to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:52 | 19.12.2019

Κοινωνία

Η μακρά ιστορία του επικίνδυνου όπλου με τα «ελαστικά σφαιρίδια» της ΕΛΑΣ

Το όπλο Manurhin MR-35 που παραδέχτηκε ότι χρησιμοποίησε η ΕΛΑΣ στο Κουκάκι (βαφτίζοντάς τα... «συσκευές»), είχε εμφανιστεί ξανά στα χέρια αστυνομικών το 2013, στην επιχείρηση εκκένωσης μιας άλλης κατάληψης. Και δεν είναι βέβαια καθόλου «ακίνδυνα»...


Αν δεν υπήρχε η καταγγελία για τραυματισμό από πλαστική σφαίρα, ίσως να μην είχαμε μάθει ποτέ ότι η αστυνομία χρησιμοποίησε χθες, κατά την επιχείρηση εκκένωσης τριών καταλήψεων στο Κουκάκι (και... σύλληψης και ξυλοδαρμού γειτόνων), το όπλο με την ονομασία Manurhin MR-35 Punch gun που εκτοξεύει «ελαστικά σφαιρίδια» αλλά φυσικά και είναι επικίνδυνο, καθώς εντάσσεται άλλωστε στην κατηγορία των όπλων που ονομάζονται «λιγότερο φονικά» (less than lethal).

Η κατοχή αυτού του όπλου από δυνάμεις της αστυνομίας έγινε γνωστή το 2013, όταν εθεάθη να το κρατάει αστυνομικός κατά την επιχείρηση εκκένωσης της Βίλας Αμαλίας, της κατάληψης στην Αχαρνών, στις 9 Ιανουαρίου εκείνης της χρονιάς. Σύμφωνα, πάντως, με άλλο δημοσίευμα, τα ΕΚΑΜ φέρονται να είχαν τέτοιο όπλο ήδη από το 2003

Το όπλο αυτό εκτοξεύει λαστιχένιες σφαίρες διαμέτρου 35mm και βάρους 21 γραμμαρίων από έναν αλουμινένιο σωλήνα με ταχύτητα 120-140m/s και ενέργεια 150-200 Joule που προέρχεται από εκρηκτικό φυσίγγιο, με «δραστικό βεληνεκές» 25 μέτρα. 

Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής (ενδεικτικά εδώ), τα όπλα αυτά μπορεί να εκτοξεύσουν σε λιγότερο από πέντε δευτερόλεπτα, πέντε σφαιρίδια καουτσούκ, τα οποία κτυπούν τους ανθρώπινους στόχους, με ταχύτητα περίπου 112 μέτρων το δευτερόλεπτο.

Το κτύπημα από σφαίρα καουτσούκ προκαλεί σοκ και έντονο πόνο. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται στο εγχειρίδιό του, ειδικά αν η ρίψη της πλαστικής σφαίρας γίνει από μακριά [καθώς όσο μεγαλώνει η απόσταση, χάνεται η ακρίβεια της στόχευσης], ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος ο στόχος να κτυπηθεί στο κεφάλι ή σε άλλο ευαίσθητο σημείο και να προκληθεί σοβαρός τραυματισμός, ακόμη και θάνατος!

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο σχετικό έγγραφο προσδιορίζεται ως «ελάττωμα» του εκτοξευτήρα σφαιρών καουτσούκ αν επιχειρείται η βολή να γίνει σε απόσταση από τον «στόχο» μεγαλύτερη από επτά μέτρα.

Περιγραφή που απέχει παρασάγγας, βέβαια, από τις καθησυχαστικές εκφράσεις της ΕΛΑΣ ότι αυτές οι «συσκευές» (σ.σ.: και όχι όπλα!) «εκτοξεύουν μικρές ελαστικές μπάλες (περίπου μεγέθους πινγκ πονγκ), με βεληνεκές περίπου (15) μέτρα και δύναμη  μικρότερη από μιας γροθιάς»...

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)