμάν.

Ιρανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι εκατομμύρια άνθρωποι συγκεντρώθηκαν χθες στην Τεχεράνη και σε άλλες πόλεις του Ιράν για να τιμήσουν τον αξιωματικό, συμπεριλαμβανομένου του αγιατολά Αλί Χαμενεΐ, του ανώτατου ηγέτη της χώρας, που έμοιαζε να μη μπορεί να συγκρατήσει τη συγκίνησή του πάνω από το φέρετρο του στρατιωτικού που είχε καλυφθεί με το ιρανικό εθνικό σύμβολο.

Μετά την αμερικανική επιχείρηση στην οποία δολοφονήθηκε ο υποστράτηγος - που ήταν βετεράνος του πολέμου με το Ιράκ (1980-1988) και διέθετε τεράστια επιρροή στο Ιράκ, στη Συρία, στον Λίβανο και γενικότερα στη Μέση Ανατολή - η Τεχεράνη ορκίστηκε να πάρει «εκδίκηση». Έκτοτε Ουάσιγκτον και Τεχεράνη επιδίδονται σε εκατέρωθεν απειλές ανεβάζοντας επικίνδυνα το θερμόμετρο στις διμερείς σχέσεις και προκαλώντας διεθνή ανησυχία.

*ΔΕΙΤΕ τις εξελίξεις μέχρι το βράδυ της Δευτέρας ΕΔΩ

«Τρομοκράτες» όλες οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ

Την ίδια στιγμή, το κοινοβούλιο του Ιράν υιοθέτησε την Τρίτη 7/1 εκτάκτως νομοσχέδιο το οποίο χαρακτηρίζει "τρομοκρατική οργάνωση" το σύνολο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων μετά τον φόνο του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί στη Βαγδάτη από αμερικανικό πλήγμα.

Οι Ιρανοί βουλευτές τροποποίησαν πρόσφατο νόμο που χαρακτήριζε "τρομοκρατική οργάνωση" τις αμερικανικές δυνάμεις που είναι ανεπτυγμένες από το Κέρας της Αφρικής ως την κεντρική Ασία και τη Μέση Ανατολή. Το νέο νομοσχέδιο επεκτείνει τον χαρακτηρισμό αυτόν στο Πεντάγωνο, σε όλες τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις και σε όλα τα πρόσωπα που ενεπλάκησαν στον φόνο του Σουλεϊμανί.

Το Ιράν εξετάζει 13 «σενάρια εκδίκησης» ανακοίνωσε σήμερα ο γραμματέας του ιρανικού Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, ενώ το ιρανικό κοινοβούλιο αύξησε τον προϋπολογισμό των Φρουρών της Επανάστασης μέχρι το τέλος του Περσικού Έτους, στις 20 Μαρτίου, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρός του Αλί Λαριτζανί.

«Οι Αμερικανοί θα πρέπει να γνωρίζουν πως μέχρι τώρα έχουν συζητηθεί στο συμβούλιο 13 σενάρια εκδίκησης και, αν υπάρξει συναίνεση για την εφαρμογή ακόμη και του ηπιότερου σεναρίου, θα είναι ιστορικός εφιάλτης για τους Αμερικανούς», δήλωσε ο Αλί Σαμχανί, γραμματέας του ιρανικού Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, όπως μετέδωσε το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων FARS.

Στο μεταξύ ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, έδωσε εντολή να αυξηθεί ο προϋπολογισμός των Φρουρών της Επανάστασης με το ισόποσο των 225 εκατομμυρίων δολαρίων, κάτι που έπραξε το κοινοβούλιο της χώρας, δήλωσε ο Λαριτζανί, σύμφωνα με το κρατικό ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Την Κυριακή, δύο ημέρες μετά τον φόνο του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί από αμερικανικό πλήγμα, το Ιράν ανακοίνωσε ότι αποδεσμεύεται από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό του πρόγραμμα και θα ξεκινήσει να εμπλουτίζει ουράνιο χωρίς περιορισμούς. Παράλληλα όμως η Τεχεράνη πρόσθεσε ότι θα εξακολουθήσει να συνεργάζεται με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) και θα υπαναχωρήσει εφόσον αρθούν οι αμερικανικές κυρώσεις.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ δήλωσε την Τρίτη ότι είναι πολύ νωρίς για να εξακριβωθεί αν το Ιράν οδεύει προς την κατασκευή πυρηνικού όπλου, αφού η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι αποδεσμεύεται από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα. "Είναι πολύ νωρίς για να το πούμε", επεσήμανε ο Γιουβάλ Στάινιτς μιλώντας στο Radio Israel όταν ρωτήθηκε αν το Ιράν οδεύει προς την κατασκευή ατομικής βόμβας. "Πρέπει να περιμένουμε και να δούμε".

Μια επιστολή προκάλεσε σύγχυση στο Ιράκ

Στο μεταξύ διάφορα μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν χθες Δευτέρα ότι ο αμερικανικός στρατός έστειλε επιστολή σε Ιρακινούς αξιωματούχους με την οποία τους ενημέρωνε ότι τα αμερικανικά στρατεύματα θα μετακινηθούν ενόψει των προετοιμασιών για την αποχώρησή τους από τη χώρα, με το Πεντάγωνο να σπεύδει να διαψεύσει την είδηση.

