to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:14 | 29.12.2019

Διεθνή

Τελευταία ημέρα σήμερα της τριήμερης προειδοποιητικής απεργίας των εργαζομένων στα αεροδρόμια της Λισαβόνας

Τριήμερη απεργία πραγματοποιούν από την Παρασκευή οι εργαζόμενοι στα αεροδρόμια της Λισαβόνας, με περισσότερες ακυρώσεις και καθυστερήσεις να είναι πιο πιθανές πριν από τερματισμό των κινητοποιήσεων το βράδυ της Κυριακής.


Όπως έγινε γνωστό από την προηγούμενη εβδομάδα, εργαζόμενοι της εταιρίας Portway, η οποία παρέχει υπηρεσίες εξυπηρέτησης εδάφους σε εθνικά αεροδρόμια της Πορτογαλίας, άρχισαν από τις 27/12 τριήμερη απεργία στα αεροδρόμια της Λισαβόνας, του Πόρτο, του Φάρο και της Φουντσάλ μετά την άρνηση της εταιρίας να χορηγήσει αυξήσεις διατηρώντας το πάγωμα μισθών που εφαρμόζεται τα τρία τελευταία χρόνια.

Ήδη από την Παρασκευή, εκτιμήσεις έκαναν λόγο για συμμετοχή του σχεδόν 85% των εργαζομένων της Portway, όπως έλεγε ο Φερνάντο Σιμόες, εκπρόσωπος του Εθνικού Σωματείου Εργαζομένων Πολιτικής Αεροπορίας (SINTAC), το οποίο κάλεσε σε απεργία. Οι πτήσεις έως εκείνη την ώρα αναχωρούσαν με καθυστέρηση από 20 έως 80 λεπτά, σύμφωνα με την αερολιμενική αρχή της Πορτογαλίας.

"Η εταιρία προσέλαβε συμβασιούχους εργαζόμενους μερικής απασχόλησης για τις ημέρες αυτές", είπε ο Σιμόες.

Οι συνομιλίες μεταξύ του SINTAC και της Portway, η οποία ανήκει στον 'Ομιλο Vinci, κατέρρευσαν τον Δεκέμβριο όταν η εταιρία ανακοίνωσε ότι θα διατηρήσει το πάγωμα των μισθών, παρά τη δέσμευσή της όταν εφαρμόστηκε το πάγωμα το 2016, για χορήγηση μισθολογικών αυξήσεων έως τον Νοέμβριο του 2019.

Το συνδικάτο των εργαζομένων αναφέρει ότι πρόθεση της απόφασης της εταιρίας είναι να τιμωρήσει την απόρριψη από το συνδικάτο μιας αναθεωρημένης σύμβασης εργασίας που προώθησε η Portway τον Αύγουστο.

Το συνδικάτο σχεδιάζει νέα απεργία μεταξύ της 1ης Ιανουαρίου και τέλους Μαρτίου που θα αφορά την υπερωριακή εργασία και την εργασία τα Σαββατοκύριακα.

Έως και 90% η συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία

Ένας εκπρόσωπος της Εθνικής Ένωσης Εργαζομένων στην Πολιτική Αεροπορία (SINTAC) που απεργεί, δήλωσε στο τοπικό πρακτορείο ειδήσεων Lusa ότι ποσοστό 90% των εργαζομένων έλαβαν σήμερα μέρος, στις απεργιακές κινητοποιήσεις στην Λισαβόνα.

Η σημερινή ημέρα, είναι η πιο γεμάτη από πλευράς πτήσεων, για το αναφερόμενο αεροδρόμιο.

Οι πτήσεις της EasyJet και της Brussels Airlines από το Παρίσι, το Βέλγιο, το Λονδίνο, το Μπρίστολ και το Μάντσεστερ ακυρώθηκαν τόσο χθες, όσο και σήμερα.

Καμία από τις δύο αεροπορικές εταιρίες δεν ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα του Reuters, για σχολιασμό των εξελίξεων.

Ένας εκπρόσωπος του αεροδρομίου της Λισαβόνας αρνήθηκε να επιβεβαιώσει πόσες πτήσεις ακυρώθηκαν, αλλά είπε πως ο αριθμός των ακυρωμένων πτήσεων θα δημοσιοποιηθεί μέχρι το τέλος της ημέρας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)