to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:54 | 05.01.2020

πηγή: Αυγή

Διεθνή

Αργεντινή: Μετά την παύση πληρωμών προς το ΔΝΤ, αυξήσεις μισθών και πάγωμα των τιμών των εισιτηρίων

Φερνάντες: «Δεν ζητώ το mea culpa του ΔΝΤ, αλλά να σφυρίζει σε χαμηλούς τόνους χωρίς να λέει τίποτα»


Η νέα κυβέρνηση της Αργεντινής ετοιμαζόταν χθες το βράδυ να προχωρήσει σε αυξήσεις μισθών στον στενά κρατικό και τον ιδιωτικό τομέα και στο πάγωμα των εισιτηρίων στα μέσα μεταφοράς λίγες ημέρες μετά το πρώτο πακέτο οικονομικών μέτρων υπέρ των ασθενέστερων στρωμάτων και την παύση των ληξιπρόθεσμων πληρωμών αξίας 6 δισ. δολαρίων έως το καλοκαίρι προς τους πιστωτές του ΔΝΤ.

H κυβέρνηση του Αλμπέρτο Φερνάντες θα προχωρήσει «την πρώτη εβδομάδα του έτους» σε αυξήσεις μισθών στον κρατικό και ιδιωτικό τομέα που θα κυμαίνονται μεταξύ 60 και 135 ευρώ τον μήνα, μεταξύ 4.000 και 9.000 πέσος, προκαλώντας την οργή της Δεξιάς του Μάκρι και των πιστωτών του ΔΝΤ. Ο νέος υπουργός Εργασίας Κλάουντιο Μορόνι διευκρίνισε ότι το διάταγμα για την αύξηση των αποδοχών στον κρατικό και ιδιωτικό τομέα δεν θα έχει κανένα όριο προς τα πάνω.

Το μέτρο θα εφαρμοστεί αμέσως για τους 200.000 υπαλλήλους του κρατικού τομέα και μπορεί να διευρυνθεί στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και να αφορά τους υπαλλήλους των αυτοδιοικητικών οργανισμών. Ανεξάρτητα από το νέο μέτρο οι αποδοχές στον δημόσιο τομέα θα αυξηθούν κατά 5% τον Ιανουάριο και κατά 6% τον Φεβρουάριο.

«Κάντε υπομονή» ζήτησε από τους εργαζόμενους ο νέος Πρόεδρος της Αργεντινής. «Πρέπει να ζητήσω από τους εργαζομένους να λάβουν υπόψη τους την κατάσταση που βρισκόμαστε. Ας μην έχουν υπερβολικά αιτήματα, γιατί όλα αυτά επηρεάζουν τελικά τα αποτελέσματα της οικονομίας. Όλοι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί» τόνισε ταπεινά και με ειλικρίνεια ο Φερνάντες λίγο μετά τη συνάντησή του με τα συνδικάτα.

Ο ηγέτης του μεγαλύτερου συνδικάτου CUT Κάρλος Ακούνια αναγνώρισε την ειλικρίνεια της νέας κυβέρνησης και τις προσπάθειες που καταβάλλει για να στηρίξει τα εισοδήματα των εργαζομένων και τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα πιέζοντας για μείωση των τιμών στα είδη πρώτης ανάγκης και τη συνέχιση του προγράμματος μείωσης του ΦΠΑ, που υιοθέτησε ο Μάκρι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

«Το ΔΝΤ έχει μεγάλες ευθύνες για ό,τι συνέβη. Δεν μπορεί να εισπράξει τα δάνεια στο χρονοδιάγραμμα που είχε συμφωνηθεί. Δεν μπορούν να πουν ότι δεν έχουν σχέση με αυτό. Η μόνη εξήγηση που μπορούμε να δώσουμε είναι ότι είναι συνένοχοι της διαχείρισης του Μάκρι. Δεν ζητώ το mea culpa του ΔΝΤ, αλλά να σφυρίζει σε χαμηλούς τόνους χωρίς να λέει τίποτα» τόνισε ο Φερνάντες.

Ο πρόεδρος της κυβέρνησης Σαντιάγκο Καλιφέρο ανακοίνωσε το πάγωμα των τιμών στα λεωφορεία και το μετρό δηλώνοντας ότι «θέλουμε να στηρίξουμε το καλάθι των νοικοκυριών» και «να οδηγήσουμε την οικονομία σε αύξηση των καταναλωτικών δαπανών αυξάνοντας όσο το δυνατόν περισσότερο τους χαμηλότερους μισθούς» μετά την άνοδο του πληθωρισμού σχεδόν κατά 55% το 2019.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)