«Δεν υπάρχει καμία απόφαση να αποχωρήσουμε από το Ιράκ», υπογράμμισε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ μιλώντας στους δημοσιογράφους. «Δεν γνωρίζω τι είναι αυτή η επιστολή».

Από την πλευρά του ο στρατηγός Μαρκ Μάιλι, επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατού των ΗΠΑ, επεσήμανε ότι η επιστολή «ήταν ένα κακοδιατυπωμένο» προσχέδιο που είχε στόχο απλώς να υπογραμμίσει την αυξημένη κινητικότητα των αμερικανικών δυνάμεων.

«Ήταν ένα προσχέδιο, μη υπογεγραμμένο», εξήγησε ο στρατηγός Μάιλι. «Πρόκειται για ένα λάθος που διαπράχθηκε καλή τη πίστει».

Η Βαγδάτη είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι ο αμερικανικός στρατός της ανακοίνωσε πως προετοιμάζει την αποχώρησή του από το Ιράκ σε επιστολή που συντάχθηκε από τον στρατηγό Ουίλιαμ Σίλι, επικεφαλής των αμερικανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη χώρα.

Στο προσχέδιο της επιστολής αυτής ο στρατηγός Σίλι εξηγούσε ότι η Ουάσινγκτον έχει αρχίσει να «μετακινεί» τις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ με στόχο «την αποχώρηση από τη χώρα με ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο».

Η παράγραφος αυτή «είναι κακοδιατυπωμένη», απάντησε ο Μάιλι. Υπονοεί ότι επίκειται «αποχώρηση. Δεν συμβαίνει αυτό».

Οι ΗΠΑ διέθεταν μέχρι πρότινος 5.200 στρατιώτες στο Ιράκ, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα πολλές εκατοντάδες ακόμη αναπτύχθηκαν για την ασφάλεια της αμερικανικής πρεσβείας στην Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης.

Στη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης το κοινοβούλιο του Ιράκ ζήτησε την Κυριακή από την κυβέρνηση της χώρας «να τερματίσει την παρουσία των ξένων στρατιωτών». Όμως το ψήφισμα του κοινοβουλίου, που υιοθετήθηκε από τους 168 βουλευτές που ήταν παρόντες, σε σύνολο 329, δεν είναι δεσμευτικό και η ιρακινή κυβέρνηση μέχρι στιγμής δεν έχει δώσει συνέχεια.

Ο Έσπερ αμφισβήτησε τη νομιμότητα της ψηφοφορίας αυτής. «Κανένας από τους Κούρδους δεν συμμετείχε, σχεδόν όλοι οι σουνίτες δεν συμμετείχαν και πολλοί σιίτες συμμετείχαν έπειτα από απειλές», επεσήμανε. «Οι Ιρακινοί δεν θέλουν να φύγουμε», διαβεβαίωσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας. «Γνωρίζουν ότι οι ΗΠΑ είναι εκεί για να τους βοηθήσουν να γίνουν κυρίαρχη χώρα, ανεξάρτητη και ευημερούσα. Το Ιράν δεν έχει την ίδια πρόθεση», υπογράμμισε.

Η Ουάσιγκτον αρνήθηκε να δώσει βίζα στον Ιρανό ΥΠΕΞ

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ απέρριψε το αίτημα να χορηγήσει βίζα στον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, προκειμένου να πάρει μέρος σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που θα διεξαχθεί μεθαύριο Πέμπτη, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καταγγελίες δεκάδων Ιρανοαμερικανών ότι κρατήθηκαν επί ώρες στα σύνορα των ΗΠΑ με τον Καναδά

Σε μία παράλληλη εξέλιξη, οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν την Τρίτη 7/1 την αποχώρηση μέρους των στρατιωτών τους, που σταθμεύουν αυτή τη στιγμή στο Ιράκ για αποστολές εκπαίδευσης, και τη μεταφορά τους στην Ιορδανία και το Κουβέιτ εξαιτίας των εντάσεων στην περιοχή.

Το γερμανικό απόσπασμα, που περιλαμβάνει περίπου τριάντα στρατιωτικούς οι οποίοι έχουν τη βάση τους στη Βαγδάτη και στο Τάτζι, βόρεια της ιρακινής πρωτεύουσας, θα «μειωθεί προσωρινά» και στρατιώτες θα μεταφερθούν στο γειτονικό Κουβέιτ και στην Ιορδανία, ανακοίνωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας.

Αυτή η μετακίνηση στρατευμάτων "θα αρχίσει προσεχώς", δήλωσε ο εκπρόσωπος χωρίς να κάνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για το χρονοδιάγραμμα ούτε για τον ακριβή αριθμό των στρατιωτών που θα μετακινηθούν.

Πληροφορίες: ΑΠΕ, Reuters, DPA, AFP

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)