to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:25 | 18.12.2019

Κοινωνία

Προκλητική η εισαγγελέας στη #GDtrial: «Η Χρυσή Αυγή δεν είναι εγκληματική οργάνωση»

Στη λογική συνέχεια του σκεπτικού της ότι η ηγεσία της Χρυσής Αυγής δεν είχε δώσει εντολή για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα τον Σεπτέμβριο του 2013, ότι το τάγμα εφόδου που πλαισίωνε τον Γιώργο Ρουπακιά δεν είχε ούτε γνώση ούτε ευθύνη για την πράξη του Ρουπακιά, αλλά και ότι τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής που επιτέθηκαν με μανία εναντίον των αιγύπτιων αλλιεργατών και των μελών του ΠΑΜΕ δεν είχαν δολοφονική πρόθεση, προχώρησε το απόγευμα της Τετάρτης η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου, υποστηρίζοντας ότι η Χρυσή Αυγή δεν είναι εγκληματική οργάνωση.


(φωτογραφία: ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Την απαλλαγή του αρχηγού, των βουλευτών και των επικεφαλής των Τοπικών Οργανώσεων Νίκαιας και Περάματος της Χρυσής Αυγής από την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης καθώς και όλων των υπολοίπων κατηγορουμένων για ένταξη εισηγήθηκε η εισαγγελέας Έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, Αδαμαντία Οικονόμου, κατά την πολύωρη αγόρευσή της, λειτουργώντας με κυνισμό και πρωτοφανή προκλητικότητα ως συνήγορος των εγληματιών νεοναζί. 

Με βασικό σκεπτικό πως «δεν προκύπτει δράση οργάνωσης», η εισαγγελέας κ. Οικονόμου αποδόμησε όλο το παραπεμπτικό βούλευμα, λέγοντας πως όλες οι πράξεις που αποδίδονται στη νεοναζιστικής εγκληματική οργάνωση είναι «μεμονωμένα περιστατικά που ουδεμία σχέση προέκυψε να έχουν με το κόμμα και την ηγεσία του» (!).

Κατά την εισαγγελέα, κανένας μάρτυρας, ούτε οι προστατευόμενοι, ούτε αυτόπτες, ούτε δημοσιογράφοι, ούτε βουλευτές και καθηγητές που πέρασαν από το δικαστήριο, δεν εισέφεραν ουσιαστικά στοιχεία που να στοιχειοθετούν δομημένο και συγκροτημένο σχήμα το οποίο κατευθύνει από πάνω προς τα κάτω εντολές για εξόντωση πολιτικών αντιπάλων του και ομάδων συγκεκριμένων προσώπων.

Στο πλαίσιο αυτό, η κ. Οικονόμου ανέφερε ότι ακόμη κι αν δεχόταν ως ενέργειες της οργάνωσης μεμονωμένα περιστατικά ρατσιστικής ή άλλης βίας είναι πλημμεληματικού βαθμού και σε κάθε περίπτωση δεν ανήκουν σε αυτά που ορίζονται από το νόμο ως δράση εγκληματικής οργάνωσης. Ανάμεσα σε αυτά που επικαλέστηκε προς επίρρωση της άποψης της, ήταν και η επίθεση με εμπλοκή του Γιάννη Λαγού στο στέκι Συνεργείο.

Η εισαγγελέας δέχθηκε πως η Χρυσή Αυγή δεν έχει άλλο καταστατικό πλην αυτού που κατέθεσε το 2012 στον Άρειο Πάγο, αμφισβητώντας εκείνο που είχε παραδώσει στις δικαστικές αρχές ο δημοσιογράφος Δημήτρης Ψαράς στο οποίο γίνεται αναφορά στην απόλυτη αρχή του αρχηγού.

Αναφερόμενη στους ναζιστικούς χαιρετισμούς, σε εθνικοσοσιαλιστικές αναφορές αλλά και στις οξύτατες εκφράσεις στελεχών της Χρυσής Αυγής κατά αλλοδαπών, η εισαγγελέας τόνισε πως αντικείμενο του ποινικού δικαστηρίου δεν είναι η ιδεολογία αλλά οι πράξεις καθώς αυτές ελέγχονται ποινικά.

