to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:47 | 18.12.2019

Διεθνή

Βρετανία: Ο Μπ.Τζόνσον απειλεί το BBC

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών να επανεξετάσει την χρηματοδότηση του BBC - Τα ανταποδοτικά τέλη, κύρια πηγή εσόδων του BBC, στο στόχαστρο


Λίγες ώρες μετά την εκλογική του νίκη, ο Μπόρις Τζόνσον στράφηκε κατά του BBC, το οποίο κατηγορεί ότι μερολήπτησε κατά των «Τόρις» στις βουλευτικές εκλογές, απειλώντας με απόσυρση της χρηματοδότησης του εμβληματικού δημόσιου μέσου ενημέρωσης.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών, Ρίσι Σουνάκ, να επανεξετάσει την χρηματοδότηση του BBC, όπως επιβεβαίωσε ο ίδιος την Κυριακή. Στο στόχαστρο, τα ανταποδοτικά τέλη, κύρια πηγή εσόδων του BBC, που απασχολεί περισσότερους από 2.000 δημοσιογράφους ανά τον κόσμο.

Ο Μπ.Τζόνσον, που διαθέτει πλέον μεγάλη πλειοψηφία στην βρετανική βουλή, έχει την ευχέρεια να μειώσει το ύψος του τέλους -που σήμερα ανέρχεται σε 154,50 λίρες (178 ευρώ) ετησίως- κατά την προσεχή επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας με το BBC, που προβλέπεται να γίνει το 2022.

Μέχρι τότε, ο Μπόρις Τζόνσον εξετάζει την μετατροπή του αδικήματος που συνιστά η μη καταβολή του ανταποδοτικού τέλους με προβλεπόμενο πρόστιμο ύψους 1.000 λιρών (1.183 ευρώ) σε πταίσμα, με χαμηλότερο πρόστιμο.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της εφημερίδας Guardian, δεδομένου ότι το 6% των νοικοκυριών δεν καταβάλλει το τέλος, αυτό θα μεταφραζόταν σε διαφυγόντα έσοδα 200 εκατ. λιρών (237 εκατ. ευρώ). Ομως θα ελάφραινε το έργο των δικαστηρίων, όπου περί τα 130.000 άτομα διώχθηκαν το 2018 για μη πληρωμή του ανταποδοτικού τέλους.

Εκδίκηση

Ο Μπόρις Τζόνσον, ενισχυμένος από το εκλογικό αποτέλεσμα, προσάπτει στον ραδιοτηλεοπτικό βρετανικό μέσο έλλειψη αντικειμενικότητας στην κάλυψη της προεκλογικής του εκστρατείας και υπερβολική δημοσιογραφική κάλυψη μη ευνοϊκών για τους «Τόρις» περιστατικών.

Ομως, σύμφωνα με τον ειδικό επί των μέσων ενημέρωσης Ivor Gaber, του πανεπιστημίου του Σάσεξ, η κατηγορία αυτή κατά του BBC στην πραγματικότητα αποτελεί «εκδίκηση», κυρίως για την «προσωπική επίθεση» από τον δημοσιογράφο Αντριου Νιλ κατά του πρωθυπουργού, ο οποίος κρύφτηκε από τον μετρ των συνεντεύξεων, αντίθετα με τους υπολοίπους ηγέτες κομμάτων.

Εκτοτε, ο Μπόρις Τζόνσον απαγόρευσε στους υπουργούς του να εμφανίζονται στην εκπομπή «Today», την εμβληματική πρωινή εκπομπή του BBC Radio 4.

Πόλεμος παραπληροφόρησης

Την ώρα που το 20% των Βρετανών θεωρούν ότι οι δημοσιογράφοι του BBC «δεν λένε την αλήθεια», σύμφωνα με έρευνα του YouGov που δόθηκε την Δευτέρα στην δημοσιότητα, η στάση του Μπόρις Τζόνσον είναι επικίνδυνη.

Επισημαίνοντας ότι το μοντέλο χρηματοδότησης του BBC «δεν είναι τέλειο», η καθηγήτρια Ιστορίας των Μέσων Ενημέρωσης στο πανεπιστήμιο του Γουέστμινστερ, Τζιν Σίτον, προειδοποιεί παράλληλα ότι όσοι αμφισβητούν το σχήμα αυτό «φροντίζουν μάλλον για την συρρίκνωση παρά για την ανάπτυξη του BBC».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)