to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:44 | 17.12.2019

Πολιτική

K. Νοτοπούλου σε Μενδώνη: Θέλετε να μείνετε στην ιστορία ως η Υπουργός που ξήλωσε την Ιστορία της Θεσσαλονίκης;

Το ζήτημα της προσβασιμότητας στα Αρχαία της Βενιζέλου έθεσε η Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπούλου κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας , Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου όπου υπήρξε ενημέρωση από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ.Μενδώνη σχετικά με την ισότιμη πρόσβαση στα πολιτιστικά αγαθά.


Είναι αντιφατικό, παράδοξο, στα όρια του κυνικού να μιλάμε σήμερα για πρόσβαση στον Πολιτισμό και προσβασιμότητα την στιγμή που ετοιμάζεστε να ξηλώσετε τον Πολιτισμό της Θεσσαλονίκης, της Μακεδονίας της Βόρειας Ελλάδας τόνισε η κα. Νοτοπούλου υπενθυμίζοντας στην Υπ.Πολιτισμού τον Νόμο 2002 άρθρο 42, σύμφωνα με τον οποίο  η μετακίνηση του Μνημείου λόγω τεχνικού έργου εξετάζεται μόνο όταν μετά από σχετικό επιστημονικό έλεγχο αποκλείεται κάθε δυνατότητα διατήρησής του στο περιβάλλον.

Με δεδομένο ότι είναι σε γνώση σας η νομοθεσία αυτή, αναρωτιέμαι γιατί βιάζεστε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι θα ξηλώσει τα αρχαία του Μετρό τη στιγμή που όχι μόνο υπάρχει αυτή η δυνατότητα (παραμονής τους) αλλά υπάρχει και η μελέτη , έχει εγκριθεί από το ΚΑΣ το 2017 έχει ήδη προχωρήσει η διαδικασία.

Η κυβέρνησή σας ξεκίνησε λέγοντας πως αρχικά δεν είναι τεχνικά εφικτό. Όταν κατέρρευσε αυτή η φαντασίωση, επικαλέστηκε πως υπάρχουν λόγοι ασφαλείας και πυρασφάλειας. Όταν έφυγε και αυτό είπατε ότι δεν έχει προχωρήσει. Όταν σας τελείωσε και αυτό το επιχείρημα μιλάτε αυτές τις μέρες για σεισμούς και τρίζουν τα κόκκαλα της Μελίνας σημείωσε με έμφαση η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Τίνος το κόστος υπερασπίζεστε; Του ελληνικού λαού, της πολιτιστικής κληρονομιάς ή του Εργολάβου; αναρωτήθηκε η κα.Νοτοπούλου υπογραμμίζοντας πως ο αρχαιολογικός Νόμος απαγορεύει ρητά την απόσπαση αρχαιολογικών ευρημάτων ανεξάρτητα από το κόστος.

Γνωρίζετε ότι θα έρθει ανυπολόγιστη ζημιά για τα ευρήματα σε αυτή την περιοχή, ότι θα υπάρχει ανυπολόγιστη ζημιά για την τοπική οικονομία της πόλης καθώς πρόκειται για ένα νέο τοπόσημο.

Γνωρίζετε ότι είναι μια ανέτοιμη λύση διότι δεν υπάρχουν μελέτες , ούτε αδειοδοτήσεις, ούτε έγκριση ακόμη από το ΚΑΣ ούτε νέα συμφωνία με τον εργολάβο ανέφερε η Κατερίνα Νοτοπούλου και ρώτησε την Υπουργό αν προτίθεται να πάει κόντρα στην ετυμηγορία του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, στην επιστημονική επάρκεια του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ, του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, του τμήματος Αρχιτέκτων του ΑΠΘ, του Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων ή στην Κίνηση Πολιτών, σε όλη την πόλη δηλαδή όπως χαρακτηριστικά σημείωσε.

Κυρία Υπουργέ δεν ξέρω αν παίζετε lego όπως σας κατηγόρησαν έγκριτοι αρχαιολόγοι, σίγουρα πάντως δεν δικαιούστε να παίζετε με τα Αρχαία και την Πολιτιστική Κληρονομιά της Θεσσαλονίκης. Επειδή επικαλεστήκατε τα αρχαία της Αγίας Σοφίας, πράγματι με απόφαση του 2012 ξηλώθηκαν τα αρχαία της Αγίας Σοφίας, κατασκευάστηκε το κουτί του σταθμού, μέχρι το 2014 δεν μπορέσατε να επανατοποθετήσετε τα Αρχαία .

Έχουμε 73 μέτρα αρχαιολογικού δρόμου και ευρημάτων στις αποθήκες του Καλοχωρίου, αλλάξαμε εμείς τις μελέτες προκειμένου να επανατοποθετηθούν και αποσπάστηκε μόνο το κομμάτι της Κρήνης. Στην νότια είσοδο 200 τμ Πλατείας αποσπάστηκαν για να γίνει είσοδος και θα ξανά μπουν στην στάθμη. Όμως, κ.Υπουργέ είναι άλλο 200 μέτρα πλάκες και άλλο 84 μέτρα δρόμος , πλατείες, μαγαζιά ολόκληρη πόλη.

Και σας ρωτώ κ.Υπουργέ. Είστε σίγουρη ότι θέλετε να μείνετε στην ιστορία ως η Υπουργός που ξήλωσε την Ιστορία της Θεσσαλονίκης της Μακεδονίας και της Θράκης;


 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)