Μιλώντας για τη δολοφονία Φύσσα, η εισαγγελέας υιοθέτησε πλήρως μια δήλωση του κατηγορούμενου νεοναζί Ηλία Κασιδιάρη ότι η δολοφονία του μουσικού «ήταν δολοφονία για την Χρυσή Αυγή». Όπως είπε η εισαγγελέας, «πράγματι μετά τη δολοφονία άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την Χρυσή Αυγή που κατέληξε στον αποκλεισμό της από την Βουλή».

Κατά την εισαγγελική εκτίμηση ούτε στοχοποιημένος ήταν ο μουσικός ούτε ποτέ δόθηκε άνωθεν εντολή για την επίθεση, όπως και σε άλλες περιπτώσεις δεν προέκυψαν στοιχεία για εντολή ή και έγκριση της ηγεσίας του κόμματος για βίαιες ενέργειες.

Χαρακτηριστικά ανέφερε πως προέκυψε ότι η δολοφονία του εργάτη από το Πακιστάν Σαχζάτ Λουκμάν δεν είχε απολύτως καμία σχέση με το κόμμα ενώ τόνισε πως και σε αυτή αλλά και σε άλλες υποθέσεις τα θύματα δεν είχαν στοχοποιηθεί από τη Χρυσή Αυγή.

Προκλητική ήταν η εξήγηση που έδωσε για την επίθεση στο στέκι Αντίπνοια, καθώς υποστήριξε ότι η φράση των επιτιθέμενων «έχετε χαιρετίσματα από τη ΧΑ. Θα σας γαμήσουμε», δεν συνοδευόταν από κάποια αναφορά σε οποιονδήποτε βουλευτή του κόμματος.

Για τους προστατευόμενους μάρτυρες η κ. Οικονόμου είπε πως δεν εισέφεραν τίποτε ουσιαστικό και ότι κατέθεσαν ανακρίβειες αλλά και εξωφρενικά πράγματα, όπως η «σφαγή αμνοεριφίων» για εκπαιδευτικούς λόγους, αλλά και άλλα γεγονότα «που δεν αντέχουν στην κοινή λογική».

Μετά και την πρόταση της εισαγγελέως, πρόταση - ξέπλυμα των νεοναζί εγκληματιών, το δικαστήριο διέκοψε για τις 8 Ιανουαρίου 2020 στην αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών.

(πληροφορίες: ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Θ. Καμπαγιαννης: Η πρόταση της εισαγγελέως ήταν σκανδαλώδης και πρέπει να σημάνει συναγερμό για κάθε δημοκράτη πολίτη

Ο Θ. Καμπαγιαννης, δικηγόρος πολιτικής αγωγής στη δίκη των νεοναζί, σχολιάζοντας την εισαγγελική πρόταση αναφέρει σε δήλωσή του:

Η πρόταση της εισαγγελέως στη δίκη της Χρυσής Αυγής ήταν σκανδαλώδης και πρέπει να σημάνει συναγερμό για κάθε δημοκράτη πολίτη.

Ήταν τόσο ακραία η πρόταση στο περιεχόμενό της που ένα μόνο μπορεί να είναι το συμπέρασμα: Κύκλοι του βαθέος κράτους - έως και παρακράτους - που τα προηγούμενα χρόνια συγκάλυπταν την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, με προσβάσεις στην Εισαγγελία και σε συνεννόηση με τη ναζιστική συμμορία, επιχειρούν το ξέπλυμα της εγκληματικής οργάνωσης και την ολική επαναφορά της Χρυσής Αυγής στους δρόμους και στο πολιτικό σύστημα. Η εισαγγελέας της έδρας εμφανίστηκε σήμερα ως το ομιλούν εργαλείο αυτού του σχεδιασμού.

Τα θύματα και οι υπερασπιστες τους στεκόμαστε πλέον μόνοι απέναντι στο δικαστήριο χωρίς τη συνδρομή της εισαγγελικής αρχής. Το δικαστήριο είναι αρμόδιο να αποφασίσει."

Μάγδα Φύσσα: Ξαναμαχαιρώσατε τον Παύλο....

Εξαντλημενη μετά την εισαγγελική πρόταση για τη δολοφονία του γιου της η Μάγδα Φύσσα παρενέβη νωρίτερα στη δίκη αφότου η πρόεδρος ανακοίνωσε ολιγόλεπτη διακοπή της διαδικασίας.

