to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:18 | 03.01.2020

Οικονομία

Π. Πέρκα: Παντελής η έλλειψη κυβερνητικού σχεδιασμού για την απολιγνιτοποίηση της Φλώρινας

Συνέντευξη της βουλευτή Φλώρινας και αναπληρώτριας τομεάρχη για θέματα Μεταφορών, της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Πέρκα, στην ΕΡΑ Φλώρινας (31/12/2019)


Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας και Αναπλ. Τομεάρχης Μεταφορών κ. Π. Πέρκα, έδωσε ραδιοφωνική συνέντευξη στην ΕΡΑ Φλώρινας, όντας καλεσμένη της δημοσιογράφου Σ. Ζουζέλη την Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2019.

      Στο πρώτο μέρος της ραδιοφωνικής της παρέμβασης, αφού έδωσε τις ευχές της για το 2020, τοποθετήθηκε για την απολιγνιτοποίηση της περιοχής. «Πράγματι, το μεγάλο στοίχημα, πρόβλημα και πρόκληση για την περιοχή μας είναι ακριβώς αυτό. Δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν μπορώ να πω ότι έχω καμία αισιοδοξία, κυρίως για την έλλειψη σχεδιασμού της κυβέρνησης και αυτό είναι το πιο ανησυχητικό από όλα». Δήλωσε ακόμα, πως σύμφωνα με το τελευταίο ΕΣΕΚ δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη και σχεδιασμός για το πως αυτή η απολιγνιτοποίηση μπορεί να επιτελεστεί.

«Αντιθέτως, εμείς στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και εμείς οι βουλευτές της Δυτικής Μακεδονίας με τον αντίστοιχο τομεάρχη, σε κάθε νομοσχέδιο επαναφέρουμε το θέμα..», δήλωσε χαρακτηριστικά αφού σημείωσε πως στον τελευταίο αναπτυξιακό νόμο κατατέθηκε τροπολογία για να προβλεφθεί ειδική διάταξη για τις επιχειρήσεις στις λιγνιτικές περιοχές η οποία απορρίφθηκε αλλά και ακόμα την διαπίστωση ότι δεν υπάρχει κάπου ένα κονδύλιο που να περιγράφει και να αναφέρεται στην απολιγνιτοποίηση. «…όπως ξέρετε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε ξεκινήσει ένα Εθνικό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης το οποίο έχει 30 εκ. ευρώ και λέμε το 2019 πρέπει να μπουν άλλα τόσα, αλλά κυρίως έξω στην Ευρώπη διεκδικήσαμε και άρχισε η κουβέντα για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης στο οποίο και η τωρινή κυβέρνηση πρέπει να επιμείνει…», σημείωσε δηκτικά.

      Στο δεύτερο μέρος της παρέμβασής της, σχολίασε την αναγκαιότητα συνολικού σχεδιασμού το οποίο είναι αυτό που πρέπει να μας ανησυχεί. «Πρέπει να υπενθυμίσω ότι ως κυβέρνηση είχαμε απευθυνθεί στην Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία θα εκπονήσει έναν ολοκληρωμένο οδικό χάρτη για τη δίκαιη μετάβαση αλλά παρόλο που επιμένουμε κοινοβουλευτικά, δεν γνωρίζουμε και δεν μας δίνεται η πληροφορία για το που βρίσκονται όλα αυτά…».

Σημείωσε δε, ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ισχυρό λόγο και θεσμικό ρόλο και δεν θα αφήσει έτσι το ζήτημα, θα εργαστεί με τους τοπικούς φορείς      οι οποίοι φαίνεται να ανησυχούν -ανεξαρτήτως της πολιτικής τους τοποθέτησης. «…Εμείς έχουμε δηλώσει από την αρχή ότι ως αντιπολίτευση δεν θα κάνουμε αυτά που μας έκαναν και θα υπενθυμίσω: για τον ¨ψεύτη¨ πρωθυπουργό, την χειρότερη κυβέρνηση που πέρασε… η Συμφωνία των Πρεσπών ανταλλάχτηκε με τις συντάξεις…απίστευτα πράγματα, είχε κατρακυλήσει πολύ ο πολιτικός λόγος. Εμείς ως αντιπολίτευση -ειδικά στα κρίσιμα και εθνικά θέματα- θα κοιτάξουμε να συνεργαστούμε και να συναινέσουμε. Σε ότι αφορά εμάς, τους τοπικούς βουλευτές, εγώ ξέρετε δηλώνω ότι πάνω απ ‘όλα είμαι Βουλευτής Φλώρινας. Είναι πολύ σημαντικό και βεβαίως έχω καλή επαφή και σχέση με τους ανθρώπους, τους τοπικούς φορείς και τον έτερο Βουλευτή διότι αλλιώς δεν μπορεί δυστυχώς να λυθεί το θέμα».

