to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:23 | 22.12.2019

Πολιτική

Ν. Βούτσης: Κάποιοι θέλουν ακόμα και θεσμικά την Αριστερά στο περιθώριο των εξελίξεων

Συνέντευξη του τέως προέδρου της Βουλής στο «Βήμα»: « Ο κ. Βορίδης είναι ειλικρινής και συνεπής γιατί λέει δημόσια διαχρονικά ότι θα πρέπει η Αριστερά να τεθεί ακόμη και θεσμικά στο περιθώριο των πολιτικών εξελίξεων. Αυτό είναι και το κεντρικό πολιτικό ζήτημα -κατά τη γνώμη μου-που έχει να αντιμετωπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, στο αμέσως προσεχές διάστημα».


Αναλυτικά η συνέντευξη του Ν. Βούτση στο Βήμα:

- Η κριτική που ασκήσατε ως αξιωματική αντιπολίτευση στην Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2020 θα μπορούσε να συνοψιστεί στη φράση του κ. Τσίπρα ότι δεν περιλαμβάνεται τίποτα καλό σε αυτόν. Μήπως είναι ισοπεδωτική η προσέγγιση αυτή;

«Η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό, η οποία προφανώς γενικεύτηκε και στο σύνολο των νομοθετικών παρεμβάσεων και των πεπραγμένων περί τα οικονομικά του πεντάμηνου της διακυβέρνησης της ΝΔ, υπήρξε άκρως αποκαλυπτική. Έδωσε αδρά το αποτύπωμα τόσο της μεροληπτικής νεοφιλελεύθερης πολιτικής της κυβέρνησης για την άμεση ή έμμεση ενίσχυση των ανώτερων εισοδημάτων και των μεγαλύτερων επιχειρήσεων, με αγνόηση ή και σε βάρος των ευπαθών ομάδων και του μεγαλύτερου μέρους της μεσαίας τάξης, όσο και την σαφή γραμμή υποστήριξης της οικονομικής πολιτικής και των πεπραγμένων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το πρώτο εξάμηνο του ’19 που θα κατηύθυναν, αν συνεχιζόταν, τα “καλά” της ανάπτυξης και των νέων δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας σε ριζικά διαφορετική κατεύθυνση. Τίποτα “καλό” και καινούργιο λοιπόν υπέρ των εργασιακών σχέσεων και των εισοδημάτων για τους μικρούς και τους μεσαίους, άλλωστε αυτή είναι και η αίσθηση στην αγορά τον τελευταίο μήνα και ενόψει των γιορτών των Χριστουγέννων».

- Πάντως έγινε φανερό από τις ομιλίες του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι υπάρχει πεδίο και ύφος συνεννόησης πάνω στα μείζονα εθνικά ζητήματα της περιόδου…

«Σε όλο το διαρρεύσαν διάστημα, κάναμε συστηματική προσπάθεια, σε όλα τα επίπεδα, για να ενισχυθεί και να ρυμουλκηθεί η κυβερνητική πολιτική σε σωστή κατεύθυνση, τόσο όσον αφορά την αντιμετώπιση των Τουρκικών προκλήσεων, όσο και στο πολύ σοβαρό ζήτημα της αντιμετώπισης των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών. Βεβαίως και για να ανοίξει ξανά ο δρόμος της επίλυσης για το μείζον θέμα του Κυπριακού. Το “κλειδί” σε αυτή την πολιτική την οποία εξυπηρέτησε η προηγούμενη αλλά και προηγούμενες κυβερνήσεις, είναι η σαφής ενεργητική και καθαρή υποστήριξη λύσεων και πρωτοβουλιών σε κλίμακα Ευρωπαϊκής Ένωσης στο βαθμό που το σύνολο αυτών των ζητημάτων αφορούν άμεσα τα σύνορα, τους ενεργειακούς δρόμους, τις προσφυγικές ροές, τη σταθερότητα για όλη την Ευρώπη στην Ανατολική Μεσόγειο. Γι’ αυτό επιμείναμε και ενθαρρύναμε, ιδιαίτερα και επανειλημμένα ο πρώην Πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, στην ανάληψη πρωτοβουλιών, τόσο για την λήψη αποφάσεων και εφαρμογή μέτρων από την ΕΕ για την κλιμάκωση των προκλήσεων της τουρκικής ηγεσίας στην Κύπρο και πλέον και στην ευρύτερη περιοχή δια του Συμφώνου Τουρκίας – Λιβύης, όσο και επίσης για μια ενεργητική πολιτική για την εφαρμογή της απόφασης για την ανάληψη ευθύνης όλων των κρατών για τη φιλοξενία προσφύγων-μεταναστών, για τη ριζική αλλαγή των δεσμεύσεων του Δουβλίνου και βεβαίως για την εφαρμογή της δήλωσης Ευρώπης-Τουρκίας για αυτό το σοβαρό ζήτημα. Οι μείζονες αυτές διπλωματικές πρωτοβουλίες έχουν ως μοναδικό στόχο την ειρήνη και βεβαίως πρέπει να μείνουν ανοικτοί οι δίαυλοι του διαλόγου των ΜΟΕ, με αυτονόητη την υποστήριξη των ενόπλων δυνάμεων της χώρας για την αποφυγή ή και την αντιμετώπιση “ατυχημάτων”. Αυτό είναι το προφανές πεδίο στο οποίο σε κρίσιμες στιγμές και στο παρελθόν από το Ελσίνκι ή ακόμα και σε αντιμετώπιση κρίσεων στο Αιγαίο, εκκινήθησαν, μέσα βέβαια σε ένα διαφορετικό διεθνές πλαίσιο, οι πολιτικές διαχρονικά από πλευράς των ελληνικών κυβερνήσεων».

- Ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε ότι κάποιοι δεν κατάλαβαν γιατί έχασαν στις εκλογές, εννοώντας τον  ΣΥΡΙΖΑ, και δήλωσε ότι ο προϋπολογισμός της κυβέρνησής του γράφει τίτλους τέλους σε μια αποτυχημένη πολιτική. Έχετε καταλάβει ως κόμμα γιατί χάσατε;

«Μόνο ως πολιτική “ατάκα” για περιορισμένο κοινό μπορεί να εκληφθεί αυτή η αποστροφή του λόγου του κ. Μητσοτάκη. Η ίδια η εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού, η ίδια η πραγματικότητα έτσι όπως αποτυπώθηκε σε όλες τις αποτιμήσεις εσωτερικών και διεθνών παραγόντων, κατατείνουν στο προφανές συμπέρασμα της σαφώς επιτυχημένης οικονομικής πολιτικής που ασκήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Η ιστορία θα γράψει ότι το τυπικό και ουσιαστικό με την έννοια και της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους κλείσιμο της περιόδου των μνημονίων έγινε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με 2,8% ανάπτυξη στο δεύτερο τρίμηνο του ‘19, με 10% λιγότερη ανεργία, με άνετη πρόσβαση της χώρας σε φτηνή αυτοχρηματοδότηση και με σειρά μέτρων άμεσης ανακούφισης τα οποία ελήφθησαν και εφαρμόσθηκαν  τόσο για τις εγγυήσεις των εργασιακών δικαιωμάτων, όσο και με την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού και την δια μιας αύξηση κατά 11% του κατώτερου. Είναι προφανές και αυταπόδεικτο από το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών, ότι ένας στους τρεις εκλογείς, όχι η πλειοψηφία, έδωσαν εμπιστοσύνη για τη συνέχιση αυτής της πολιτικής παρά τη λαϊκίστικη αρνητική προπαγάνδα της Νέας Δημοκρατίας που στηρίχθηκε όχι στη συνέπεια για την οποία σεμνύνεται σήμερα ο Πρωθυπουργός, αλλά στη προσπάθεια εξαπάτησης σε κομβικά σημεία της προεκλογικής αντιπαράθεσης, η οποία υποστηρίχθηκε και από τη μεγάλη πλειοψηφία των ΜΜΕ. Επίσης όμως, είναι προφανές και ήδη το κάνουμε, καθόσον εργαζόμαστε για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, ότι θα συζητήσουμε με ειλικρίνεια και σε βάθος αδυναμίες και λάθη και της δικιάς μας πολιτικής».

- Με αφορμή τα περιστατικά αστυνομικής βίας, επιτεθήκατε στην κυβέρνηση για «γενικευμένο εμπόριο φόβου» και «προπαγάνδα τρομολαγνείας». Τα ζητήματα της ασφάλειας δεν αποτελούν ένα υπαρκτό θέμα για το οποίο μάλιστα ο Μ. Χρυσοχοίδης σας εγκάλεσε ότι ως κυβέρνηση αδιαφορήσατε;

«Τα ζητήματα της  ασφάλειας των πολιτών πάντοτε αποτελούν ένα υπαρκτό θέμα, πόσο μάλλον μέσα και μετά από μια δεκάχρονη μείζονα κρίση. Έμεινε προφανέστατα αναπάντητη η ερώτηση που και προσωπικά έκανα σε παρέμβαση μου στον κ. Χρυσοχοΐδη, τόσο για την προκλητική επικοινωνιακή ρητορική και τις μεμονωμένες πράξεις ακραίας βίας από αστυνομικά όργανα, όσο και για την προτεραιοποίηση της εμμονής στην πολιτική “νόμος και τάξη” σε σχέση με την πανθομολογούμενη μεγάλη ασφάλεια, διεθνώς αναγνωρισμένη επί πενταετία για την πρωτεύουσά μας, την Αθήνα, η οποία δέχεται 5.000.000 τουρίστες το χρόνο».

