to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:09 | 16.12.2019

Πολιτική

Μετά τον Χαρακόπουλο και η Ντ. Μπακογιάννη ανοίγει θέμα αύξησης της στρατιωτικής θητείας

«Είναι μία συζήτηση που μπορούμε να ανοίξουμε με θάρρος και χωρίς φόβο για το πολιτικό κόστος»...


Μία ακόμα ανησυχητική παρέμβαση περί «ανάγκης» αύξησης στρατιωτικής θητείας [πραγματοποιήθηκε από την πλευρά της ΝΔ. Αφού άνοιξε στη Βουλή το θέμα ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, το επανέφερε στο προσκήνιο τη Δευτέρα η Ντόρα Μπακογιάννη, σε ομιλία της στην εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών, «Οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στη Μεσόγειο και ελληνοτουρκικές σχέσεις».

Συγκεκριμένα, η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας αφού αναφέρθηκε στο θετικό της αναβάθμισης των F-16 και των Mirage 2000 δήλωσε: «Κατά τη δική μου γνώμη, η κυβέρνηση μπορεί να επανεξετάσει το θέμα της στρατιωτικής θητείας, το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας προβλέπει υποχρεωτική θητεία στα 18, επίσης οφείλουμε να πούμε ανοικτά ότι η επιμύκηνση της θητείας ιδιαίτερα στο Στρατό Ξηράς αλλά και στα άλλα όπλα δεν μπορεί να είναι ταμπού». Μάλιστα, πρόσθεσε: «Είναι μία συζήτηση που μπορούμε να ανοίξουμε με θάρρος και χωρίς φόβο για το πολιτικό κόστος».

Η Ντ. Μπακογιάννη έκανε και δύο σχετικές αναρτήσεις στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter στις οποίες σημείωσε: «Η κυβέρνηση πρέπει να επανεξετάσει το θέμα της στρατιωτικής θητείας. Το πρόγραμμα της ΝΔ προβλέπει υποχρεωτική θητεία στα 18». «Η επιμήκυνση της θητείας ιδιαίτερα στον στρατό ξηράς, αλλά και στα άλλα όπλα, δεν μπορεί να είναι ταμπού. Είναι μια συζήτηση που πρέπει να ανοίξουμε, με θάρρος και χωρίς φόβο για πολιτικό κόστος».

Τα «κανόνια» του Χαρακόπουλου

Είχε προηγηθεί, όπως προαναφέραμε, η δήλωση του βουλευτή της ΝΔ και προέδρου της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, Μάξιμου Χαρακόπουλου, ο οποίος σε  συνέντευξη του έκανε λόγο για ανάγκη αύξησης της θητείας υποστηρίζοντας παράλληλα ότι είναι επιτακτική ανάγκη να ξεκινήσουν νέα εξοπλιστικά προγράμματα για τις Ένοπλες Δυνάμεις λόγω της κατάστασης στην περιοχή μας.

Το γαλάζιο στέλεχος σημείωσε ότι «η χώρα μας λειτουργεί μέσα στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου και απέναντι στο δίκαιο της ισχύος,, που επιδεικνύουν οι Τούρκοι με τις προκλητικές αυτές συμπεριφορές, προτάσσει την ισχύ του δικαίου, αξιοποιεί τις συμμαχίες της και προσπαθεί συνταυτισμένη με αυτές τις συμμαχίες να σταθεί απέναντι στις προκλήσεις των Τούρκων».

Ταυτόχρονα, πρόσθεσε «αλλά από εκεί και πέρα αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εφησυχάζουμε, χρειάζεται εγρήγορση και διπλωματική, αλλά εγώ τολμώ να πω και κάτι που έχει πολιτικό κόστος. Μειώνεται ο πληθυσμός και γηράσκει.
Άρα πέρα από τη συνολική αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος που χρειάζονται μέτρα, και η κυβέρνηση κινείται προς αυτό και είναι πολύ σημαντικό –στον νέο προϋπολογισμό υπάρχει το επίδομα των 2000 ευρώ για κάθε ελληνόπουλο που θα γεννιέται- οφείλουμε να βάλουμε στο τραπέζι καθαρά το ζήτημα της αύξησης της στρατιωτικής θητείας».

Ακόμη, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ανέφερε: «Δεύτερον θα πρέπει να δούμε το παράδειγμα που ακολουθείται σε άλλες χώρες, όπως η Κύπρος και το Ισραήλ, όπου τα παιδιά αμέσως μόλις τελειώνουν το Λύκειο πάνε στο στρατό για να μην έχουμε τις διαρροές που παρατηρούνται, δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια στην πατρίδα μας. Και κάτι ακόμη, η υπερδεκαετής οικονομική κρίση δημιούργησε και άλλα παρεπόμενα.

Δεν είχαμε γενναία εξοπλιστικά προγράμματα για την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων και κινδυνεύει να ανατραπεί η ισορροπία στο Αιγαίο αν δεν έχει ήδη ανατραπεί. Άρα, λοιπόν, θα έλεγα ότι είναι η εποχή για κανόνια και όχι βούτυρο, για να χρησιμοποιήσω μια φράση κλισέ και θα έλεγα κατά τη γνώμη τουλάχιστον το μέγιστο μέρος, αν όχι όλα, των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που επιστρέφονται από τις ξένες τράπεζες θα πρέπει να κατευθυνθούν σε εξοπλιστικό πρόγραμμα».

Επιχείρησε να κλείσει προσωρινά το θέμα ο Ν. Παναγιωτόπουλος

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος προσπάθησε να κλείσει το θέμα. «Επί του παρόντος δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Περιμένουμε τις προτάσεις της στρατιωτικής ηγεσίας και αποφασίζουμε» εξήγησε μιλώντας στον ΑΝΤ1.

«Επειδή μετά από δέκα χρόνια μεγάλης οικονομικής δυσκολίας, πρέπει να πάρουμε αποφάσεις και να κάνουμε κινήσεις, εντατικοποιούμε αυτή τη δουλειά. Την περασμένη Παρασκευή περάσαμε από τη Βουλή την αναβάθμιση των αεροπλάνων F-16, αλλά και μια συμφωνία-πλαίσιο με γαλλικές εταιρείες, για να ξεκινήσει η στήριξη των Mirage» είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σχετικά με τις κινήσεις της χώρας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός «θερμού» επεισοδίου με την Τουρκία. Τόνισε πάντως πως «δεν υπάρχει λόγος πανικού και βιασύνης, αλλά οι ρυθμοί των κινήσεων εντατικοποιούνται».

Σχετικά με την αντίδραση της Ελλάδας αν η Τουρκία ακολουθήσει τα όσα συμφώνησε με την Λιβύη είπε: «Θα σας παραπέμψω στην ξεκάθαρη δήλωση του πρωθυπουργού, ότι θα κάνουμε ό,τι πρέπει, για να προστατέψουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα μέχρι κεραίας».

Οταν ρωτήθηκε αν υπάρχει ανησυχία απάντησε: «Αν δεν υπήρχε ανησυχία, θα υπήρχε αμεριμνησία, αλλά από εκεί και πέρα πρέπει να τρέξουμε με σχεδιασμό και έξυπνες λύσεις, για να καλύψουμε τον χαμένο χρόνο. Τα οπλικά συστήματα παλιώνουν, γεμίζουν φθορές, οι φθορές τα αχρηστεύουν. Οι παρεμβάσεις πρέπει να γίνονται με έξυπνο τρόπο, με σεβασμό στον φορολογούμενο».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)