Σημείωσε βέβαια, ότι δεν θα σταματήσει την κριτική και την ενημέρωση του κόσμου για τραγικά λάθη όπως στο θέμα της ενέργειας. «Στον ΕΣΕΚ είδαμε ότι μιλάει για απολιγνιτοποίηση και όχι για απανθρακοποίηση όπως όλη η Ευρώπη – εδώ εμείς καταγγέλλουμε ότι πρόκειται για εξυπηρέτηση συμφερόντων…αυτά τα πράγματα πρέπει να τα βάζουμε στο τραπέζι γιατί πρέπει να ξέρουμε ακριβώς που πηγαίνουμε και ό,τι μπορούμε να το ανατρέψουμε».

Ακόμα, παρατήρησε ότι είναι πολύ σοβαρό να γίνεται μόνο επικοινωνιακή πολιτική και όχι πολιτική ουσίας, ειδικά όταν μπορεί να υπάρξει επιστροφή πόρων στην Ε.Ε. αν δεν καταστεί δυνατή η τήρηση των στόχων που θα τεθούν στην ενδιάμεση αξιολόγηση για μια απολιγνιτοποίηση που δεν έχει σαφές σχέδιο. «…είναι πολύ σοβαρά θέματα για να τα κάνουμε με επικοινωνιακή πολιτική, ωστόσο, η κουβέντα για μας είναι ανοιχτή, βλέπω υπάρχει το ενδιαφέρον του κόσμου και των τοπικών φορέων, άρα πιστεύω ότι κάτι θα καταφέρουμε…».

      Στο τρίτο μέρος της παρέμβασης της, αφού όπως σημείωσε η δημοσιογράφος κ. Ζουζέλη, η κ. Πέρκα ανήκει στην «άτυχη γενιά» πολιτικών,  διότι πολλοί παλαιότεροι πολιτικοί της περιοχής έκαναν καριέρα πάνω στους λιγνίτες, δήλωσε σκωπτικά: «εγώ θεωρώ ότι είμαι πολύ τυχερή γιατί μέσα σε μια πολύ κρίσιμη εποχή για την περιοχή μου, θα προσπαθήσω να την εκπροσωπήσω όσο το δυνατόν καλύτερα και ουσιαστικότερα. Αυτό που μας ενδιαφέρει πάντα είναι στην πορεία σου να αφήνεις κάτι πίσω σου, που θα είναι σημαντικό. Για μας οι θέσεις και τα αξιώματα, δεν έχουν καμία άλλη αξία παρά μόνο είναι μια ευκαιρία να δουλέψεις  για αυτό που αγαπάς, που πονάς, που πιστεύεις…».

      Επίσης, ερωτήθηκε για τις εορταστικές ημέρες της Φλώρινας και την εμπειρία διαμονής της στην γιορτινή ατμόσφαιρα της πόλης, όπου δήλωσε: «όπως πάντα στην Φλώρινα τα περνάω πολύ καλά, μπορεί να είναι λίγο κουραστικά γιατί θέλω να προλάβω να πάω παντού, αλλά είναι τόσο ωραία και παρόλα αυτά πάντα νιώθω ότι κάτι δεν έχω κάνει. Αυτό σημαίνει ότι ξαναέρχομαι». Τέλος, δήλωσε ότι οι άνθρωποι της Φλώρινας έχουν μια χαρακτηριστική ζεστασιά και αγάπη. «…το έζησα και στην περίοδο της έντονης οικονομικής κρίσης. Ο κόσμος μπορεί να υποφέρει,  να είναι αδικημένος και να τα ξέρει όλα αυτά όμως δεν χάνει το κέφι του, την ελπίδα του και αυτή τη ζεστασιά. Αυτό είναι πολύ δύσκολο να το βρεις σε άλλες περιοχές. Την δύναμη την παίρνω από τον κόσμο».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)