- Καταγγείλατε την κυβέρνηση για «στρατιωτικοποίηση» της χώρας με αφορμή την σύσταση του Ενιαίου Φορέα Επιτήρησης Συνόρων υπό Εθνικό Συντονιστή για το προσφυγικό-μεταναστευτικό. Τι φοβάστε ακριβώς;

«Η συζήτηση στη Βουλή για την αιφνιδιαστική και εν κρύπτω τροπολογία που μας έφεραν για τον εθνικό συντονιστή και τη στρατικοποίηση της επιτήρησης των συνόρων, έναντι των προσφύγων και μεταναστών, υπήρξε άκρως αποκαλυπτική και οι φόβοι οι οποίοι εκφράστηκαν απ’ όλες τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης εκτός της Ελληνικής Λύσης, ελπίζουμε να διαψευστούν. Σημειώνω ότι κατάργησαν το υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής, ακυρώσανε τον κ. Κουμουτσάκο στον ρόλο που του είχε ανατεθεί και η προτεινόμενη δομή είναι πέραν των θεσμικών αρμοδιοτήτων των γενικών επιτελείων με άδηλο και τον τρόπο χρηματοδότησης. Πρωτοφανή πράγματα».

- Ο Μ. Βορίδης είπε στην Βουλή ότι δεν ανετράπη ακόμα η ηγεμονία της Αριστεράς. Πιστεύετε ότι εκτυλίσσεται μια πολιτική και ιδεολογική ρεβάνς ανάμεσα στους δυο χώρους;

«Προφανώς και υπάρχει ένα ζήτημα ανασύστασης και ανάκτησης της ηγεμονίας των ουσιαστικών προοδευτικών απόψεων μέσα στην ελληνική κοινωνία καθώς η κυβέρνηση με σειρά μέτρων και παρεμβάσεων ενισχύει σε αντιστοίχιση με ακραίες πολιτικές και στην υπόλοιπη Ευρώπη ένα διάχυτο κλίμα νεοσυντηρητισμού σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής και πολιτικής ζωής. Άλλωστε και η συζήτηση και οι καταλήξεις στην συνταγματική αναθεώρηση πιστοποιούν αυτή την τάση. Ο κ. Βορίδης είναι ειλικρινής και συνεπής γιατί λέει δημόσια διαχρονικά ότι θα πρέπει η Αριστερά να τεθεί ακόμη και θεσμικά στο περιθώριο των πολιτικών εξελίξεων. Αυτό είναι και το κεντρικό πολιτικό ζήτημα -κατά τη γνώμη μου-που έχει να αντιμετωπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, στο αμέσως προσεχές διάστημα. Δηλαδή, είναι σαφές ότι αρνούνται οι ιδεολογικοί και πολιτικοί μας αντίπαλοι, ως δημοκρατικό κεκτημένο, την λαϊκή επιταγή της διαμόρφωσης ενός σύγχρονου διπολικού πολιτικού συστήματος που δεν θα είναι προφανώς ο κλασικός δικομματισμός της προηγούμενης μεταπολιτευτικής περιόδου. Είναι προφανώς έτοιμοι να αποδεχθούν έναν τέτοιο ρόλο για τον προοδευτικό πόλο με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ μόνο αν είχαμε διάθεση και δίναμε δείγματα ενσωμάτωσης, αφομοίωσης και συντηρητικής μετάλλαξης της Αριστεράς που είναι η καρδιά της σύγχρονης δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης».

- Ο ΣΥΡΙΖΑ προχωρά στην ανασύνταξή του και διατυπώνεται στο εσωτερικό του ένας προβληματισμός για τα όρια της διεύρυνσής του. Κάποιοι φοβούνται «πασοκοποίησή» του. Αυτός είναι ο στόχος;

«Δήλωσα αισιόδοξος για το εγχείρημά μας, ακριβώς γιατί δεν εμφιλοχωρούν τέτοιες απόψεις και τάσεις, ούτε στο ηγετικό επίπεδο, ούτε στις δυνάμεις οι οποίες προσέρχονται και με τις οποίες θα συμπορευτούμε στο προσεχές διάστημα. Το προσκλητήριό μας είναι προς όλες τις δυνάμεις της πολύχρωμης κινηματικής, πράσινης και πολιτικής Αριστεράς και σε όλους τους πολίτες ακόμα και από το προοδευτικό κέντρο που συνομολογούν την ανάγκη για να γυρίσει σελίδα η χώρα με μια νέα διακυβέρνηση με κορμό την Αριστερά».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)