to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:29 | 24.05.2013

Διεθνή

Φωτιές για όγδοη ημέρα στη Στοκχόλμη: Το ρήγμα στο «σκανδιναβικό μοντέλο»

Καίει ακόμα, για 8η νύχτα, η φωτιά που άναψε στα προάστια της Στοκχόλμης μετά το θανάσιμο πυροβολισμό 69χρονου μετανάστη από αστυνομικούς. Η καταστολή εντείνεται, και ταυτόχρονα φουντώνει η συζήτηση για τα αίτια της εξέγερσης των νεαρών μεταναστών.


 Κατά την όγδοη συνεχόμενη νύχτα της αναταραχής, «οι πυρπολήσεις οχημάτων ήταν σχετικά μικρότερης έντασης», αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ενώ «φωτιά εκδηλώθηκε τη νύχτα και σε νηπιαγωγείο στα βορειοδυτικά της πόλης». Διαβάστε παρακάτω μέρικές από τις ενδιαφέρουσες αναλύσεις που δημοσιεύτηκαν στον κυριακάτικο Τύπο σχετικά με τις αιτίες των γεγονότων.

Bίντεο του δικτύου «Russia Today» για την έβδομη ημέρα των «ταραχών»:

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Reuters, οι συζητήσεις με τους κατοίκους του Husby είναι γεμάτες με ιστορίες ανεργίας, αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας, φυλετικού ρατσισμού και άισθήματος πειθωριοποίησης. Ιστορίες που έρχονται σε αντίθεση με τη φήμη της «ανεκτικής» Σουηδίας.

«Σκηνές παρόμοιες με του Λονδίνου (2011) και των γαλλικών προαστίων (2006) ζει η Στοκχόλμη όπου περίπου το 15% του πληθυσμού έχει γεννηθεί στο εξωτερικό. Η άνοδος (τρίτη θέση στις δημοσκοπήσεις) του κόμματος των «Δημοκρατών» με την αντιμεταναστευτική ρητορική (το οποίο ζητά την απαγόρευση της κυκλοφορίας για να σταματήσουν τα «βίαια επεισόδια») έχει πολώσει τη σουηδική κοινωνία».

Το μοντέλο του σουηδικού κράτους πρόνοιας παρουσιάζει σοβαρά ρήγματα την ώρα που πάνω από ένας στους τρεις νέους 16-29 ετών στις πιο υποβαθμισμένες περιοχές των μεγάλων πόλεων δεν έχει πρόσβαση ούτε  στην εκπαίδευση ούτε στην αγορά εργασίας.

Όπως δηλώνουν σε συνεντεύξεις οι νέοι του Husby, οι περισσότεροι είναι άνεργοι ή «μαθητευόμενοι» αδυνατώντας να βρουν εργασία πλήρους απασχόλησης

«Ο θανάσιμος πυροβολισμός ενός κατοίκου από την Αστυνομία  ήταν η σπίθα», σύμφωνα με το Reuters, «που άναψε την οργή των κατοίκων του Husby - ενός οικισμού μόλις 12.000 κατοίκων - το 85% των οποίων είναι μετανάστες πρώτης ή δεύτερης γενιάς».

Βίντεο από την τέταρτη ημέρα:

«Γινόμαστε σιγά-σιγά όπως οι άλλες χώρες» δήλωσε ο Άγε Κάρλμπομ ανθρωπολόγος στο πανεπιστήμιο του Μάλμε. «Το να είσαι νέος σ' αυτές τις απομονωμένες συνοικίες μπορεί να αποδειχθεί πολύ δύσκολο από πολλές πλευρές. Δεν έχεις πρακτικά καμιά επαφή με τους άλλους Σουηδούς και τις περισσότερες φορές δεν πιστεύω πως έχεις μια καλή κατανόηση της σουηδικής κοινωνίας» πρόσθεσε.

Η εφημερίδα Aftonbladet που πρόσκειται στην Αριστερά σημειώνει ότι οι ταραχές δείχνουν μία «γιγαντιαία αποτυχία» της κυβερνητικής πολιτικής, που έχει οδηγήσει στη δημιουργία γκέτο στα προάστια.