Η κ. Φύσσα θέλησε να απευθυνθεί στην εισαγγελική λειτουργό και φώναξε προς τους δικαστές που ακόμη δεν είχαν σηκωθεί από τις θέσεις τους: «Να κάνω μια ερώτηση στην κυρία εισαγγελέα... Δεν αισθάνομαι καλά και πρέπει να φύγω, αλλά θα ήθελα να την ρωτήσω: Στις 18 του μήνα ο Παύλος κλείνει 75 μήνες νεκρός. Τελικά σήμερα τον ξαναμαχαιρώσατε; Αιμορραγεί η πληγή του. Θα ήθελα να απαντήσει η κ. εισαγγελέας».

ΚΚΕ: Η εισαγγελέας υπερθεμάτισε στα επιχειρήματα των χρυσαυγιτών

Στην σκανδαλώδη εισαγγελική πρόταση αντέδρασε μεταξύ άλλων και το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ:

«Προσβάλλει βάναυσα το λαϊκό αίσθημα, αλλά και τα δεκάδες θύματα της Χρυσής Αυγής, η πρόταση της εισαγγελέα της έδρας στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης για την απαλλαγή της ηγεσίας και των στελεχών της από τα βαριά αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται.

Είναι εξοργιστικό, ότι η συγκεκριμένη εισαγγελέας, σε πλήρη αντίθεση με ό,τι προέκυψε από τα συντριπτικά στοιχεία που αναδείχτηκαν μέσα από την πολύχρονη αποδεικτική διαδικασία της δίκης, όχι μόνο υιοθέτησε τα επιχειρήματα των χρυσαυγιτών, αλλά και υπερθεμάτισε σε αυτά.

Οι εργαζόμενοι και η νεολαία πρέπει να εντείνουν την επαγρύπνηση και τον αγώνα τους για την απομόνωση των φασιστών παντού, αλλά και για την τιμωρία τους για τα αποτρόπαια εγκλήματα που έχουν διαπράξει».

******

Ζήτησε ευνοικές μετατροπές της κατηγορίας για τους κατηγορούμενους στις επιθέσεις κατά των ψαράδων και του ΠΑΜΕ

    Η κ. Οικονόμου, συνεχίζοντας την αγόρευσή της, πρότεινε μετατροπή του κατηγορητηρίου για τις δυο αυτές υποθέσεις, που εφόσον υιοθετηθούν από το δικαστήριο, οδηγούν σε μικρότερες ή και καθόλου ποινές για όσους έχουν εμπλακεί στις δύο επιθέσεις.

   Όσον αφορά την επίθεση σε βάρος στελεχών του ΠΑΜΕ, το 2013 στο Πέραμα, η εισαγγελέας ζήτησε και πάλι τη μετατροπή της κατηγορίας για τους τέσσερις κατηγορουμένους στη συγκεκριμένη υπόθεση, από απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε επικίνδυνη και απλή σωματική βλάβη, δηλαδή σε πλημμέλημα. Μάλιστα, όπως επισήμανε, για την απλή σωματική βλάβη θα πρέπει να παύσει υφ' όρων η ποινική δίωξη, καθώς το αδίκημα τιμωρείται με ποινή έως 2 έτη. Για όσους κριθούν ένοχοι, σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, η ανώτατη προβλεπόμενη ποινή είναι 5 χρόνια.

   Για το κακούργημα της διακεκριμένης οπλοκατοχής το οποίο βαρύνει μερίδα των κατηγορουμένων, ανάμεσά τους ο Νίκος Μιχαλολιάκος, Νίκος Μίχος, ο Ιωάννης Λαγός, κά, από την ομάδα πρώην βουλευτών, η εισαγγελέας ζήτησε, κατά περίπτωση, τη μετατροπή του αδικήματος σε πλημμεληματική παράνομη κατοχή. Ενδεικτικά, για τον Ν. Μιχαλολιάκο πρότεινε μετατροπή του αδικήματος της διακεκριμένης οπλοκατοχής σε παράνομη κατοχή όπλων και πυρομαχικών, ενώ για τον Ηλία Κασιδιάρη ζήτησε την πλήρη απαλλαγή του. Σκεπτικό της, ότι από κανένα στοιχείο δεν προέκυψε η παραδοχή της κατηγορίας πως τα όπλα είχαν σκοπό τον εφοδιασμό εγκληματικής οργάνωσης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)