to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:37 | 03.01.2020

Κοινωνία

«Ένα ζεστό χαμόγελο μες στον χειμώνα» στο λιμάνι του Πειραιά (βίντεο - φωτογραφίες)

Το Τμήμα Προσφυγικής - Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ. η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ καθώς και άλλες συλλογικότητες και αλληλέγγυοι βρέθηκαν (για ακόμα μία φορά) το βράδυ της Παρασκευής 3/1 στο λιμάνι του Πειραιά για να υποδεχθούν εκατοντάδες πρόσφυγες από τη Σάμο και να τους ευχηθούν «Καλή Χρονιά


Βίντεο - φωτογραφίες: Άγγελος Καλοδούκας

Ένα ζεστό χαμόγελο, ένα γλύκισμα, ένα παιχνίδι για τα μικρά παιδιά: αυτή ήταν η ελάχιστη αλλά τόσο ανθρώπινοι υποδοχή που επεφύλαξαν στους πρόσφυγες δεκάδες αλληλέγγυοι πολίτες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του τμήματος Προσφυγικής - Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, το βράδυ της Παρασκευής 3 Γενάρη. 

Το "Νήσος Χίος" έφτασε από την Σάμο με 600 περίπου ανθρώπους, ταλαιπωρημένους, με πολλά παιδιά ανάμεσά τους.

Οι πολίτες τους υποδέχθηκαν στην «πόλη της αλληλεγγύης, τον Πειραιά» και τους ευχήθηκαν καλή τύχη στη συνέχεια του ταξιδιού τους προς τις δομές φιλοξενίας. Τους ευχήθηκαν επίσης το αυτονόητο: μια στέγη για όλους, ένα σχολείο για όλα τα παιδιά:

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στο άλμπουμ του Left.gr:

Με τον χειμώνα προ των πυλών, εκατοντάδες νέες αφίξεις ανθρώπων λαμβάνουν χώρα κάθε μέρα και κανένα συγκεκριμένο σχέδιο για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης όσων φιλοξενούνται στη χώρα μας δεν υπάρχει, με αποτέλεσμα να είναι σε εξέλιξη μία ευρείας έκτασης ανθρωπιστική κρίση.

Περισσότεροι από 46.000 άνθρωποι βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε hotspots στα ελληνικά νησιά, τόσο εντός όσο και εκτός των επισήμων περιοχών που έχουν σχεδιαστεί να φιλοξενήσουν πρόσφυγες με μέγιστη χωρητικότητα περίπου 8.000 ατόμων! Στα υπερπλήρη αυτά κέντρα, οι άνθρωποι διαβιούν σε άθλιες συνθήκες, με έλλειψη πρόσβασης σε βασικά αγαθά, όπως ασφάλεια, φαγητό, ιατρική περίθαλψη και αποχέτευση. Η ένταξή τους δε, σε συνθήκες ασύλου δυσχεραίνεται από χρονοβόρες διαδικασίες, οι οποίες οφείλονται σε διάφορους παράγοντες, όπως η έλλειψη εργαζόμενων σε θέματα ασύλου και η παροχή νομικής βοήθειας και ειδικών διερμηνέων. Η έλλειψη βασικής υποστήριξης από ανθρώπινο δυναμικό σε συνδυασμό με τις συνεχείς εντάσεις (όπως αυτή της Παρασκευής στη Μόρια) επιδεινώνουν την ήδη προβληματική κατάσταση.

Σημειώνεται ότι 105 Ευρωβουλευτές από 5 πολιτικές ομάδες, έστειλαν επιστολή (την οποία συνυπογράφουν Δημ. Παπαδημούλης, Κ. Αρβανίτης και Στ. Κούλογλου εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ) προς το Συμβούλιο Δικαιοσύνης & Εσωτερικών Υποθέσεων και τους υπουργούς Εσωτερικών της ΕΕ για τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στα ελληνικά νησιά.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)