Να σημειωθεί ότι το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών στη Σουηδία αυξάνεται με τον ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με τις άλλες χώρες-μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, παρότι η απόλυτη φτώχεια δεν είναι συχνό φαινόμενο. 

 «Σταματήστε τη βία της αστυνομίας – Έρευνα από ανεξάρτητη Αρχή».

Νεολαία Συνασπισμού: Καμία καπιταλιστική κοινωνία δεν μπορεί να ξεφύγει από τις ανισότητες

Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Νεολαία Συνασπισμού, «η εξέγερση στα φτωχά προάστια της Στοκχόλμης, από νεολαίους και μετανάστες κυρίως, δείχνει ότι η ανεργία και η επισφάλεια των νέων, οι ρατσιστικές διακρίσεις και η αστυνομική αυθαιρεσία θα γεννήσουν αντιδράσεις, μικρότερες ή μεγαλύτερες,  οπουδήποτε στη γη, ακόμα και σε κοινωνίες που είχαν να περηφανεύονται για την "ανεκτικότητα" τους». 

Είναι γεγονός ότι το περίφημο «Σκανδιναβικό Μοντέλο» υφίσταται ένα πελώριο ρήγμα από τη στιγμή που το κράτος έβγαλε από το κέντρο του ενδιαφέροντος του τον πολίτη και έβαλε την ανάπτυξη και το κέρδος. Με την επέλαση του νεοφιλελευθερισμού ακόμα και στη Σουηδία αυξήθηκαν οι κοινωνικές ανισότητες (περισσότερο από ότι σε οποιαδήποτε άλλη «ανεπτυγμένη» οικονομία).

Τα πώς και τα γιατί

Όπως αναφέρει σχετικά η «Κυριακάτικη Αυγή», η αναταραχή προκάλεσε έντονο προβληματισμό σε μια χώρα που υπερηφανευόταν πάντα για το κοινωνικό κράτος και την ανοιχτή μεταναστευτική πολιτική της. Πέρσι η Σουηδία υποδέχτηκε 44.000 πρόσφυγες διπλασιάζοντας έτσι το αντίστοιχο ποσοστό του προηγούμενου έτους. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, η Σουηδία διαθέτει το μεγαλύτερο ποσοστό προσφύγων σε σχέση με τον συνολικό πληθυσμό της χώρας. Και δεν είναι μόνο αυτό καθώς όσοι λαμβάνουν άσυλο δικαιούνται αυτομάτως μια σειρά επιδομάτων.

Από ό,τι φαίνεται όμως όλα αυτά δεν αρκούν πλέον. Το μεγαλύτερο πρόβλημα στο προάστιο του  Husby είναι η ανεργία των νέων. Όπως συμβαίνει και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, ο αριθμός των νέων χωρίς δουλειά είναι τριπλάσιος από τον αντίστοιχο αριθμό των ενηλίκων. Και, παρότι αυτό δεν καταγράφεται στις επίσημες στατιστικές, οι μετανάστες της κατηγορίας είναι τουλάχιστον τριπλάσιοι από τους αντίστοιχους «γηγενείς».

Διαβάστε σχετική ανάλυση του Νίκου Σερβετά στην «Εποχή»: «Θεωρείται νόμιμο να αμύνεσαι στη βία της εξουσίας»

όπου μεταξύ άλλων σημειώνει:

«Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών στη Στοκχόλμη με εμπρησμούς αυτοκινήτων και καταστημάτων είναι μεν εξαίρεση στον κανόνα μιας νομοταγούς κοινωνίας, γίνεται όμως κανόνας στις μικρές κοινότητες που αφέθηκαν στο έλεος του Θεού από ένα κράτος που έβγαλε από το κέντρο του ενδιαφέροντος του τον πολίτη και έβαλε την ανάπτυξη και το κέρδος».

Πηγές: Αυγή, Εφημερίδα των Συντακτών, Εποχή, tvxs.gr, reuters.com, rt.com

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)