to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:40 | 20.12.2019

Πολιτική

Μ. Μπόση: τα αστυνομικά όργανα έχουν ξεπεράσει την έννοια της Δημοκρατίας

Καταπέλτης κατά των περιστατικών βίας από αστυνομικά όργανα το τελευταίο διάστημα ήταν σε συνέντευξή της η καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και ειδική σε θέματα Διεθνούς Ασφάλειας, Μαίρη Μπόση μιλώντας σήμερα στον ρ/σ του Ηρακλείο 98,4 FM.


“Είδαμε ότι τα αστυνομικά όργανα έχουνε ξεφύγει, αν αυτά που βλέπουμε ισχύουν”, υπογράμμισε και συνέχισε: “Έχουνε ξεφύγει από τα όρια μέσα σε μια δημοκρατία. Γιατί μια δημοκρατία που θέλει να παρέχει ασφάλεια στους πολίτες της έχει και όρια στο πόσο μπορεί να το κάνει αυτό, μέχρι που μπορεί να φτάσει το όργανο που χρησιμοποιεί, το εργαλείο που χρησιμοποιεί”.


Σχολιάζοντας το περιστατικό στο Κουκάκι τόνισε ότι υπάρχει διάκριση ανάμεσα σε πράξεις τρομοκρατίας και πράξεις ήπιας έντασης. Υπογράμμισε, έτσι: “Οι αστυνομικές αρχές δεν έδρασαν με τη λογική της ήπιας έντασης, αλλά έδρασαν με το σκεπτικό ότι είχαν απέναντί τους τούς απόλυτους βίαιους που έπρεπε οπωσδήποτε να τους πατάξουν. Δηλαδή την ανομία στο υπέρτατο στάδιό της” και επέστησε τον κίνδυνο ότι η ανακύκλωση της βίας είναι εις βάρος όλων ημών.


Σε ότι αφορά στις επώνυμες καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες αστυνομικοί απαίτησαν από συγκεκριμένες γυναίκες να βγάλουν τα ρούχα τους προκειμένου να διεξάγουν έρευνα, η κα Μπόση απάντησε:


“Αυτό θεωρώ ότι ξεπερνάει, όχι απλώς τα όρια, ξεπερνάει την έννοια της δημοκρατίας. Φτάνουμε σε άλλα πλέον δείγματα, τα οποία τα έχουμε δει να συμβαίνουν είτε σε κράτη τα οποία δεν έχουνε φτάσει στην έννοια της εξέλιξης, ή σε δικτατορίες. Αυτές τις λογικές θα πρέπει να τις λάβουν υπ’ όψιν αυτοί που είναι επικεφαλής του κράτους, του συγκεκριμένου κράτους, και θα πρέπει εκ των πραγμάτων να δούνε τι ακριβώς θέλουν, τι είδους ελευθερία και τι είδους ασφάλεια θέλουν να δώσουν στους πολίτες, οι οποίοι τους εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους και τους έκαναν αυτή τη στιγμή επικεφαλής του συγκεκριμένου κράτους”.


Σε ότι αφορά του τρόπου αντιμετώπισης περιστατικών ανομίας και της επαπειλούμενης παραίτησης του κ. Αλιβιζάτου, η κα Μπόση σχολίασε λέγοντας ότι θα πρέπει πρώτα να γίνεται αντιληπτό σε βάθος τι ακριβώς συμβαίνει πριν υπάρξει η σχετική δράση από τις αστυνομικές αρχές. Και εξήγησε: “Πριν δράσει το κράτος, δηλαδή, πρέπει να έχει πάρα πολύ καλή και σε βάθος αντίληψη ποια είναι η άλλη πλευρά της ανομίας, του εγκλήματος. Όλα αυτά, σημαίνει το κράτος τα γνωρίζει και μετά δρα”. Η κα Μπόση κατέληξε λέγοντας: “εγώ στην παρούσα φάση αντιλαμβάνομαι ότι ιδέα δεν έχει τι ακριβώς συμβαίνει”.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)